S létem letošního roku se opět probudila k životu Občanská plovárna. Neodmyslitelné součásti Prahy, na kterou starší generace vzpomíná s nostalgií, chce nový provozovatel vrátit zašlou slávu, navrátit jí původní lesk a navázat zde na historii tohoto výjimečného místa určeného odpočinku a gurmánským zážitkům.
Nejstarší dochované poříční lázně na břehu Vltavy mezi Malou Stranou a Čechovým mostem plnily od poloviny 19. století úlohu pražského lida. Později se zde oblibě těšilo několik restauračních zařízení, a to především díky okouzlujícímu výhledu na řeku a na Staré Město.
Nový koncept Občanské plovárny nabízí opět restauraci, která pod taktovkou dvou mladých českých kuchařů, Jana Mužátka ml. a Filipa Hoška, nabídne menu založené na kombinaci české a francouzské kuchyně. Oba tito kuchařští nadšenci vystudovali prestižní kulinářský institut Paula Bocuse v Lyonu, a ovládají tak techniky a postupy obou kuchyní.
Místo s bohatou historií a nekonečným potenciálem
Celá budova, včetně exteriéru a přilehlé zahradní restaurace, prošla nákladnou, avšak citlivou rekonstrukcí. Občanská plovárna nabízí několik vzájemně propojených částí zařízených v elegantním designovém duchu. V předních částech budovy se nachází již zmiňovaná restaurace vedoucí až k prosklené středové části. Celek doplňuje unikátní eventový prostor v zadním křídle budovy. Svým umístěním a rozlohou patří Občanská plovárna mezi preferované lokality pro pořádání nejrůznějších akcí.
Poprvé se dveře Občanské plovárny otevřely v roce 1840, kdy samotná budova sloužila jako zázemí klasické vorové plovárny. Koncem 19. století byly k budově přistaveny šatny a restaurace, a plovárna si záhy získala status společenské instituce. Chodit na plovárnu bylo v kurzu až zhruba do 60. let minulého století, kdy spousta Pražanů využívala prostor plovárny ke koupání či výuce plavání. V porevolučních letech sloužila plovárna nadále jako společenské místo a vystřídalo se v ní několik restauračních a zábavních zařízení.
To nejlepší z české i francouzské gastronomie
Navázat na kulinářskou tradici se chystají i Honza s Filipem. Těšit se můžete na česko-francouzskou restauraci s unikátní atmosférou a vybranými kulinářskými pokrmy. Ochutnat byste určitě měli pečené kuře v jogurtu s libečkem či králičí stehýnko se slaninou.
Interiéry restaurace se nesou v elegantním nadčasovém designu a jsou doplněné o nerezové tanky s pivem Český lev. V navazujícím venkovním prostoru se nachází zahradní restaurace a zrekonstruovaná budova plovárny je obklopena terasami s výhledem na Vltavu a Staré Město.
V neposlední řadě nabízí Občanská plovárna v nově zrekonstruovaných interiérech ojedinělé prostory pro nejrůznější společenské i firemní eventy, výstavy či například svatby.
Dveře Občanské plovárny jsou pro veřejnost otevřené od července 2019. Více informací naleznete na www.obcanskaplovarna.cz či na Facebooku či Instagramu.