Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé domácnosti. Do našeho jídelníčku je zařazujeme od pradávna, čemuž odpovídá i množství tolika druhů. Podívejte se s námi na sýry dlouho zrající a vychutnejte si jedinečnou chuť zralé goudy, parmezánu nebo třeba pecorina.
18. 1. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Jak poznat zralý sýr

Pojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v chuti. Zralé sýry bývají na rozdíl od těch čerstvých tvrdé, v ideálních podmínkách nám v lednici dlouho vydrží a nepodléhají zkáze. Doba zrání tvrdých a extra tvrdých sýrů se liší dle typu, pohybuje se od 6 do 24 měsíců, ale i déle. Zralé sýry se často vyrábí v praktických kolech či blocích, balené ve voskovém obalu. Uložené ve správné teplotě mají ideální podmínky pro správné zrání.

Sýry

Sýrů jsou na světě stovky druhů a receptů se sýry je ještě víc! Další přírůstek do úspěšné Edice Apetit tak obsahuje...

Oblíbené zralé sýry, které stojí za to ochutnat 

Mezi nejznámější zralé sýry patří sýr Parmigiano Reggiano, který obecně označujeme jako parmezán či parmazán. Výroba tohoto sýru podléhá přísným pravidlům, která vznikla přímo v oblasti jeho zrodu. Pravý parmezán se vyrábí pouze v Itálii v blízkosti města Parma. Procesem výroby i chutí jsou parmezánu podobné sýry Grana Padano a Gran Moravia, které nepodléhají tak přísným pravidlům výroby.

Další oblíbenou sýrovou delikatesou je zralá gouda. Chuťově výrazný a zároveň jemný sýr pocházející z Holandska se těší velké oblibě všech milovníků sýrových delikates. Gouda se vyznačuje výrazně žlutou barvou a vysokým obsahem tuku v sušině. Pod název gouda řadíme také sýry, které spojuje stejný proces výroby, patří mezi ně například sýr Old Amsterdam. Tento sýr se ve správné zralosti projevuje lahodnými krystalky soli. V případě goudy jsou k sehnání i různé příchutě tohoto sýra, například chilli, pesto, pepř nebo různé druhy bylinek.

Neméně známým typem zralého sýra je sýr pecorino, který se na rozdíl od dvou předchozích druhů sýra vyrábí z ovčího mléka (gouda a parmezán jsou produkty z kravského mléka). Původ a výrobu pecorina najdeme opět v Itálii a jedná se o sýr velmi slaný s výraznou chutí. Podle původu jej dělíme ještě na Pecorino Siciliano, Romano, Sardo, Toscano a Pecorino di Filiano.

Ochutnejte pravou chuť Dolce Vita, aneb jak poznat kvalitní italský sýr

Se svou staletou historií jsou italské sýry nositeli tradice, která „se rozplývá na jazyku“. Na severu Itálie, od...

Vyšperkujte svůj oblíbený pokrm díky zralým sýrům

Dlouho zrající sýry patří mezi skutečné delikatesy. Díky své výrazné chuti se skvěle hodí jako součást sýrového prkénka. Zkuste si k tomu připravit domácí čerstvé pečivo, které dokonale podtrhuje výraznou sýrovou chuť a skvěle ladí k různé sýrové kombinaci. Tvrdé zralé sýry však můžete použít také jako součást teplých pokrmů. Připravte si sýrové hody a vyzkoušejte náš recept na jednoduché těstoviny se sýrem a pepřem nebo si připravte lahodný sýrový sendvič. Různé druhy sýrů se dají v pokrmech kombinovat a kdo sýrové chuti propadl, tomu přinesou ten pravý sýrový požitek ravioly se čtyřmi sýry. Mezi oblíbenými recepty pak doma rozhodně nesmí chybět sýrová omáčka vhodná také k zapékání.    

Související

Velká sýrová nakládačka

Velká sýrová nakládačka

Hermelín všude, kam se podíváš!
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako...
Sýr jako dezert

Sýr jako dezert

Svěřte roli dezertu s klidným srdcem sýru. Svoji úlohu zahraje skvěle!

JAK NA TO: parmazánové placičky

Někdo jim poeticky říká sýrová krajka – tenounké křupavé placičky z parmazánu jsou ozdobou předkrmů, salátů i hlavních...

Parmazánové sušenky

Jsou křupavé, vláčné a pikantní. Upečeno máte ani ne za čtvrt hodiny!

Bucatini se salsicciou a pecorinem

Tvrdý italský sýr pecorino se vyrábí z ovčího mléka. Jeho vyzrálá, slaná chuť zvýrazní každé jídlo.

Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

Krůta je favoritem mezi drůbežím masem. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnaté, bílé i tmavé. A můžete...
Sýrová večeře s víny

Sýrová večeře s víny

Pět chodů, pět sýrů. Vyrazte na degustační večeři, kterou pořádá Dům vína U Závoje. Jednotlivé chody budou doplněny...
Sýrová večeře o pěti chodech

Sýrová večeře o pěti chodech

27. 7. | Milovníci sýrů a vína, pozor. Neměli byste si nechat ujít gurmánskou večeři spojenou s řízenou degustací,...

Nakládané cibulky

Nejen okurky, ale i drobounké cibulky jsou skvělé ve sladkokyselém nálevu. Nečekejte na léto a zavařujte i v zimě...

Pilaf s meruňkami, pistáciemi a goudou

Zajímavější než klasický rýžový

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

Sýry z Francie a Švýcarska jsou zárukou kvality, aby také ne, jedná se o největší sýrové producenty, ale také...

Český sýr: delikatesa světové chuti

Když se řekne sýr, mnoho lidí si představí sýrové velmoci jako je Itálie, Francie nebo třeba Holandsko. Málokdo však ví...

Fondue: sýrové nebe

Představte si lahodný sýr v jedné z jeho nejlepších podob – jemné sýrové omáčce rozpouštějící se na jazyku. Fondue dává...

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť...

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody...

Přidat komentář