Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky do Evropy. Nutno podotknout, že místo na výsluní jí patří dodnes. Řeč je o čokoládě, údajnému daru od bohů, bez kterého by náš život byl jenom z poloviny tak sladký.
25. 11. 2020 | Autor: Alžběta Rybářová

Každé malé dítě ví, že čokolády by nebylo bez kakaovníku. Bohatství tohoto tropického stromu pravděpodobně poprvé objevili Mayové, kteří kakaové boby sušili, mleli a následně míchali s vodou a chilli. Pokud si říkáte, že si dopřávali výborný nápoj podobný horké čokoládě, pak jste na omylu. Výsledkem byl hořký nápoj, který měl k lahodné čokoládě opravdu daleko. Také Aztékové propadli kouzlu čokoládových bobů, které považovali za dar od bohů. Čokoládový nápoj jménem xocolatl tedy výsadně popíjeli váleční bojovníci po bitvě, a zároveň se používal při náboženských obřadech. Není žádným tajemstvím, že Aztékové využívali kakaové boby jako platidlo. V aztéckém ceníku byste tedy za 1 kakaový bob dostali 1 zralé avokádo, za 10 bobů králíka a za 100 bobů byste si domů odnesli slepici.

Expanze do Španělska

Za to, že se čokoláda dostala do Evropy, vděčíme muži jménem Hernán Cortés, který se v 16. století podílel na španělské kolonizaci Jižní Ameriky. Za velkou louží ho navíc čekalo milé překvapení v podobě hořkého nápoje, který si Cortés zamiloval na první loknutí a rozhodl se, že ho přiveze do rodné vlasti. Zpočátku se čokoládový nápoj využíval ve Španělsku jako lék, následně však několik chytrých hlav napadlo, že troška cukru či medu zmírní hořkost a dodá nápoji sladký nádech. Z čokoládového nápoje se stala lahůdka, která bodovala především na španělském královském dvoře. Odtud se dostala k aristokracii a evropské smetánce.

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj...

Osudové roky čokolády

Důležitým milníkem čokolády je rok 1828, kdy Nizozemec Coenraad van Houten vynalezl kakaový lis, který dokázal oddělit tuk od kakaových bobů a zanechal po sobě jemný prášek – holandské kakao. Tento prášek byl mnohem chutnější k pití, a lidé do něj namísto vody začali přidávat mléko. Vynález kakaového lisu také znamenal, že čokoláda mohla být vyráběna ve velkém množství, což ji zlevnilo, a tudíž se dostala k široké veřejnosti. Někteří toto období přezdívají jako demokratizace čokolády. O necelých dvacet let později přišel Joseph Fry s myšlenkou, že do kakaového prášku přidá rozpuštěné kakaové máslo. Díky tomu vznikla tvarovatelná čokoláda, kterou vložil do forem, a světlo světa spatřila první čokoládová tabulka.

Na předešlé objevy navázal švýcarský čokoládový guru Daniel Peter, který do čokoládové směsi přimíchal sušené mléko od Henriho Nestlého. Výsledkem jeho experimentu byla první mléčná čokoláda. I když byl tento objev převratný, stále se čokoláda nerozplývala v ústech. To se změnilo až v roce 1879, kdy Rodolphe Lindt vymyslel technologii na zpracování čokolády zvanou konšování. Tento výrobní proces způsobil, že čokoláda byla sametová, lesklá a doslova k nakousnutí.

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili...

Tradiční značky, které nestárnou

I když o 19. století hovoříme jako o století páry, klidně bychom ho mohli nazvat stoletím čokolády. Obzvláště v druhé polovině 19. století vznikala jedna čokoládovna za druhou. Některé zanikly, jiné známe dodnes. Například švýcarská čokoládovna Lindt zahájila svou výrobu čokolády už v roce 1845, kdy David Sprüngli a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann vytvořili v malém cukrářském krámku pevnou čokoládovou tabulku. Ve Velké Británii zase dominovala značka Cadbury, kterou v roce 1824 založil John Cadbury. V souvislosti s čokoládovnou Cadbury je také důležité zmínit, že nese prvenství ve výrobě čokoládového vejce. Značka totiž v roce 1875 vyvinula čisté kakaové máslo, ze kterého šlo čokoládové vejce dokonale vytvarovat. Čokoládovny vznikaly také ve Spojených státech amerických, přičemž za první velkou čokoládovnu, která existuje dodnes, můžeme považovat The Hershey Company.

Související

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a...

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském...

Jak vyrobit čokoládové hobliny

Připravujete slavnostní dezert a nevíte, jak udělat čokoládové hobliny na ozdobu? Je to snažší, než si myslíte.

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Čokoládě odolá jen málokdo. Sladká, kakaová, jemná chuť dokáže mnohdy spravit špatnou náladu. S kostkou čokolády nebo...

Čokoládové suflé

Čokoládové suflé patří mezi klasické dezerty z lepších restaurací, zvládnete ho ale i doma!
Pečte chytře: 4 čokoládové dezerty z 1 receptu

Pečte chytře: 4 čokoládové dezerty z 1 receptu

Máme pro vás hříšné kouzlo. Z jednoho snadného receptu připravíte rovnou čtyři čokoládová pokušení.

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu...

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Celý týden jsme vám vyprávěli příběh čokolády. Jedno jsme ale doposud neodtajnili. A to, jak si doma připravit skvělé a...

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.

Přidat komentář