Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Nať petržele pod drobnohledem: prozradíme vám její léčivou sílu

Často se s ní setkáme jako s ozdobou polévek, pečínek nebo studených salátů. Petržel ale není jen reprezentativní zelenou rostlinou, je především vitaminy nabitou pomocnicí v boji s mnoha zdravotními neduhy. Povíme vám, proč nať petrželky zařadit na jídelníček i záhonek.
9. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Hladkolistá nebo kudrnka?

V českém prostředí se s natí petržele můžete setkat ve dvou podobách. Dekorativnější kadeře má petržel kudrnka, výraznější chuť a větší listy najdeme u petržele hladkolisté. Obě zdobí zahrádky i květináče na balkonech díky snadnému pěstování. Sklízí se několikrát během sezony, po řezu znovu obrůstají, a tak se jejich přítomností můžete těšit po celé léto. Jakou si tedy vysadit na záhonku? Nejlépe obě odrůdy.

Petržel hladkolistá je po světe více rozšířená. Má intenzivnější, pikantní aroma, díky kterému se hodí i do pokrmů s tepelnou úpravou. Snáší dobře vyšší teploty, při kterých neztrácí svou vůni ani chuť. Ozdobí polévky, těstoviny, dušené či pečené maso, omelety i brambory ve všech úpravách.

Petrželka kadeřavá je typickou středoevropskou ozdobou především studené kuchyně. Nemá tak výrazné aroma, za to je však šťavnatá na skus. Šunkový chlebíček by bez její přítomnosti nebyl tím pravým zážitkem, hodí se do dipů, zálivek, pomazánek, zeleninových salátů, ozdobit s ní můžeme i teplá jídla, avšak na úplném konci vaření, těsně před podáváním.

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

I když máme v naší české kuchyni spousty chutných jídel, občas stojí za to vyzkoušet nějaký zahraniční recept. Jeden...

Pěstování petrželové nati

Abychom měli dostatek petrželové nati po celý rok, vyséváme ji na jaře pro letní sklizeň, a druhý výsev uskutečníme v polovině léta, abychom měli nať i na podzim a zimu. Ve studených měsících se nati daří za oknem, pěstovat ji můžete také na balkoně.

Pro svůj růst potřebuje půdu bohatou na živiny, světlé či částečně stíněné místo. Přímé slunce jí nedělá dobře. Potřebuje stále vlhkou půdu, se zaléváním by se to však nemělo přehánět, aby nezežloutly listy, které se takto zbarví i při nežádoucím suchu.

Účinky znali již starověcí Řekové i Římané

O prospěšných látkách v petrželi věděli již ve středověku. Karel Veliký její pěstování dokonce nařídil rozkazem. Petržel obsahuje léčivé látky ve všech svých částech, kořenu, stonku, květech i listech. Může se chlubit přítomností vitaminů A, B, C, E a K. Z minerálů v ní najdeme fosfor, železo a vápník. Účinné látky se však nejvíce soustředí v silici. Najdeme v ní také antioxidační flavonoidy, esenciální oleje a kyselinu listovou. Pyšnit se může opravdu vysokým obsahem chlorofylu, díky kterému pomáhá čistit krev, detoxikuje a napomáhá rychlejšímu hojení.

Jaké jsou účinky petrželové nati na naše zdraví?

  • silice má dezinfekční účinky a podporuje močení, proto je důležitou součástí urologických čajů
  • pomáhá detoxikovat také tlusté střevo a ledviny, předchází tvorbě ledvinových i močových kamenů
  • zlepšuje trávení, zbavuje nadýmání
  • podporuje chuť k jídlu
  • má antioxidační vlastnosti
  • neutralizuje volné radikály
  • využívá se jako prevence nádorových onemocnění, srdečních chorob či zánětů celého těla
  • tiší příznaky astmatu, chřipky a nachlazení
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • reguluje hladinu cukru v krvi, diabetikům je tedy velmi nápomocná
  • přiložením listů či tinktury zmírní reakci na bodnutí hmyzu či povrchové poranění kůže
  • petrželový odvar ničí bakterie v ústech, pomáhá od bolesti zubů a zanechává čerstvý dech po jídle
  • napomáhá při poruchách menstruačního cyklu i na prokrvení pohlavních orgánů
     

V jaké podobě petrželku zařadit na jídelníček? Inspirací vám mohou být naše recepty pod článkem.

