Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v bezpočtu možných obměn. Pojďme společně ochutnat 5 jídel, která snadno připravíte i v české kuchyni.
26. 1. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Pokud chcete ochutnat Mexiko, bez odolného jazyka se neobejdete. Barevnému jídlu vévodí chilli papričky, které mu dodávají nejen pikantnost, ale i rozmanitou chuť. A které pokrmy při prozkoumávání pálivého Mexika určitě nevynechat? Do následujících dobrot si můžete naložit chilli, kolik jen snesete. Jen pozor během přípravy. Nesahejte si do očí ani na citlivá místa, raději pracujte v gumových rukavicích a při opékání či vaření většího množství ďábelských chilli papriček dobře větrejte kuchyň.

1 Guacamole

Studená avokádová omáčka má v mexické kuchyni své nenahraditelné místo. Najdete ji na každém stole při téměř každé příležitosti a jíst se dá prakticky ke všemu. Směs rozmačkaného vyzrálého avokáda, rajčat a cibule příjemně chuťově vyvažují čerstvý koriandr, kyselá limeta a samozřejmě neopomenutelné chilli papričky.

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

2 Quesadilly

Pikantní nálož v balíčku. Zapečené tortillové placky představují jednoduché a rychlé jídlo v pracovním týdnu i pro nečekanou návštěvu. Navíc se skvěle grilují (a vypadají opravdu efektně). Plnit je můžete, čím máte rádi. Hlavně nezapomeňte vybrat nějaký dobře se rozpouštějící sýr

3 Tacos

Na první pohled malé nic, ale skrývá se v něm spousta chuti. Do malých kukuřičných tortill můžete zabalit úplně cokoli. Připravte rybu nebo ugrilujte maso i různé druhy zeleniny, připravte několik studených omáček a nechte hosty, aby si své jídlo sami sestavili.

4 Kukuřice se sýrem

Nenápadný papričkový zabiják. Kombinace tří základních složek mexické kuchyně – chilli, kukuřice a fazolí – je levná a sytivá. Množství chilli dávkujte postupně. Přidat můžete vždycky, ale ubrat už ne.

5 Chili con carne 

Vsadili byste se, že mezi tradiční mexické pokrmy patří chili con carne? Nenechte se mýlit. Tato oblíbená texaská klasika má prý s Mexikem společné možná tak suroviny (fazole, chilli), ale určitě ne původ. Ten do dneška obklopují různé mýty. Údajně pochází ze Španělska, kde se o jeho vznik se zasloužila jedna jeptiška. Od počátku se připisuje především kuchyni chudých lidí. Jisté je, že tolik milované mleté maso pomalu dušené s rajčaty a kořením skvěle vynikne se čtverečkem čokolády a pořádnou porcí chilli papriček. Zda do něj přidat i fazole, necháme na vás. A ač není přímo mexické, zmínit jsme tuhle snadnou lahůdku z jednoho hrnce prostě museli. Skvělá je zabalená do tortillových placek.

Nedělní oběd v tex-mex stylu

Hranice mezi Spojenými státy a Mexikem je z kulinárního hlediska otevřená. Zdejší kuchyně, v níž se mísí vliv americké...

Mexiko nasladko

Čím vyrovnat všechny ty pálivosti? Mexičané milují slaďoučký koláč tres leches, tedy třímlékový. Je krásně vláčný a dokonale lahodný. Najdete v něm dva druhy kondenzovaného mléka a navíc mléko plnotučné či smetanu. Pokud zrovna po Vánocích hubnete, z dálky se mu vyhněte. Kdo by ale počítal kalorie, když jde o sladké blaho ve své koncentrované podobě?

Tres leches (základní recept)

Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus...
V Mexiku se dezerty na podobném principu poprvé objevily v 19. století, ale receptura prý pochází z období evropského středověku. Tres leches můžete hravě obměňovat. Vanilkový korpus vyměnit za kakaový či kávový, na smetanový krém přidat ovoce naložené v alkoholu nebo korpus prolít kokosovým mlékem s rumem. Napadají vás další možnosti?

Související

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Mexičané milují oslavy, které trvají až do rána. Dušičkové období je tak jen jednou z mnoha příležitostí, Día de los...

Tacos s kuřecími špízky a grilovanou zeleninou

Do malých kukuřičných tortill můžete zabalit úplně cokoli. Ugrilujte maso i různé druhy zeleniny, připravte...

Chilli tortilly

Jste-li v časové tísni, můžete použít i kupované tortilly, ale čerstvé domácí rozhodně stojí za snahu.

Pečená brambora plněná chili con carne

V troubě se brambory upečou samy a vy k nim mezitím zvládnete připravit omáčku nebo náplně – podle chuti, času i...

Mexická fazolová polévka s tortillami s fetou

Chipotle omáčka dodá polévce pikantní uzenou příchuť. Můžete ji nahradit nasekanou papričkou chipotle z...

Mexické placky s vepřovým masem

Na obložení tortill se hodí prakticky jakékoli pečené maso zbylé od svátečního stolu. Pokud žádné takové nemáte, opečte...

Sopa de tortilla

Jednoduchá polévka, jejímž základem jsou rajčata a chilli papričky. Svůj název získala díky tortillám...

Guacamole

„Guacamole máme na stole skoro pořád a jíme ho úplně ke všemu!“ říká mexická šéfkuchařka...

Mexický kukuřičný salát

Množství chilli papriček dávkujte podle chuti; mějte přitom na paměti, že přidat je můžete vždycky, ubrat nikoli.

Kuřecí enchiladas s červenou omáčkou mole

Jednotlivé verze mole se liší i barvou, záleží na surovinách. Omáčka pak může být zelená i téměř černá. Moje oblíbená...

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá...

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku...

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální,...

Quesadilly s chorizem a cuketami

Uvařeno (skoro) bez vaření!

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

I když máme v naší české kuchyni spousty chutných jídel, občas stojí za to vyzkoušet nějaký zahraniční recept. Jeden...

Přidat komentář