Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Ochutnejte slavné zahraniční krémové dorty

Chcete okusit opravdu světový zákusek, ve kterém se snoubí lehké či vláčné těsto s neodolatelným krémem? Cestujte s námi do Norska, USA, viktoriánské Anglie či na Jamajku a připravte si doma čtyři světově proslulé krémové dorty ještě dnes.
7. 4. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Oblíbený svatební dort s nejasným původem

Pokud se v USA na svatebním menu objeví Lady Baltimore, nejedná se o žádnou tanečnici či nezvanou tetičku, řeč je o neodolatelném zákusku. Dort Lady Baltimore je velice oblíbený v jižní části USA, kde byl také poprvé upečen. Kdo se však na jeho vzniku podílel, není zcela známo. Nejasnosti tak daly vzniknout řadě legend, které se kolem tohoto několikavrstvého dortu tradují.

Nejznámějším příběhem, který tento dezert obestírá, je zasazen do Jižní Karolíny. Jistá Alicia Rhett Mayberry upekla a servírovala dort známému romanopisci a zakladateli westernových románů z kovbojského prostředí Owenu Wisterovi. Ten se do chuti dortu natolik zamiloval, že po něm pojmenoval svůj román, taktéž lady Baltimore.

První recept tohoto zákusku byl publikován v roce 1906 hned v několika novinách, kdo je však jeho tvůrcem není jasné. Lady Baltimore je složena z piškotu, který je v několika vrstvách promazán náplní s kandovaným ovocem (také fíky i rozinkami) a drcenými ořechy. Horní vrstva je tvořena pusinkami, které mají bílou či žlutou barvu. Náplň dortu bývá vylepšována rumem či sladkými likéry. Vyrábí se také dort Lorda Baltimora, jehož vršek netvoří pusinky z bílků, ale ze zbylých žloutků.

7 triků, jak upéct dokonale vláčný dort

Dort je jedna z věcí, která pokaždé udělá radost. Ať už jako narozeninový dárek, moučník k nedělnímu čaji nebo...

Norský národní klenot

Dort nesoucí název Kvæfjordkake Norové označují za nejlepší dort na světě. Kdo jej ochutná, ihned pochopí. Mandlový piškot v kombinaci s vanilkovým krémem a horní vrstvou chutnající po bílkových pusinkách, to je zkrátka něco. Klíčovou roli v něm hrají vajíčka, z bílků se připraví křupavý vršek, žloutky tvoří základ mandlového piškotu a bez vajec se neobejde ani vanilkový pudink do náplně.

Recept na kvæfjordkake vymyslely hospodyně ze severního Norska, poblíž města Lofoten. Ačkoli je tato oblast tvořena především vysokými horami a fjordy, místní zemědělství vyniká pěstováním jahod. A tak dortu nesmí chybět ani červená ozdoba v podobě čerstvých nakrájených jahod na jeho vršku. Obdobný recept najdeme také ve Švédsku, i zde se dort těší veliké oblibě, největším rozdílem je množství ovoce, Švédové na něm nešetří a dávají je tak i do krémové vrstvy.

5 báječných švédských dezertů

Švédsko je skrytý kulinární poklad! Rozhodně nedalo světu jenom proslulé masové kuličky... Zrodil se tam také nespočet...

Královský samet

Výběr nejchutnějších krémových dezertů se nemůže obejít ani bez červeného sametu. Red velvet má piškot nezaměnitelné červené barvy doplněný o bílou náplň a polevu podobnou královskému hermelínu. Královský vzhled není vůbec náhodný. Viktoriánská doba dala vzniknout několika koláčům se sametovým potahem, v 19. století se navíc začíná do těsta přidávat kakao, které bylo v této době známkou opravdového luxusu.

Sametová, tedy hladká a měkká struktura dortů, byla často využívána pro královské plesy a bály. Nejoblíbenějším dortem viktoriánské éry byl tzv. Ďáblův dort, ve kterém hrálo důležitou roli právě kakao. Do těsta se k mouce přidala také smetana a ocet, který dal vzniknout chemické reakci obarvující těsto do červené barvy. I dnes mistři cukráři pro červené zbarvení těsta Red velvetu nepoužívají potravinářská barviva, ale právě kvalitní kakao a další zmíněné suroviny. 

