Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Na Matějské pouti mu málokdo dokáže odolat, pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med zaručeně vykouzlí lehce ulepený úsměv. Jeho příprava není náročná a v dárkovém balení vypadá prostě neodolatelně.
13. 12. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Je turecký med opravdu turecký?

Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky najdeme i na Filipínách a po celé Latinské Americe. Všechny národní variace však spojuje složení: vaječný bílek, cukr, voda, nasekané oříšky a samozřejmě med. Písemná zmínka sahající nejdále do historii pochází z období kolem roku 1100. Jedná se o překlad knihy arabského lékaře ze španělské Córdoby, ve které se zmiňuje o známém arabském pamlsku zvaném turun. Pojďme se podívat této sladké pochoutce na zoubek. 

Turecký med s mandlemi a třešněmi

Nemusíte chodit na pouť, abyste si dali tuhle dobrotu z Orientu.

Příprava domácího tureckého medu je velice rychlá

Pokud v kuchyni neradi trávíte dlouhé hodiny, turecký med vás potěší dobou přípravy. Zabere vám půl hodinku, na tuhnutí do druhého dne vaši účast již nebude potřebovat. Do nákupního seznamu si připište 50 ml medu, 200 g cukru krupice, 100 ml zlatého sirupy (Golden syrup), dřeň z vanilkového lusku, 100 g loupaných mandlí či pistácií, 100 g kandovaných třešní či jiného ovoce, 1 bílek a trochu oleje na vymazání formy. Začněte opražením ořechů v troubě. Na pánvi se silným dnem rozehřejte med spolu s cukrem, sirupem a lžící vody. Po 2 minutách pěnění odstavte z plotýnky. Z bílku vyšlehejte sníh a tenkým proudem přilejte horký sirup, zatímco šlehač stále běží na plné obrátky. Až vmícháte polovinu sirupu, vraťte jej na sporák a znovu prohřívejte 4-5 minut, dosáhnete tak tmavší barvy a intenzivnější chuti. Opět zapněte šlehač a vmíchejte zbylý sirup do bílku. Směs šlehejte dalších 5 minut na poloviční výkon. Poté stačí přidat opražené ořechy, kandované ovoce a vše vyklopit do vymazané formy s pečícím papírem. Med rychle tuhne, půjde to ztuha, ale jistě se vám to podaří. Povrch vyhlaďte a nechte do druhého dne odpočinout. Druhý den můžete krájet na plátky, kostky či jiné tvary. Výslednou chuť ovlivníte nejen kvalitou medu, ale také přidanými ingrediencemi. Uzpůsobte je obdarovanému, ořechy můžete předtím obalit v čokoládě, místo kandovaného ovoce použijte kandovaný zázvor, přidat můžete i kousky čokolády. Na pečící papír můžete poskládat také oplatky, které vzhled tureckého medu ještě vylepší. Fantazii se meze nekladou.

Torrone s pistáciemi

Turecký med po italsku

Zabalený v celofánu udělá radost všem milovníkům sladkého. Kostičky můžete také zavěsit na vánoční stromeček. Pokud hledáte další inspiraci na jedlé vánoční dárky, máme pro vás v odkazech pod článkem spoustu zajímavých tipů.

Související

Fudge (máslový karamel)

Typická americká sladkost! Fudge je něco mezi máslovým karamelem, tureckým medem a marokánkami – a nechybí snad...

Upečte si dokonale vláčné brownies

Kdo ještě neochutnal brownies, jako by nebyl. Je to totiž snad ten nejlepší čokoládový dezert na světě. Pokud jste...

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte...

Sušenky sladké i slané: Darujte pod stromeček jedinečný chuťový zážitek

Vánoce už klepou na dveře, ale vy pořád přemýšlíte nad vhodnými dárky pro sví nejbližší? Překvapte je originálními...

Zdravé cukroví? To jsou raw kuličky

Blíží se Vánoce a spousta z nás se tak chystá na pečení cukroví, které máme většinou spojené se spoustou kalorií,...

Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice

Jsou jídla, která si bez hořčice už ani nedokážeme představit. Skvěle doplňuje horký párek, rozumí si s vyzrálým sýrem...

8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

„Ach, to voní“ řekne si obdarovaný pod stromečkem. A co teprve až vaší domácí směsí okoření své první jídlo a ochutná.

Překvapte milovníky asijské kuchyně pořádně ostrým dárkem aneb Pikatní kari pasta 6x jinak

Pokud jste pravidelnými čtenáři Apetitu nebo dokonce návštěvníky Apetit pikniku, jistě už víte, že pokud má redakce pro...

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně všech sladkostí –...

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už...

Podlehněte lahodným domácím marokánkám i florentýnkám

Je libo marokánky nebo florentýnky? Většina z nás v těchto názvech nevidí rozdíl a často je používáme podle toho, jak...

Přidat komentář