Kdo si na karamelu pochutnával jako první?
Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky. Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000. Připravovali jej rozpuštěním cukru ve vroucí vodě, pochutnávali si tedy na sladkých, ale tvrdých kousky. Druzí označují za možné objevitele americké osadníky z druhé poloviny 17. století. Těžko říct, kdo byl první, důležité je, že si karamel můžeme vychutnávat již řadu století.
U slaného karamelu je prvenství snadno dohledatelné. Poprvé byl uvařen ve Francii, přesněji na území Bretaně. Do klasického karamelu se často přidává máslo či smetana pro zjemnění chutí i krémovou konzistenci. V Bretani se ovšem nejčastěji používá máslo slané. Tamní cukráři si všimli, že slanost podporuje komplexní chuť karamelu a objev byl na světě. Velice rychle dobyl svět, jeho konzumace je téměř nezastavitelná.
Domácí příprava karamelek
Nemusíte mít žádné obavy, karamelky nejsou složité, jejich výroba je vhodná i pro kuchtíky a cukráře začátečníky. Na základní recept budete potřebovat 500 g krupicového cukru, 100 ml smetany, 100 g másla, vysoký rendlík a forma či plech. Do rendlíku dejte krupicový cukr a pomalu zahřívejte, dávejte si však pozor, aby se nespálil karamel i vy samotní. Malý cukrářský trik je k cukru přidat lžičku vody, postupně se odpaří, ale karamel se vám díky ní nepřipálí. Ve chvíli, kdy získá zlatavou barvu, přidejte smetanu a máslo nakrájené na malé kousky. Za stálého míchání na nízké teplotě ještě chvíli zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty. Jakmile jste spokojeni s konzistencí, obsah rendlíku vlijte do formy (vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem). Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak karamelky jednoduše krájejte nožem na pravidelné čtverečky.
Větší množství másla a smetany udává tuhost konečného bonbonu. Velmi často se připravují i s kondenzovaným mlékem, díky němu jsou krásně měkké a mazlavé. Přesně takové jsou například pomerančové karamelky s čokoládou.
Přidat můžete své oblíbené suroviny
Klasickou výtečnou dvojkou jsou karamely s ořechy. Výtečné jsou pekanové, makadamové, mandle, ale rozumí si se všemi. Některé můžete přidat i slané, vznikne příjemná sladko slanější kombinace, vyzkoušejte například karamelky se solenými arašídy. Do karamelek se skvěle hodí i kapka alkoholu jako je rum nebo amaretto. Na škodu není ani koření. Taková vanilka, trocha skořice, hřebíček nebo špetka muškátového oříšku, celkovému výsledku dodají netradiční chuť. V neposlední řadě nesmíme opomenout ani sušené a kandované ovoce. Sušenými třešněmi, rozinkami nebo kandovaným pomerančem jim dodáte nečekanou texturu a milé překvapení uvnitř. Je možné do nich ovšem přidat ledacos, například jablečný mošt nebo miso pastu.
Tvarování karamelek je snadné i hravé
Skoro bez práce to jde s pomocí větší formy cca 20x20 cm. Jednoduše hmotu vlijete, necháte vychladnout a pak nakrájíte na preferované kousky. Z kostiček se snadno vytvoří karamelové lanýže. Obalte je v kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvarujete kuličku. Obzvlášť efektně vypadají pistácie.
Pokud máte zájem o zajímavější tvary, tak vám skvěle poslouží nejrůznější formičky. V cukrářských obchodech lze koupit speciální na pralinky, které dodají každému výtvoru luxusní vzhled. Vystačíte si ovšem i s tím, co máte doma. Ideálně se hodí ty na led. Nevyrábějí se jen v klasických kostkách, ale najdeme srdíčka, hvězdičky, a třeba i plameňáky. Dobrou volbou jsou také formičky na pracny, které vytahujeme ze sklepa či spíže právě před vánoci.
Hotové karamelky stačí už jen zabalit. Vyniknou v krabičce vyložené pečicím papírem nebo ve zdobeném sáčku z celofánu. Mohou se také balit jednotlivě do potravinářského papíru s pomocí provázku nebo stužky z každé strany. Takto zabalené kousky můžete umístit na stromeček a postupně je ujídat.
Tip na závěr
Z karamelu nemusíte připravovat jen na jazyku rozpouštějící se bonbony. Ze zbytků vytvoříte krásné ozdoby na dorty. Na plochu z nepřilnavého materiálu cákejte tekutý karamel, jak se vám zlíbí. Opravdu rychle tuhne, takže si můžete troufnout i na odvážné kousky jako jsou sítě nebo špičky.
Pod stromečkem vaše blízké potěší i domácí karamelová omáčka. 200 g krupicového cukru rozpustíte na zlatovou hmotu, za stálého míchání přidáte 125 ml smetany a na závěr vmícháte 60 g másla. Můžete ji dochutit solí nebo ozvláštnit levandulí. Stačí dát do skleničky a používat dle potřeby. K dokonalosti dovede palačinky, lívance, zmrzlinu, nejrůznější kaše a vlastně i každou bábovku či buchtu.
Foto v textu: Bruna Branco (Unsplash)
Přidat komentář