Související

Steaky s chimichurri & karamelizované papriky

Brazílie se nachází v tropické oblasti a je obklopena oceánem, což se odráží i v její kuchyni. Nechybí v ní...

Petrželka na způsob kosmatice

Ideální předkrm by měl poškádlit smysly, a nechat přitom v žaludku dostatek místa na další chody.

Kyjevský řízek s petrželkovou strouhankou

Řízky v luxusním provedení. Lahodné máslíčko skvěle ochutí jinak sušší kuřecí maso a strouhanka s petrželkou je voňavý...

Petrželková majonéza

Svěží varianta majonézy s česnekem a citronovou šťávou.

Argentinské pesto

Pesto nemusí pocházet jen z Itálie, i když tam vznikl název a idea. S přísadami, jež si berou to nejlepší z...

Petrželová omáčka

Skvělá omáčka k (mletému) hovězímu, rybě opečené na pánvi nebo rybím karbanátkům.

Domácí hranolky s petrželkovou solí

Hotovou sůl sesypte do krabičky a nechte ji několik dní otevřenou, aby se mohla odpařit vlhkost. Použít ji můžete...

Salát s výhonky a petrželkovou zálivkou

Klíčky a výhonky posunují salát i jiná jídla do jiných dimenzí, a to nejen obrazně – při svém vzniku totiž...

Candát z trouby v petrželové strouhance

Strouhanka z čerstvého pečiva s petrželkou dodá rybě švih. Je nadýchaná a křupavá.

Celozrnné špagety s rajčátky, citronem a petrželkou

Tenhle recept je nejlepší prázdninová volba; využijete v něm dokonale vyzrálá rajčata a máte navařeno za...

Šťouchané brambory s petrželí

Vylepšená česká klasika vám rychle učaruje.

Špízy tří barev s mátovo-petrželovou salsou

Na pořádné oslavě konce roku nesmí chybět maso. A grilované je milují úplně všichni, ať je léto, nebo zima...

Dvojitá pečeně na tymiánu a petrželce

Úžasná sváteční roláda pro ty, kdo vyznávají styl ,maso s masem‘. Podávejte nejlépe s bramborem nebo s chlebem...

Stehýnka s petrželkou a česnekem

Vůně a chuť pečeného, a přitom troubu ani nezapnete. Můžete podávat s libovolnou zeleninou.

Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

Bez kudrnky se neobejde česká klasika ani arabský salát tabbouleh, do kterého zužitkujete hned pořádný svazek! Spolu s...

Bocconcini s petrželkou a chilli

Bocconcini znamená italsky ‚soustíčka‘ – jak výstižné! Šup s nimi do pusy!...

Opékané filé s petrželí a citronem

Ryba na másle nepotřebuje složitý doprovod, dejte si ji s čerstvým pečivem nebo novými bramborami.

Bylinky, které podtrhnou chuť marinovaného masa na gril

Venkovní počasí nám již dovoluje delší pobyt na sílícím sluníčku. Jaro je tu a než se nadějeme, začne také grilovací...

Pórková polévka s petrželkou a krutony

Na slavnostní tabuli se bude tahle polévka krásně vyjímat, špenát jí dodá barvu a petrželka a citronová...

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

I když máme v naší české kuchyni spousty chutných jídel, občas stojí za to vyzkoušet nějaký zahraniční recept. Jeden...

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu?...

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu...

Přidat komentář