Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kyselina listová – důležitý vitamin nejen pro těhotné

Když se řekne kyselina listová, většině z nás se asi vybaví těhotné ženy, protože právě ve spojení s nimi se o kyselině listové hovoří nejčastěji. Tento vitamin je však důležitý i pro všechny ostatní jedince. Proč je pro nás nepostradatelná a v jakých potravinách ji najdeme?
1. 5. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Co je kyselina listová a k čemu je dobrá?

Kyselina listová, jinak zvaná také jako folát nebo folacin, je ve vodě rozpustný vitamin ze skupiny B, konkrétně se jedná o vitamin B9.  Společně s vitaminem B12 je nezbytná pro krvetvorbu. Dále se bez ní neobejde ani vznik nukleových kyselin, které tvoří genetický materiál, tedy DNA a RNA. Kyselina listová se podílí na vzniku aminokyselin (tryptofan, glycin nebo methionin) důležitých pro správný růst a vývoj plodu. Ovlivňuje také stav naší nervové soustavy.

Jídlo podle vitaminů. Splňte doporučenou denní dávku se snadnými recepty

Rozumná strava je pro zdraví lidského těla nutností. Zde je náš návod na vyvážený jídelníček, obsahující recepty s...

Kyselina listová a těhotenství

Kyselina listová je známá především svými pozitivními účinky na vývoj plodu, jak jsme již zmínili. Mozek dítěte a mícha se vytváří už v prvních týdnech těhotenství, proto se ženám doporučuje užívat kyselinu listovou již při plánování těhotenství, ideálně tři měsíce před otěhotněním. Užívat by se měla ale i v průběhu těhotenství a při kojení. Kromě podpory správného vývoje dítěte má vitamin B9 také pozitivní vliv na nervovou soustavu a snižuje výskyt vrozených vad dítěte.

Pozor na nedostatek, ale i nadbytek

V případě kyseliny listové není nebezpečný pouze její nedostatek, ale také nadbytek. Nedostatek je však mnohem nebezpečnější. Vzniká tzv. megaloblastová anémie projevující se dušností, únavou a slabostí. Tyto příznaky jsou způsobené deformací červených krvinek, které tak mají omezenou schopnost přenášet kyslík. Zvyšuje se také riziko depresí. V těhotenství se nedostatek kyseliny listové může projevit výskytem vývojových vad plodu, neplodností, předčasným odloučením placenty nebo zvýšeným rizikem potratu.

Nadbytečné množství kyseliny listové je vylučováno močí. V ojedinělých případech se ale mohou dostavit žaludeční potíže v podobě hořkosti v ústech, nadýmání nebo nevolnosti, nebo podrážení nervového systému, a tedy podrážděnost nebo poruchy spánku.

Zeleninové placky: bohatý zdroj vitaminů a vlákniny

Zeleninové placky se dají připravit na mnoho způsobů a zároveň poslouží jako efektivní zpracování zeleninových přebytků...

Z jakých potravin můžeme kyselinu listovou získat?

Stejně jako jiné vitaminy, i kyselinu listovou můžeme získávat ze stravy. Problém však je, že vařením se jí zničí až 95 %. Doporučuje se tedy potraviny s obsahem kyseliny listové konzumovat zasyrova, kdy je vstřebatelnost asi 50 %. Nejlepším způsobem je konzumace vitaminových doplňků stravy, kde se vstřebatelnost pohybuje až okolo 100 %. Určitě ale nic nepokazíte, když si k vitaminovým doplňkům dáte i dobré jídlo z potravin, které kyselinu listovou obsahují. A které to jsou?

  • Zelenina
    • listová: špenát, ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
    • košťálová: kapusta, brokolice, květák
    • kořenová: řepa, mrkev
  • Ovoce: jahody, maliny, pomeranč, banán, avokádo, angrešt, třešně
  • Játra a vnitřnosti (pozor, nejsou vhodné pro těhotné ženy kvůli vysokému obsahu vitaminu A)
  • Obilniny: celá obilná zrna a zejména klíčky, celozrnné výrobky
  • Ořechy a semínka: vlašské, lískové, pistáciové ořechy, sezamová a slunečnicová semínka
  • Pivovarské kvasnice

Což takhle dát si špenát?

Legendární česká komedie přisuzuje špenátu magické schopnosti a v kombinaci se převratným vynálezem udělá z hlavních...

TIP: Níže najdete inspiraci na chutné recepty z potravin bohatých na kyselinu listovou.

Související

30 špenátových receptů

Špenát je velmi univerzální surovinou, která se dá použít hned na několik způsobů. Velmi populární je například polévka...

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček...

Houska s krůtí šunkou, avokádem a klíčky alfa alfa

Tahle svačinka je nejen skvělá, ale navíc i plná zdravých tuků!

Jarní klíčková pomazánka

Pomazánka doslova nabitá zdravím!

Kuřecí játra s chorizem & brambory

Sváteční oběd nebo večeře, která by obstála i v luxusním podniku, a přitom je příprava tohohle pokrmu tak...
S pivními kvasnicemi ke zdraví a věčnému mládí

S pivními kvasnicemi ke zdraví a věčnému mládí

Léčivá síla pivních kvasinek je známá již 5000 let – nejenže byly používány jako léčiva, ale sloužily i jako přísady do...

4x hlávkový salát

Pro mnoho z nás je hlávkový salát synonymem salátu jako pokrmu. I když se saláty dělají z různé zeleniny, ten hlávkový...

Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

Vyzkoušejte lahodnou kapustu zapečenou na způsob slaného koláče.

Glazovaná mrkev

Když mrkev ke grilovanému masu, tak jedině glazovanou!

20x lahodné avokádo

Kdo by ho nemilovat? Vyznačuje se jemnou, máslovitou chutí a texturou a občas je velkým oříškem trefit čas, kdy je tak...

Jahody s balzamikem

Na pohled zběsilá kombinace, ale je přímo famózní! Zkuste ji třeba jako nápaditý předkrm.

Celozrnný špaldový chléb se semínky

Hledáte způsob, jak se odreagovat? Upečte si voňavý domácí chléb!

Jak získat co nejvíc živin ze špenátu? Použijte špenátový prach

Čerstvé listy, mražené špenátové kostky, pyré, to vše jsou důvěrně známé podoby špenátu. Znáte ale špenátový prach?...

Železo ve špenátu najdeme, existují však bohatší zdroje

Ze špenátu v jídelníčku se mohou radovat naše oči i oběhový systém. Obestírá ho pověst zdravé a chutné zeleniny, ze...

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření

Listová zelenina a bílkovinová bomba představují dokonalý pár, pokud chcete jíst sytě, zdravě a současně se dostat do...

Přidat komentář