Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.
6. 10. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak polévku udělat vydatnější? Přisypte do ní hrstku rýže nebo jáhel, trochu malých zavářkových těstovin (nejlepší jsou ze semolinové mouky) nebo celé, nedrcené ovesné vločky. Do některých polévek se také hodí kroupy či drobnější, rychleji uvařené, krupky. Báječná jsou i celá zrna, třeba žitná nebo z pšenice dvouzrnky. 

A pokud se chcete trochu rozmazlovat, vyzkoušejte některé z následujících zavářek a sypání do polévky.

1 Zavařeno do 15 minut

I obyčejná polévka díky nim působí slavnostně, přitom jsou hotové raz dva. Jednoduché zavářky nahradí nudle i další složitější polévkové výtvory, přesto vaši strávníci nebudou mít pocit, že jste je odbyli. 

Polévka je grunt

Čerstvá novinka z edice Apetit plná těch nejlepších receptů na polévky vychází 24. 9. 2020.

Strouhání

Alternativa nudlí, které zvládne i úplný začátečník. Těsto nemusíte vyvalovat ani krájet na tenoučké nudličky. Stačí když ho nastrouháte na struhadle s velkými oky. Paráda!

Kapání

Dokonalý způsob, jak lehké polévce dodat na sytosti. Tak akorát husté těsto se lije do vařící polévky přes vidličku nebo hrubé síto. Některé kuchařky při přípravě kapání nedají dopustit na smaltovaný cedník s velkými oky.

Krupicové nočky

Základní těsto na krupicové nočky můžete ozvláštnit špetkou muškátového oříšku či květu nebo strouhaným sýrem. Báječné jsou i jenom tak. Sluší čirému vývaru či rajčatové polévce.

2 Sypání raz dva

Zavářky, se kterými jste se již seznámili, vaříme přímo v polévce. K vylepšení jídla se ale hodí i dobroty, které se připravují zvlášť a do polévky se nasypou až poté, co ji máte nalitou na talíři
Pokud máte malé děti nebo mlsné jazýčky, doporučujeme připravit sypání ve dvojnásobném množství. I tak se vám může stát, že z misky zmizí dřív, než dokončíte polévku.

Mezi oblíbené polévkové zdobení patří:

Topinka na kostičky

Z tmavého chleba, na sádle smažená… k česnečce nic lepšího nevymyslíte. Takhle to prostě má být, jinak by polévka byla příliš hladová. 

7+1 zdravé dochucení polévky

Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými...

Krutony

Francií inspirovaná dobrota, která sluší nejen polévkám, ale i salátům. Centimetrové plátky bílé bagety potřete bylinkovým máslem a pečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C. Před pečením je můžete vylepšit nastrouhaným sýrem. Nebo bagetu rozkrájejte na kostičky a ty opečte na pánvi s kouskem másla či olivového oleje.

Celestýnské nudle

Ve 130 ml mléka prošlehejte 1 vejce, přisypte 60 g hladké mouky, osolte a umíchejte řídké těsto. Těsto tence roztírejte na pánev vytřené máslem a opékejte z obou stran do růžova. Hotové placky srolujte a krájejte na tenké nudličky. A když je ještě jednou opečete, získáte nudle fritátové. Do těsta můžete přidat sýr, báječný je např. čedar, a přisypat své oblíbené bylinky.

Máte chuť se pustit do slavnostnějšího vaření a připravit si domácí knedlíčky nebo nudle? Výborné zavářky podle našich ověřených receptů najdete mezi následujícícmi recepty. 

Související

Játrové knedlíčky

Opravdová klasika české kuchyně, kterou ocení každý.

Domácí nudle

Udělejte si vlastní nudle do polévky. Jednoduchý návod.

Svítek

Neprávem pozapomenutá zavářka do polévek. Oprašte tradici a překvapte strávníky.

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.

Fazulovica (čili fazolová polévka s nudlemi)

Chcete-li tuhle fazolovou polévku ohřívat, je nutné vařit nudle zvlášť.

Hovězí polévka s morkovými knedlíčky

Morkové knedlíčky jsou snad ještě lepší než oblíbené játrové!

Polévka s macesovými knedlíčky

Polévka s knedíčky z nekvašeného pečiva je typická pro židovský svátek pesach

Hovězí consommé s játrovými raviolami

Poctivý a silný vývar je základ, říká šéfkuchař restaurace Amade Radek Benetka. A játrové ravioly...

V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará...

Vývar s masovými kuličkami

Předvánoční čas bývá hektický. Dětské besídky střídají večírky, pečeme cukroví, sháníme dárky.....

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Spoutejte všechnu sílu bylinek do malého svazečku s poetickým názvem bouquet garni, který dodá polévkám,...

Zdravé a výtečné asijské polévky

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny...

Česká kuchyně – polévky

Poctivá polévka je základ všeho. Postaví na nohy, zahřeji i zasytí. A takové my tady opravdu umíme – pořádně...

5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku

Postupovali jste podle receptu, a přesto výsledná polévka není chuťově povedená? Nepropadejte panice, s troškou...
REKLAMA

Přidat komentář