Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Odkud maso pochází?

Zajímá vás původ balíčku mletého masa nebo kostky másla? Pokud někdy pátráte po informaci, kde zboží, které držíte v rukou, vyrobili, pomůžeme vám. S výrobky živočišného původu to totiž může být někdy trochu detektivka.
22. 4. 2021 | Autor: Olga Šlesingrová

Uvykli jsme si, že informace z obalu potravin jsou důležitým vodítkem při nákupu. Údaje, podle nichž se rozhodujeme o koupi a jejichž šíře striktně diktuje sada legislativních pravidel, musí být ze zákona srozumitelné, viditelné, čitelné a nesmazatelné. A samozřejmě česky.

Pátrání na vlastní pěst

Mezi jedno ze zásadních sdělení patří informace o výrobci. Když nenarazíte přímo na jeho název a adresu výrobce, můžete se pustit do hlubšího bádání. Jednou z možností je, že výrobek uvádí pouze název a adresu prodejce, který jej nabízí pod svojí vlastní značkou (například Billa Clever, Tesco Value, Lidl Pilos). Důvodem, proč se na nich údaje o výrobcích neuvádějí je, že se výrobci v čase mění nebo existuje více dodavatelů.

Mleté maso z mrazáku

Ne vždy máme po ruce vše čerstvé, a tak si mnozí z nás dělají zásoby pro strýčka Příhodu v mrazáku. Mrazíte-li mleté...

Dalším případem, kdy se dozvíte víc až na základě důkladnější pátrací akce, jsou masné a mléčné výrobky, které na sobě nesou pouze kód v podobě oválku. Příkladem je například máslo. Oválná identifikační značka na stříbrném obalu sděluje, že kostka uvnitř splňuje hygienické požadavky a je pod dozorem Státní veterinární správy. Součástí značky mohou být písmena ES, která značí Evropské společenství. Z oválku se však na první pohled dozvíme zemi

původu, která se uvádí zkratkou (CZ, PL, NL), a veterinární číslo podniku. Zatímco podle zkratky snadno poznáte, jestli potravina pochází z Polska, Německo nebo Holandska, v případě konkrétních podniků už to tak jednoduché není. 

Informace i za hranicemi

Pokud jde o českého producenta, lze toto číslo rozklíčovat na webových stránkách Státní veterinární správy mezi registrovanými subjekty. Databáze zahrnuje nejrůznější druhy provozů, od mlékáren, bouráren, přes chladírny, drůbežárny až například po zpracování ryb. V registru si zadáním čísla může každý vyhledat, ze které mlékárny nebo masného výrobního závodu potravina pochází. Zajímavá zjištění přicházejí v případech, kdy se nápisy na obalu a výrobní závod odlišují. V takovém případě je pak směrodatná informace pocházející z registračního oválku. Nejpodrobnější informace o původu získáme u masa. Na jejich obalu musí být uvedeno, odkud zvíře pochází zvířete, kdy bylo chováno a kde poraženo.

Hranicemi České republiky však pátrání po původu masných a mléčných výrobků končit nemusí. Obdobné registry najdete i v ostatních zemích EU.

Zdroj obrázku: Bezpecnostpotravin.cz

Související

Vařte se šéfkuchařem. Vyšla novinka Jak nakupovat a zpracovávat maso

Takhle vypadá jarnění v redakci Apetit. Máme pro vás další knihu do kuchyně. Tentokrát jsme se pustili do masa.

Seriál o mase: kachní prsa

Jemné maso kachních prsou je nejlepší připravit na minutku. Ukážeme vám, jak na to, a přidáme tipy, co dělat se zbylým...

Která šunka je nejlepší?

Také přešlapujete u pultu s nabídkou uzenin a přemýšlíte, kterou šunku koupit? Tu v akci, tu, co má stejný tvar jako...

Přidat komentář