Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

La dolce vita aneb Co na tom stylu života Italové vidí?

Chtělo by se parafrázovat hlášku z kultovního filmu: My vám to řekneme, a vy tak budete chtít žít také. Na druhou stranu je fakt, že o příjemné věci je třeba se podělit, tak proč ne právě o životní styl, který si se stresem umí hravě poradit.
4. 8. 2020 | Autor: Klára Kotábová

La dolce vita – tedy běžný život průměrného Itala ovšem není pro každého. Pokud tak chcete žít, budete se muset naučit nejen jíst tiramisu, ale také odpočívat, bavit se s přáteli – a to až pětkrát týdně. Navíc v letních měsících Italové tráví hodně času ve venkovních prostorách, začínají s večeří kolem desáté hodiny večerní. A dokonce v tuto hodinu dovolí dětem, aby zůstaly vzhůru.

La dolce vita je životní styl, který napomáhá tělu i duši se pořádně zrelaxovat, na druhou stranu je to pořádná jízda.

Denní program labužníků

Pojďme si tedy na denní harmonogram italských milovníků života posvítit. Kamarádka autorky, žijící už několik let v Itálii s partnerem, se s námi podělila o několik postřehů ze soužití s italskou rodinou.

Brzké vstávání Italům nedělá moc dobře, takže se města a městečka probouzejí kolem deváté hodiny ranní. Cestou do zaměstnání si Ital dá dvě až tři espressa. Tu v kavárničce na rohou s kamarádem z tenisu, tu na jiném nároží s kolegou z bývalého zaměstnání. Zkrátka společenský život neutuchá nikdy.Italská káva musí být malá a silná; ilustrační foto: Jonathan Pielmayer, Unsplash

Káva musí být co nejmenší, bez cukru a zásadně bez mléka. Když si objednáte „un caffe“, barista již ví. Sice se občas objeví místní, který si zvolí k snídani cappucino nebo latté, v každém případě je tento druh kávy vhodný popíjet pouze dopoledne. V odpoledních hodinách je cappucino pro Italy společensky tabu. Nezdvořilé. Asi jako byste si k snídani v Česku daly stejk s gumovými medvídky.

Jako životabudič (nejen po ránu) fungují malá espressa, ty dávky koncentrované kofeinu, skvěle. Pokud mají Italové hlad, snídají něco z lokálního pečiva, ale snídaně podle statistik nepatří mezi nejoblíbenější jídla jejich dne.

Mnohem víc si vychutnají oběd. A na rozdíl od Středoevropanů platí, že si na něj striktně vyhrazují čas tak, aby nejedli za chůze nebo u počítače. Jsou přesvědčeni o tom, že jídlo je třeba si pořádně vychutnat. A to při vykonávání jiných činností není možné.

Pozor také na lokalitu, ve které se nacházíte. I ta se otiskne do toho, co právě jíte. Sever a jih Itálie jsou totiž rozdílnými světy, takže čím víc k jihu se budete na svých toulkách ubírat, tím delší obědy a následná siesta budou. Každé jídlo doplňuje salét ze zeleniny. Bez něj si stolování nelze představit. Vzpomeňte na caprese, rustikální italské zeleninové saláty, jako předkrm můžete ochutnat těstoviny, ovšem ve znatelně menší porci, než na kterou jste zvyklí v Česku. K hlavnímu jídlu pak může být podávána pizza, plody može opět se zeleninou, maso – zase se zeleninou.

Kvalita potravin pro přípravu pokrmů je pro Italy velice důležitá. Však také nejčastější obavou Italů při cestách do zahraničí je to, aby tam bylo co jíst. Z čehož měl obavy jeden můj dávný přítel a dokonce se neváhal pohádat o tom, že poslední poživatelná rajčata lze zakoupit ve Vídni, dále na sever už ne. V Praze by je nejedl nikdy, protože mu v nich chybělo slunce. U něj jsem si také zvykla na to, že debaty se nevedou klidně, ale pokud máš názor, musíš jej obhajovat. Vášnivými gesty i slovy.

Oběd jen jako předkrm pro večerní hody

Po obědě jsou italská města skoro prázdná; ilustrační foto: Fineas Anton, PexelsItalové si během oběda dávají lehčí pokrmy. Ty těžší – nejen na trávení –, ale i na přípravu, si nechávají na večer. Za lehčí pokrm považují například špagety aglio e olio. Případně ty s mořskými plody – pata frutti de la mare nebo spaghetti alle vongole. Nebo rybu na tisíc způsobů, počínaje rizotem s lososem, přes speciality restaurací v místě, kde se právě nacházíte. Nikdy na stole nechybí dostatek zeleniny a karafa s vodou. A po obědě? Následuje riposo neboli italská obdoba španělské siesty.

Buona sera!

Podvečer ohlašuje aperitivo. Sklenka s přáteli v oblíbeném baru. Začíná se kolem osmnácté hodiny. Následně se přechází do restaurace nebo na návštěvu k některé ze spřátelených rodin. Večeře nejen v restauracích, ale také v domácnostech mají jasně daná pravidla: hodně chodů a plný stůl. Čím větší nepořádek na stole v průběhu večera vzniká, tím větší kopliment pro hostitelku. Neexistuje, že by talíře byly ze stolu sklízeny během hodování, to je považováno za nezdvořilé. Nečekejte ale ani, že pokrmy budou servírovány postupně, stoly se prohýbají pod tíhou všech chodů dlouho do noci.

Ke stolování neodmyslitelně patří popíjení vína, a kdo odejde spát před půlnocí, je považován za zbabělce. A ráno nanovo. Silná káva, oběd s přáteli, večeře s rodinou. Zelenina, těstoviny, dobré víno…

Italský styl života není pro každého, je ale obecně považován za velmi zdravý. Italové průměrně jedí velmi málo červeného nebo tučného masa, nejčastěji se na jejich stolech objevuje drůbež, ryby, králík. Zelenina je neoddělitelnou součástí jejich stolování a také nepovažují těstoviny za přílohu k jídlu, ale za předkrm. Milují sladké, ale nekonzumují přeslazené nápoje ani čokolády. Sází na perlivé či neperlivé vody a domácí dolce.

Pravidelná konzumace olivového oleje je pak zárukou dlouhého života. Možná díky ní Italové nebojují s kardiovaskulárními onemocněními tak často jako Středoevropané.

Na svůj životní styl si po staletí sáhnout nenechají, protože věří, že „Que Sera Sera“ neboli „Co se má stát, se stane“. Tak proč si odpírat radosti života pozemského, když s tím posmrtným je to takové neobjasněné.

Úvodní foto: La So, Unsplash
Ilustrační fotografie: Káva; Jonathan Pielmayer, Unsplash
Uličky Říma: Fineas Anton, Pexels

  

Související

Fenomén aperitivo 2 – Sám sobě barmanem neboli Naučte se namíchat si vlastní spritz

Populární Aperol spritz všichni dobře známe. Ale co ostatní typy hořkých likérů? Seznámíme vás s jejich historií a...
REKLAMA

Přidat komentář