Kdo však poprvé upekl Red velvet není známo. Často se tvrdí, že recept vznikl ve státě Maryland na počátku 20. let 19. století a vycházel právě z Ďáblova dortu. Rozdíl mezi nimi je v použité čokoládě, Red velvet je ochucen pouze kakaem.

Zajímavá je také historie dortu během druhé světové války. V USA se kakao stalo kvůli přidělování potravin nedostatkovým zbožím, a tak si pekaři, cukráři i hospodyňky pomáhali šťávou z červené řepy, které byl naopak dostatek. Řepa dodala těstu nejen červenou barvu, ale pomohla mu také k dokonalé vláčnosti. Červený sametový dort postupně dobyl celý svět. Dnes je připravován také v několika modernějších variacích, jako malé cupcaky, vafle či honosné svatební dorty.

Jediný a správný recept na Red velvet neexistuje, každý stát či domácnost jej peče podle své tradice. My vám přinášíme recept vycházející z newyorské varianty tohoto vláčného, vzhledově krásného a krémového dezertu.

Southern red velvet cake

Úžasný dezert s newyorskými kořeny musíte vyzkoušet. Je stylový a už po prvním soustu se bude svět zdát mnohem...

Exotické ovoce

Smíchejte banán, ananas, mouku, voňavé koření, přidejte polevu ze smetanového sýra a máte kolibříka. Dort kolibřík (Hummingbird cake) byl poprvé připraven na slunné Jamajce koncem 60. let minulého století. Své pojmenování si nevysloužil velikostí, ba naopak, dort je opravdu velký a sytý. Na Jamajce je kolibřík národním ptákem, a tak tento sladký zákusek pojmenovali právě po něm. Recept na kolibříka se rychle rozletěl po celém světě, na jihu USA si bez jeho přítomnosti nedovedou představit oslavy i víkendové mlsání.

Vedle zvláštního názvu je také neobvyklé složení. Spíše než máslo obsahuje těsto olej, spíše než mouku jeho základ tvoří exotické ovoce. Upečené vláčné těsto je před servírováním zalito polevou ze smetanového sýra s ořechy a voňavým kořením. Chcete-li se i vy přenést na druhou stranu zeměkoule, připravte si tento chutný a ovocný dort. Postup je snadný a výsledná chuť opojná. Má jen jednu nevýhodu, zmizí stejně rychle jako skutečný kolibřík.

Dort kolibřík

Dort pojmenovaný po nejmenším ptáčkovi nemá s jeho velikostí nic společného – kolibřík miluje ‚sladkosti...

Recepty na další světové a oblíbené krémové dorty jsme vám přichystali pod článkem.

Související

Tři patra rozkoše: odkud se vzal proslulý dort Opera?

Gâteau Opéra. Věhlasný třípatrový dezert bývá považován za vrchol francouzské cukrařiny, ale kdo stál za vynálezem této...

Čokoládovo-mandlové mille-feuille

Tenhle dokonalý francouzský dezert má mnoho variací – hlavní jsou křupavé pláty listového těsta ...

Dobošův dort

Ano, tenhle klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu složitější. Ale pomyslete na ty ovace!

Medovník

Originální recept se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové...

Krémový dort s karamelkami

Krémový cheesecake zaboduje sám o sobě. Co teprve, když ho doplníte o karamelky a vláčnou karamelovou polevu!

Dort Harlekýn

Malý harlekýn se zdobí jen na povrchu, my doporučujeme plněný i uvnitř.

Tiramisu bomba

Naše mražená verze slavného italského dezertu je naprostá bomba!

14x dokonalý cheesecake

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Musíte vsadit na kvalitní suroviny a vlastní trpělivost. Cheesecake...

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

Při opékání buďte jako ostříž, na tmavé palačince se totiž hůře pozná, kdy je opečená. Pomůcka: Na...

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

V redakci preferujeme spíš méně sladké dezerty, a tak jsme krém připravili jen ze šlehačky a zakysanky...

Krémové dezerty

Hledáte-li spojení lehkého těsta a chutné náplně, vaši pozornost si jistě získají krémové dezerty. Připravili jsme pro...

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Dort navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr...

Retro dezerty

Stejně jako v módě i ve světě cukrařiny se střídají různé trendy a módní vlny. Z Ameriky k nám před časem pronikla...

Zabaglione: mimořádně nadýchaný dezert

Dezert, jehož hlavní ingrediencí jsou žloutky a sladké víno, se těší nemalé oblibě napříč světem. Příprava zabaglione...

Přidat komentář