Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lákavé letní osvěžení čili nápoje se zmrzlinou

Lákavé letní osvěžení čili nápoje se zmrzlinou
sdílet:

Jste milovnicí kávy, jenže ta se v současných vedrech zkrátka pít nedá? Nebo si raději dopřáváte lahodné smoothie, ale nevíte, o co jej v létě obohatit? Odpověď je jediná. Přidejte zmrzlinu a získáte lahůdku, která vás nejen osvěží, ale také pohladí smysly.

Letní osvěžení má mnoho podob. Někomu stačí správně vychlazený ledový meloun, jiný dává přednost sorbetům, další nedá dopustit na jednoduchost zmrzliny. Ovšem ti, kdo ochutnali milk shake, případně ledovou kávu, nebo koktejl s kávou, zmrzlinou a alkoholem zjistili, že právě zmrzlina může být jednou z rafinovaných ingrediencí, která finálně vytvoří ve skleničce a následně ve vašich ústech nebe. Pojďme si připomenout, jaké dobroty by vám v létě neměly utéct.

Pozdrav z Řecka

Frappé se zmrzlinou – milujete chuť dálek a vůni moře? Jistě jste na svých toulkách Řeckem ochutnala klasické frappé. Připravuje se tak, že se v shakeru smíchá rozpustná káva s ledovou vodou a nápoj se doplní ledem. Někdy se přidává i mléko či smetana. Místo šlehačky se někdy frappé podává s kopcem vanilkové zmrzliny. Ta se ujídá dlouhou lžičkou, její část se ale postupně rozpouští do silné kávy a její sladká chuť dá nápoji zcela jiný náboj. Kromě toho platí, že tento nápoj, stejně jako další z řady letních osvěžení, se pije brčkem a frappé se navíc sladí. Krystalovým cukrem. Jak totiž tvrdí Řekové, není lahodnějšího frappé, než když kávový extrakt pijete přes krystalky cukru….

Americký příběh

Milkshake je původně americkou specialitou. Jeho historie začíná s vynálezem mixéru na začátku 20. století. Oblibu získal v padesátých letech, kdy byl nedílnou součástí dospívání teenagerů v USA. Vzpomeňte si třeba na jeho zásadní roli ve snímku Pomáda. Jde o chlazený mléčný nápoj, jehož součástí je často ovoce rozmixované se smetanou a zmrzlinou. Může být ale i vanilkový či čokoládový. Lze k němu přidat k karamelovou omáčku, sirupy různých příchutí, šlehačku a další pochutiny. Nikdy do něj nepatří drcený led a jakmile se v něm objeví ledové krystalky, měli byste milkshake reklamovat. Kousky ledu jsou totiž důkazem nesprávné přípravy nebo následného skladování.

Před několika lety se stal hitem tzv. freak shake – milkshake doplněný cukrovinkami, omáčkami, sirupem, čokoládou, zdobením… Čím šílenější, tím lepší. Děti při pohledu na něj pištěly radostí, rodiče za ně bolely zuby.

Ale ani klasický milkshake nepatří mezi dietní dobroty. Když si jej dáte, pozřete stejnou nálož kalorií, jakou běžně zkonzumujete během oběda. Ovšem ta radost z dokonalé chuti….

Není sorbet jako tříšť aneb rozdíl hledejte v detailu

Mezi letní osvěžení patří ledové tříště. Ledová tříšť vzniká spojení nadrceného ledu s ovocnou složkou, případně ochucujícím sirupem. Pokud je servírována dospělým na večírku, může být obohacena o alkoholovou složku. Můžete ji připravit i ze zmrazeného ovoce – dobře se pro tento účel hodí druhy s vysokým podílem vody, jako je třeba meloun.

Samostatnou kapitolou jsou sorbety. Obvykle pod tímto názvem najdete zmrzlinu vyrobenou z ovoce. Někdy ale narazíte i na ledový nápoj, který se nabízí pod označením sorbet.  Také by měl být z ovoce a natolik tekutý, aby se dal popíjet brčkem. Pokud si ho toužíte připravit doma, stačí ovocný sorbet rozmixovat s vychlazenou tekutinou a okamžitě podávat. Aby nezačal předčasně tát, měla by být nádoba i metly či nože přístroje, s nímž pracujete, dobře vychlazené.

Sorbet (tedy ovocnou zmrzlinu) můžete zkombinovat s limonádou či jinou tekutinou i bez mixování. Vytvoříte tím float – napůl nápoj, napůl pohár.

Když místo limonády použijete šumivé víno nebo jiný alkohol, získáte sgroppino. Italský kokteil ve své klasické verzi kombinuje sorbet z citrusů s proseccem a ledem. My vyzkoušeli verzi s malinovým sorbetem a kopeček zmrzliny jsme nechali vcelku.
 

Pozor na alkoholické nápoje

A tím se dostáváme k oblíbeným letním koktejlům, jejichž součástí je ledová tříšť, zmrzlina, nebo sorbet. Jak je kombinovat?

S mléčnými koktejly skvěle fungují likéry typu Bailey’s, které podtrhnou mléčnou chuť drinku. K sorbetům se hodí brandy, bílý rum, kokosový nebo kávový likér. Fantazii se při přípravě meze nekladou. Vy jen mějte na paměti, že alkoholické varianty drinků vám na slunci mohou způsobit bolest hlavy.

Novinka, kterou si zamilujete

V neposlední řadě drinkem, který dobývá české restaurace a italské bary je affogato. Kávová zmrzlina utopená v šálku espressa. Dokonalá delikatesa, která vám jako dezert zpříjemní den. Pokud nejste milovníky kávy, ale přesto toužíte po občerstvení, které vás osvěží i nabije energií, zkuste espresso zaměnit za čaj matcha.

Úvodní foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Náš tip: Znáte zmrzlinu nebo si jenom užíváte její lahodnou chuť? Vyzkoušejte své vědomosti v našem kvízu a možná se nejen zabavíte, ale dozvíte i pár novinek... 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč