Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Nejlepší hovězí se pase na louce

Proč se tolik mluví o tom, jak zvířata určená k porážce, žijí? Protože skladba zvířecího jídelníčku a jejich celková pohoda ovlivňují, jakou kvalitu bude mít jejich maso. Spásání trávy je pro krávy přirozené a přináší jim spoustu živin, což představuje výsledku také přínos pro člověka.
19. 4. 2021 | Autor: Olga Šlesingrová

Krmivo, které dobytek dostává, má přímý dopad na jeho zdraví, pohodu a kondici. Podobné je to u lidí. Zatímco dnes je běžné, že skot ve stáji dostává zejména obiloviny, naši předkové pojídali dobytek, který se většinu života pásl celý den venku na trávě. V čem u masa spočívá zásadní rozdíl?

Méně tuku, zato vyšší kvality

Jste to, co jíte, platí i pro krávy a býky. Živiny, které skot s trávou přijímá, ovlivňuje obsah a složení jeho tuku. Hovězí z pasoucího se dobytka je obvykle méně tučné než maso z běžného chovu, je tedy i méně kalorické. Rozdíly se však popisují i v samotném složení mastných kyselin. V mase z pastvy se nachází méně nasycených mastných kyselin. Z nenasycených hrají nejvýznamnější roli zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, jejichž podíl je v hovězím ze skotu krmeného trávou vyšší než v mase z běžného chovu.

Hovězí pečeně na víně

Hovězí prošpikované slaninou a zalité omáčkou z červeného vína a brusinek.

Nenasycené mastné kyseliny ze skupiny omega-3 mají působí v organismu protizánětlivě, lidské tělo je může získat pouze ze stravy. Omega-3 mastné kyseliny tak přispívají k prevenci srdečně-cévních chorob a pomáhají při autoimunitních onemocněních, jako jsou lupénka, ekzémy nebo artritida. Nejznámějšími a nejbohatšími zdroji jsou tučné mořské ryby. Omega-3 se však objevují i v tuku jiných ryb a volně žijících živočichů.

Stačí trocha pátrání

Hovězí, které běhalo po loukách a pastvinách, nabízí svým strávníkům také důležité antioxidanty v podobě vitaminů A a E. B12 a B6, spolu s minerály železem a zinkem. Pokud bojujete s nedostatkem železa, hovězí maso pocházející z pastvy je nejlepší způsob, jak se s problémem vypořádat.

Podle Českého statistického úřadu zkonzumuje průměrně každý Čech zhruba 9 kilogramů hovězího masa ročně. Supermarkety rozšiřují nabídku potravin ve všech ohledech ani maso v biokvalitě, z pasoucích se zvířat či volných chovů nejsou na pultech výjimkou. Variantu nákupu hovězího masa z pastvin jsou také farmy, kde dobytek chovají i porážejí. Můžete se tak seznámit přímo na místě se životními podmínkami zvířat, jejichž maso nakupujete.

Související

Hovězí maso - jaké části na co použít?

Hovězí maso je dalším oblíbeným druhem masa v české kuchyni. Věděli jste, že je skvělým zdrojem bílkovin a minerálů?...

Přidat komentář