Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně všech sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak je známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich výrobu ještě letos.
7. 12. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Kdo si na karamelu pochutnával jako první? 

Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky. Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000. Připravovali jej rozpuštěním cukru ve vroucí vodě, pochutnávali si tedy na sladkých, ale tvrdých kousky. Druzí označují za možné objevitele americké osadníky z druhé poloviny 17. století. Těžko říct, kdo byl první, důležité je, že si karamel můžeme vychutnávat již řadu století.

U slaného karamelu je prvenství snadno dohledatelné. Poprvé byl uvařen ve Francii, přesněji na území Bretaně. Do klasického karamelu se často přidává máslo či smetana pro zjemnění chutí i krémovou konzistenci. V Bretani se ovšem nejčastěji používá máslo slané. Tamní cukráři si všimli, že slanost podporuje komplexní chuť karamelu a objev byl na světě. Velice rychle dobyl svět, jeho konzumace je téměř nezastavitelná. 

Nejjednodušší karamel

Nejjednodušší karamel

V misce vmíchejte 4 lžíce vody do 150 g cukru krystal a zahřívejte v mikrovlnce...

Domácí příprava karamelek

Nemusíte mít žádné obavy, karamelky nejsou složité, jejich výroba je vhodná i pro kuchtíky a cukráře začátečníky. Na základní recept budete potřebovat 500 g krupicového cukru100 ml smetany100 g másla, vysoký rendlík a forma či plech. Do rendlíku dejte krupicový cukr a pomalu zahřívejte, dávejte si však pozor, aby se nespálil karamel i vy samotní. Malý cukrářský trik je k cukru přidat lžičku vody, postupně se odpaří, ale karamel se vám díky ní nepřipálí. Ve chvíli, kdy získá zlatavou barvu, přidejte smetanu a máslo nakrájené na malé kousky. Za stálého míchání na nízké teplotě ještě chvíli zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty. Jakmile jste spokojeni s konzistencí, obsah rendlíku vlijte do formy (vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem). Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak karamelky jednoduše krájejte nožem na pravidelné čtverečky. 

Větší množství másla a smetany udává tuhost konečného bonbonu. Velmi často se připravují i s kondenzovaným mlékem, díky němu jsou krásně měkké a mazlavé. Přesně takové jsou například pomerančové karamelky s čokoládou. 

Přidat můžete své oblíbené suroviny

Klasickou výtečnou dvojkou jsou karamely s ořechy. Výtečné jsou pekanové, makadamové, mandle, ale rozumí si se všemi. Některé můžete přidat i slané, vznikne příjemná sladko slanější kombinace, vyzkoušejte například karamelky se solenými arašídy. Do karamelek se skvěle hodí i kapka alkoholu jako je rum nebo amaretto. Na škodu není ani koření. Taková vanilka, trocha skořice, hřebíček nebo špetka muškátového oříšku, celkovému výsledku dodají netradiční chuť. V neposlední řadě nesmíme opomenout ani sušené a kandované ovoce. Sušenými třešněmi, rozinkami nebo kandovaným pomerančem jim dodáte nečekanou texturu a milé překvapení uvnitř. Je možné do nich ovšem přidat ledacos, například jablečný mošt nebo miso pastu.

Karamelky s jablečným moštem

Tyhle karamelky se tváří obyčejně, ale až ochutnáte! Ach! Jemně slané, hedvábně sladké a hlavně skrz naskrz báječné!

Tvarování karamelek je snadné i hravé

Skoro bez práce to jde s pomocí větší formy cca 20x20 cm. Jednoduše hmotu vlijete, necháte vychladnout a pak nakrájíte na preferované kousky. Z kostiček se snadno vytvoří karamelové lanýže. Obalte je v kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvarujete kuličku. Obzvlášť efektně vypadají pistácie. 

Pokud máte zájem o zajímavější tvary, tak vám skvěle poslouží nejrůznější formičky. V cukrářských obchodech lze koupit speciální na pralinky, které dodají každému výtvoru luxusní vzhled. Vystačíte si ovšem i s tím, co máte doma. Ideálně se hodí ty na led. Nevyrábějí se jen v klasických kostkách, ale najdeme srdíčka, hvězdičky, a třeba i plameňáky. Dobrou volbou jsou také formičky na pracny, které vytahujeme ze sklepa či spíže právě před vánoci. 

Hotové karamelky stačí už jen zabalit. Vyniknou v krabičce vyložené pečicím papírem nebo ve zdobeném sáčku z celofánu. Mohou se také balit jednotlivě do potravinářského papíru s pomocí provázku nebo stužky z každé strany. Takto zabalené kousky můžete umístit na stromeček a postupně je ujídat. 

Karamelky s pastou miso

Miso je japonská pasta, která se vyrábí z fermentovaných sójových bobů. Používá se do polévek, k...

Tip na závěr

Z karamelu nemusíte připravovat jen na jazyku rozpouštějící se bonbony. Ze zbytků vytvoříte krásné ozdoby na dorty. Na plochu z nepřilnavého materiálu cákejte tekutý karamel, jak se vám zlíbí. Opravdu rychle tuhne, takže si můžete troufnout i na odvážné kousky jako jsou sítě nebo špičky. 

Pod stromečkem vaše blízké potěší i domácí karamelová omáčka. 200 g krupicového cukru rozpustíte na zlatovou hmotu, za stálého míchání přidáte 125 ml smetany a na závěr vmícháte 60 g másla. Můžete ji dochutit solí nebo ozvláštnit levandulí. Stačí dát do skleničky a používat dle potřeby. K dokonalosti dovede palačinkylívancezmrzlinu, nejrůznější kaše a vlastně i každou bábovku či buchtu

Foto v textu: Bruna Branco (Unsplash) 

Související

Arašídovo-karamelové hvězdičky

Neobvyklý postup vede k neobvyklému cukroví. Kdo ho jednou ochutnal, peče je rok co rok.

Mandlový máslový karamel

Nejluxusnější varianta karamelek, jakou si dovedete představit! Na pohled vypadá karamel nenápadně, ale ta chuť!

Fudge (máslový karamel)

Typická americká sladkost! Fudge je něco mezi máslovým karamelem, tureckým medem a marokánkami – a nechybí snad...

Karamelové košíčky

Cukroví s vůní kávy. Kontrast mezi tmavou náplní a světlým těstem je velmi dekorativní. „Přidání kávy ale vylepšilo i...

Paštika pod stromeček: jedlý dárek, který potěší každého labužníka

Přemýšlíte, čím na Vánoce potěšit své blízké nebo kamarády, ale inspirace nepřichází? Nevěště hlavu: domácí paštikou...

Domácí pesto: poradíme vám jak na něj a kde ho využít

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech sice běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených...

Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček

Darujte pod stromeček sirup plný zdraví a vyzrajte na nápor bacilů v období zimních měsíců. Připravili jsme si pro vás...

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už...

Domácí sladké pomazánky z kvalitních surovin potěší nejen vás

Vánoční doba svádí k mlsání sladkých pochutin. Aby také ne, pečeme a zdobíme cukroví, vaříme vaječný koňak a vytváříme...

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod...

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Na Matějské pouti mu málokdo dokáže odolat, pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med...

Jedlé dárky

Rozmazlujte své nejbližší a obdarujte je vlastnoručně připravenými a krásně zabalenými dobrotami, které si opravdu...

Nestíháte? Vsaďte na nepečené cukroví

Nestíháte v předvánočním shonu péct cukroví? Tak ho jednoduše nepečte. Plnou mísu cukroví můžete mít i bez zapnutí...

Přidat komentář