Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Která šunka je nejlepší?

Také přešlapujete u pultu s nabídkou uzenin a přemýšlíte, kterou šunku koupit? Tu v akci, tu, co má stejný tvar jako plátek chleba, nebo tu s pěknou růžovou barvou? Anebo bude nejlepší šunka s bílým tučným okrajem? Podle čeho se rozhodujete? Víte, že i název může o kvalitě napovědět?
20. 4. 2021 | Autor: Olga Šlesingrová

Každý nepatří mezi detektivy, kteří se chtějí pídit po titěrných údajích na cedulích zapíchnutých v komíncích vyskládané šunky. Přímá otázka na prodavačku po obsahu masa v šunce vyžaduje také dávku odhodlání. Pokud ani jedno nechcete absolvovat, vězte, že i název či kategorie šunky může prozradit, kolik masa v ní očekávat. Kvalitativní rozdíly mezi šunkami vymezuje česká vyhláška. Které to jsou?

Nejkvalitnější a nejlibovější

Pokud se v pojmenování šunky neuvádí jinak, nakupujeme vždy šunku vepřovou. Nejkvalitnější kategorii představuje šunka nejvyšší jakosti. Taková šunka je vyrobena z jednoho kusu svaloviny, což je jasně patrné na řezu. Vyznačuje se tím, že musí obsahovat minimální podíl libového masa. Slovy technologů musí mít minimálně 16 % čisté svalové bílkoviny. Nejde tedy o celkový obsah masa, ten se může u různých šunek nevyšší jakosti lišit v závislosti na výrobci. Proto je lepší se na tuto informaci doptat, pokud není viditelně uveden. Do této šunky nepatří barviva, přidaná vláknina, škrob či rostlinné bílkoviny.

Šunkové válečky

Dokonalá chuťovka – ať už na party nebo jen tak k televizi. Pokud ­nemáte čerstvý křen, můžete ho nahradit...

Pořád na úrovni

Trochu nižší kvality je šunka výběrová. Je to dáno tím, že čistá svalová bílkovina musí být zastoupena alespoň ze 13 %. Stejně jako šunka nejvyšší jakosti pochází z vepřové kýty, z jednoho kusu svalu. Přídatné látky a éčka v podobě zahušťovadel nebo barviv případně náhražky v ní nemají co pohledávat. Celkový podíl masa se však může lišit šunka od šunky. Čím více ho je, tím lépe.

Nečekejte příliš

Nejméně kvalitní šunka se na českém trhu označuje jako standardní. Jediný požadavek, který na ni má česká legislativa, je minimum 10 % čistých svalových bílkovin. Nemusí však být celosvalová, často na nich bývá vidět mozaika způsobená slisováním mnoha kusů masa. To samo o sobě ještě nutně nemusí znamenat horší šunku. Vyhláška ovšem nezakazuje ani použití dalších látek, takže taková šunka může ukrývat přidanou vodu, zahušťovadla, barviva i rostlinnou bílkovinu, která v takovém výrobku „dohání“ chybějící živočišnou.

Šunková pomazánka

Pokud vyberete lehce nakyslá jablka, oblíbenou pomazánku krásně osvěží.

A co dětská šunka nebo od kosti?

Název dětská šunka láká ke koupi zejména, nakupujeme-li pro nejmenší strávníky. Nenechte se však zmást, takto označená šunka nemá povinnost splňovat jakékoli nároky na výživu či kvalitu. Jde čište o marketing výrobce, který chce přesvědčit kupující o tom, že jeho šunka je v nějakém ohledu jiná nebo lepší. Podobné je to se šunkou od kosti, dušenou nebo sušenou šunkou, ani tyto názvy nepřisuzují šunce žádnou konkrétní lepší nebo horší kvalitu. Sušené šunky ze zahraničí chráněné například zeměpisným označením EU (parmská šunka, jamón ibérico), musejí splňovat požadavky ve svých domovských zemích.

Autor fotografie: Andreas, Pixabay

Související

Šunkový aspik

Aspik neboli rosol je pro studenou mísu základní uměleckou pomůckou.

Šunkoví šneci

Hlemýždě venku na zahradě nechte žít a upečte si šneky z těsta. Skvěle se přikusují k polévce nebo šťavnatému...

Housky se šunkovou pěnou

Lahodná svačinka připravená za pár minut.

Šunkové válečky

Dokonalá chuťovka – ať už na party nebo jen tak k televizi. Pokud ­nemáte čerstvý křen, můžete ho nahradit...

Obalované sýrovo-šunkové kuličky

Jemný tvaroh a sýr tvoří pevný základ rychlých a po libosti obměňovatelných kuliček. Už díky tvaru skáčou do pusy samy...

Odkud maso pochází?

Zajímá vás původ balíčku mletého masa nebo kostky másla? Pokud někdy pátráte po informaci, kde zboží, které držíte v...

Král všech táboráků: Špekáček

Buřtíky, které se nad plamenem umějí rozvinout jako růžičky, u nás mají dlouhou tradici. Jejich chuť se může lišit...

Přidat komentář