Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pikantní pasty z celého světa

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách pocházejících z různých koutů světa, jejichž existence by vám rozhodně neměla uniknout, pokud jste milovníky ostrého jídla. Zajímá vás, odkud pasty pochází, z jakých ingrediencí se vyrábějí a jak je můžete využít v kuchyni? Pak neváhejte číst dál.
27. 1. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Arabská harissa

Harissa je ostrá kořenící pasta původem z Tuniska, ale hojně se používá také v Maroku, Alžírsku a na Blízkém Východě. Složení a pálivost se u jednotlivých past může lišit, ale základ vždy tvoří chilli papričky, česnek, sůl, koriandr, římský kmín a olivový olej.

Pasta se tradičně připravuje v hmoždíři a používá se při přípravě polévek, omáček, na ochucení masa a zeleniny, skvěle se hodí také jako marináda v grilovací sezóně. Tradičně se používá zejména při přípravě rybjehněčího masa a kuskusu. S noblesou doplní také kuřecí maso.

Harissa je neodmyslitelnou součástí pokrmů severní Afriky, proto není divu, že se na počest této pasty pořádá každoročně festival v tuniském městě Nabeul, kam se sjíždí milovníci harissy z celého světa.

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku...

Indonéská sambal

Sambal je ostrá kořenící pasta pocházející z Indonésie. Základem pasty jsou chilli papričky, sůl, hnědý cukr a ocet. Směsi vytvořené z těchto čtyř surovin se říká sambal oelek. Na tuto exotickou pastu ale existuje neuvěřitelných 350 variací. Do základu se přidávají například krevety, šalotka, pórek, zázvor, tofu a někdy dokonce i ovoce či ořechy. Některé pasty jsou extrémně pálivé, proto by se měly používat s velkou opatrností.

Kromě Indonésie je sambal tradiční součástí kuchyně také v Malajsii, Singapuru, Indii a na Srí Lance. Obyvatelé těchto zemí si pastu připravují v kamenných hmoždířích a používají ji jako přílohu, marinádu na maso, dip k zelenině, přidávají ji do rýže, nudlových pokrmů či karí. Pasta je vhodná zkrátka pro každý pokrm, kterému chcete dát pořádný říz.

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá...

Korejská gochujang

Gochujang (čti kočchudžang) je hustá sladko-pálivá korejská fermentovaná pasta, která se vyrábí z červeného chilli, lepkavé rýže, fermentovaných sójových bobů a soli. Pasta se tradičně fermentuje venku v původní kameninové nádobě zvané jangdokdae. Během procesu fermentace se škroby v lepkavé rýži přeměňují na cukry, což dodává směsi charakteristickou sladkost.

Gochujang není určená k přímé konzumaci, protože její chuť je příliš agresivní, ale používá se k dochucení různých pokrmů jako jsou závitky, stir fry pokrmy, nudle s masem a zeleninou, k zesílení chuti omáček a polévek nebo jako marináda na maso. Pasta je základem tradičních korejských pokrmů bibimbap tteokbokki. Bibimbap je pokrm servírovaný v míse, jejíž obsah tvoří teplá bílá rýže přelitá restovanou zeleninou nebo kimchi (tradiční fermentovaná zelenina), pastou gochujang a sójovou omáčkou, dále obsahuje smažené vajíčko a plátky hovězího masa. Tteokbokki je populární korejské jídlo připravené z rýžových válečků doplněných o vařená vejce, jarní cibulku a ochucených pastou guchujang. Pasta je také základní přísadou pro tzv. ssamjang, což je oblíbená korejská omáčka používaná ke grilování.

I tato pasta se může pyšnit svým vlastním festivalem. Sunchang Fermented Food Festival se koná každý rok na podzim v korejské provincii Sunchang.

Tip na závěr: Kde se dají pasty koupit? Pokud si netroufnete na domácí výrobu, pasty seženete na internetu nebo ve specializovaných asijských obchodech.

Související

Ryba na pomerančích a harisse

Omáčka, která voní Asií, sladkovodní rybu rázem promění v orientální specialitu.

Jen pro otrlé. 5 nejpálivějších jídel světa

Máte v oblibě mírně kořeněná jídla? Nebo patříte mezi drsňáky, kteří si už neumí své denní menu bez porce pálivé omáčky...

Kuře s harissou a rajčaty

Rychlé, časově nenáročné a dobré jídlo. Máte-li rádi šťavnatější maso a nevadí vám větší obsah tuku, sáhněte po...

Jehněčí s harissou

Přiostřete! Pálivá směs koření harissa se v severní Africe používá k dochucení spousty jídel.

Kuřecí kuličky s harissou & bulgur

Masové kuličky jsou hit! Tuhle variantu inspirovanou Orientem jistě ocení celá rodina.

Smažená treska s medovo-harissovou omáčkou

Jemnou bílou rybu skvěle doplňuje sladce pikantní omáčka.

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální,...

Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání chilli papriček

Možná se vám to již stalo. Nechali jste se vyhecovat do sázky o snědení chilli papričky. Zprvu nevinná frajeřina se...

Za vůní dálek – Zanzibar

Vycestovat za mořem či poznáním jiných zemí není momentálně možné. Proto jsme se rozhodli, že k vám exotické kraje...

Přidat komentář