Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice

Jsou jídla, která si bez hořčice už ani nedokážeme představit. Skvěle doplňuje horký párek, rozumí si s vyzrálým sýrem, k opečenému masu je skoro hřích dávat něco jiného než právě ji. Vyzkoušejte si připravit domácí hořčici, která bude dochucením naladěná přímo na vaše chuťové přijímače.
10. 12. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

První zmínka o hořčici se objevuje v prohlášení Karla Velikého, který nařídil dvorům dostatečnou zásobu této suroviny. Stalo se tak v roce 800 n.l. Chuť a všestranost hořčice však znali už starověcí Řekové a Římané. Podávali ji k pečenému masu, avšak už Hippokratest vyzdvihuje její zdravotní přednosti. Používala se na tlumení bolesti zubů i hlavy, na projevy revmatismu a epilepsie. Pythagoras ji dokonce doporučil jako lék proti uštknutí škorpionem či hadem. Hořčice se nakonec zabydlela nikoli v lékárně, ale na jídelní tabuli po celé Evropě. Francie dala světu nezaměnitelnou dijonskou, v Čechách nedáme dopustit na plnotučnou. Jedno mají ale společné, základní suroviny, poctivé řemeslo a všestranné využití při vaření i debužírování.

Známé variace na hořčici

Základem pro hořčici jsou semena hořčice bílé, jednoleté byliny dorůstající výšky jednoho metru, jež se řadí do stejné rostlinné čeledi jako například kedlubna či brokolice. Hořčičná semínka se sklidí ze žlutého květenství, suší, rozdrtí, a důkladně namelou. Poté se smíchají s vodou, solí, cukrem, octem, směsí mletého koření a trochou oleje. Řekové i Římané vodu nahrazovali vinným moštem. Dijonská hořčice se dá dohledat ve spisech již z roku 1336. V regionu Burgundska se tak hořčice stala důležitým vývozním artiklem. Vyrábí se z hnědých i černých hořčičných semínek, které se smíchaly se solí a tzv. verjusem, tedy nakyslou šťávou z nedozrálých hroznů. Později se používalo bílé víno, dnes je však ve výrobě nahrazeno vinným octem. Už jen pár místních výrobců používá s úctou k tradici zmíněný verjus, pokud se do Dijonu vydáte, můžete se po troše hledání setkat s malými rodinnými výrobci. Dijonská hořčice má chráněné označení původu, paradoxně však využívají semínka vypěstovaná v Kanadě. Přesto je její chuť nezaměnitelná, lehce ostrá a lehce nakyslá. Skvěle se hodí do zálivek i při vaření klasických francouzských receptů. Oproti tomu bavorská hořčice je výrazně sladká, a to díky přidanému medu a jablečné šťávy. K sekané či bavorské klobáse je ideálním společníkem. Anglická hořčice má typickou sytě žlutou barvu, krémovou strukturu, a jemnou chuť. Britové si ji nejčastěji servírují k oblíbenému roastbeefu. Nejpikantnější hořčicí je čínská, její ostrost tkví v čerstvosti. Připravuje se vždy těsně před servírováním. K základu patří sezamová olej a rýžový ocet. Česká plnotučná hořčice svou barvu získává až díky dobarvení, dochucuje se octem a nebývá pálivá. Servírujeme ji většinou v tandemu s křemžskou hořčicí, ve které je kupodivu o 11 % více cukru než v plnotučné. Její součástí jsou hrubě mletá černá zrna. V místě svého vzniku, tedy v rakouské Kremži, se dochucuje bílým vínem, v Čechách pouze octem.

Domácí hořčice

Garantujeme, že kdo tuhle hořčici ochutná, už nikdy nebude chtít jinou.

Domácí poctivá hořčice a její výroba

Samotná příprava vám zabere kolem 10 minut a je velice jednoduchá. Před tím však a 400 ml hořčice smíchejte 100 g žlutých hořčičných semínek se 150 ml suchého sektu nebo jablečného octa, dochuťte 2 lžičkami soli a nechejte zakryté pod potravinářskou fólií zrát 3 dny v chladu. Třetí den vše rozmixujte v robotu do hladka spolu s 4-5 snítky estragonu. Pro hladší konzistenci můžete přidat trochu převařené vody. Ochutnejte a případně znovu dosolte. Ve sterilizovaných skleničkách vydrží v ledničce nejméně měsíc. Takovouto základní směs můžete také dochutit podle vlastních představ, sladkost dodá med, ostrost hnědé nahrubo mleté semínko, chilli, zázvor nebo kořen wasabi. Barvu i další rozměr dodá kurkuma, která se do hořčice často přidává, kari či hřebíček. K dochucení pomůže také přidání sušeného česneku, cibule, dále pepř, křen, pažitka, bazalka či nasekaná kyselá okurka. Méně je však více, ostatně k dalšímu dochucení vybízí hořčicový dresing či zálivka, která oživí jakýkoli salát – a pokaždé může chutnat trochu jinak.

Omáčka s hořčicí a brandy

Podávejte ke kuřecímu, krůtímu nebo vepřovému.

Vaše dochucená hořčice může udělat radost nejednomu gurmánovi pod vánočním stromečkem. Stačí skleničku dozdobit stužkou a opatřit ji popiskem se složením i možnostmi využití. Na množství doporučujeme nešetřit, mizí záhadnou rychlostí.

Související

Hořčicový dresink

Dresink s dijonskou hořčicí oživí fazolkový i těstovinový salát a snese i odvážnou kombinaci s ovocem.

Medovo-hořčicová zálivka

Nebojte se při přípravě zálivek experimentovat podle vlastní fantazie. A hlavně si nezapomínejte zapisovat...

Mostarda di Cremona – ovocná hořčice

Tahle sladce pikantní zavařenina se v Itálii tradičně podává k vařenému masu. Světovou oblibu si však získala jako...

Kapr na hořčici s bramborovým salátem

Společně s Radkem Šubrtem vás přesvědčíme, že ikonická ryba českých Vánoc si zaslouží častější...

Dýňové špalíčky s javorovou hořčicí

Chuťovka, která potěší i jako hlavní jídlo. V redakci špalíčky zmizely během okamžiku!

Bramborová kaše s medovou hořčicí

Kombinace krémové bramborové kaše a řízné hořčice je prostě geniální!

Sekaná s hořčicí a kmínem

Vezměte ji s sebou na výlet!

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

Dijonská hořčice a kombinace bylin a ochucovadel dají zapečeným bramborám skvělou chuť. Na salám nebo slaninu, které si...

Rostbíf v hořčici

Správně upečený rostbíf je skvělý zatepla i později studený, ideální příloha k této verzi – nakládaná zahuštěná...

Králík na hořčici

Geniálně jednoduchá úprava promění jemné králičí maso v opravdovou delikatesu.

Zelené máslo s listovou hořčicí

Bylinkové máslo je úžasně variabilní a chuťově rozsvítí i obyčejné brambory, a co teprve steak! Verze s...

Telecí ledvinky s omáčkou z hrubozrnné hořčice

Angličané si je s oblibou dávali k snídani, my jsme si je zamilovali coby hlavní chod. Správně očištěné a upravené...

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod...

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Na Matějské pouti mu málokdo dokáže odolat, pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med...

Jedlé dárky

Rozmazlujte své nejbližší a obdarujte je vlastnoručně připravenými a krásně zabalenými dobrotami, které si opravdu...

Přidat komentář