Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich výrobu ještě letos.
Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky.
- Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000. Připravovali jej rozpuštěním cukru ve vroucí vodě, pochutnávali si tedy na sladkých, ale tvrdých kousky.
- Druzí označují za možné objevitele americké osadníky z druhé poloviny 17. století. Těžko říct, kdo byl první, důležité je, že si karamel můžeme vychutnávat již řadu století.
U slaného karamelu je prvenství snadno dohledatelné. Světlo světa spatřil ve Francii, přesněji v Bretani.
- Do klasického karamelu se často přidává máslo či smetana pro zjemnění chutí i krémovou konzistenci.
- V Bretani se ovšem nejčastěji používá máslo solené.
Tamní cukráři si všimli, že slanost podporuje komplexní chuť karamelu a objev byl na světě. Slaný karamel rychle dobyl svět.
Domácí příprava karamelek
Nemusíte mít obavy, karamelky nejsou složité, jejich výroba je vhodná i pro kuchtíky a cukráře začátečníky. Na základní recept budete potřebovat:
- 500 g krupicového cukru
- 100 ml smetany
- 100 g másla
Hodit se bude ještě vysoký rendlík a forma či plech.
- Do rendlíku dejte krupicový cukr a pomalu zahřívejte, dávejte si však pozor, aby se nespálil karamel i vy samotní. Malý cukrářský trik je k cukru přidat lžičku vody, postupně se odpaří, ale karamel se vám díky ní nepřipálí.
- Ve chvíli, kdy získá zlatavou barvu, přidejte smetanu a máslo nakrájené na malé kousky. Za stálého míchání za nízké teploty ještě chvíli zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.
- Jakmile jste spokojeni s konzistencí, obsah rendlíku vlijte do formy (vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem).
- Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak karamelky krájejte nožem na pravidelné kostičky.
Množství másla a smetany udává tuhost konečného bonbonu, čím více jich je, tím měkčí budou. Karamelky se často se připravují i s kondenzovaným mlékem, díky němu jsou krásně měkké a mazlavé. Přesně takové jsou například pomerančové karamelky s čokoládou.
Přidejte, co máte rádi
Klasickou výtečnou dvojkou jsou karamely s ořechy. Výtečné jsou pekanové, makadamové, mandle, ale rozumí si se všemi.
- Některé můžete přidat i slané, vznikne příjemná sladko slaná kombinace, vyzkoušejte například karamelky se solenými arašídy.
- Do karamelek se skvěle hodí i kapka alkoholu jako je rum nebo amaretto. Na škodu není ani koření. Taková vanilka, trocha skořice, hřebíček nebo špetka muškátového oříšku, dodají cukrovince netradiční chuť.
- V neposlední řadě nesmíme opomenout sušené a kandované ovoce. Sušenými třešněmi, rozinkami nebo kandovaným pomerančem jim dodáte nečekanou texturu a milé překvapení uvnitř. Je možné do nich ovšem přidat ledacos, například jablečný mošt nebo miso pastu.
Tvarování karamelek je snadné i hravé
Skoro bez práce to jde s pomocí větší formy cca 20x20 cm. Do ní hmotu jednoduše vlijete, necháte vychladnout a pak nakrájíte na kousky požadované velikosti.
- Z kostiček se snadno vytvoříte karamelové lanýže. Obalte je v kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvarujete kuličku. Obzvlášť efektně vypadají pistácie.
- Pokud máte zájem o zajímavější tvary, tak vám skvěle poslouží nejrůznější formičky. V cukrářských obchodech lze koupit speciální na pralinky, které dodají každému výtvoru luxusní vzhled.
- Vystačíte si ovšem i s tím, co máte doma. Ideálně se hodí tvořítka na led. Nevyrábějí se jen v klasických kostkách, ale najdeme srdíčka, hvězdičky, a třeba i plameňáky.
- Dobrou volbou jsou také formičky na pracny, které vytahujeme ze sklepa či spíže právě před vánoci.
Hotové karamelky stačí už jen zabalit. Vyniknou v krabičce vyložené pečicím papírem nebo ve zdobeném sáčku z celofánu. Můžete je balit i jednotlivě do potravinářského papíru s pomocí provázku nebo stužky z každé strany. Takto zabalené kousky můžete umístit na stromeček a postupně je ujídat.
Tip na závěr
Z karamelu nemusíte připravovat jen na jazyku rozpouštějící se bonbony. Ze zbytků vytvoříte krásné ozdoby na dorty. Na plochu z nepřilnavého materiálu nacákejte tekutý karamel. Opravdu rychle tuhne, takže si můžete troufnout i na odvážné kousky jako jsou sítě nebo špičky.
Pod stromečkem vaše blízké potěší i domácí karamelová omáčka. Jak ji vyrobíte?
- 200 g krupicového cukru rozpusťte na zlatovou hmotu a za stálého míchání přidejte 125 ml smetany.
- Na závěr vmíchejte 60 g másla. Můžete ji dochutit solí nebo ozvláštnit levandulí. Stačí dát do skleničky a používat podle chuti.
K dokonalosti dovede palačinky, lívance, zmrzlinu, nejrůznější kaše a vlastně i každou bábovku či buchtu.