Arabská harissa
Harissa je ostrá kořenící pasta původem z Tuniska, ale hojně se používá také v Maroku, Alžírsku a na Blízkém Východě. Složení a pálivost se u jednotlivých past může lišit, ale základ vždy tvoří chilli papričky, česnek, sůl, koriandr, římský kmín a olivový olej.
Pasta se tradičně připravuje v hmoždíři a používá se při přípravě polévek, omáček, na ochucení masa a zeleniny, skvěle se hodí také jako marináda v grilovací sezóně. Tradičně se používá zejména při přípravě ryb, jehněčího masa a kuskusu. S noblesou doplní také kuřecí maso.
Harissa je neodmyslitelnou součástí pokrmů severní Afriky, proto není divu, že se na počest této pasty pořádá každoročně festival v tuniském městě Nabeul, kam se sjíždí milovníci harissy z celého světa.
Indonéská sambal
Sambal je ostrá kořenící pasta pocházející z Indonésie. Základem pasty jsou chilli papričky, sůl, hnědý cukr a ocet. Směsi vytvořené z těchto čtyř surovin se říká sambal oelek. Na tuto exotickou pastu ale existuje neuvěřitelných 350 variací. Do základu se přidávají například krevety, šalotka, pórek, zázvor, tofu a někdy dokonce i ovoce či ořechy. Některé pasty jsou extrémně pálivé, proto by se měly používat s velkou opatrností.
Kromě Indonésie je sambal tradiční součástí kuchyně také v Malajsii, Singapuru, Indii a na Srí Lance. Obyvatelé těchto zemí si pastu připravují v kamenných hmoždířích a používají ji jako přílohu, marinádu na maso, dip k zelenině, přidávají ji do rýže, nudlových pokrmů či karí. Pasta je vhodná zkrátka pro každý pokrm, kterému chcete dát pořádný říz.
Korejská gochujang
Gochujang (čti kočchudžang) je hustá sladko-pálivá korejská fermentovaná pasta, která se vyrábí z červeného chilli, lepkavé rýže, fermentovaných sójových bobů a soli. Pasta se tradičně fermentuje venku v původní kameninové nádobě zvané jangdokdae. Během procesu fermentace se škroby v lepkavé rýži přeměňují na cukry, což dodává směsi charakteristickou sladkost.
Gochujang není určená k přímé konzumaci, protože její chuť je příliš agresivní, ale používá se k dochucení různých pokrmů jako jsou závitky, stir fry pokrmy, nudle s masem a zeleninou, k zesílení chuti omáček a polévek nebo jako marináda na maso. Pasta je základem tradičních korejských pokrmů bibimbap a tteokbokki. Bibimbap je pokrm servírovaný v míse, jejíž obsah tvoří teplá bílá rýže přelitá restovanou zeleninou nebo kimchi (tradiční fermentovaná zelenina), pastou gochujang a sójovou omáčkou, dále obsahuje smažené vajíčko a plátky hovězího masa. Tteokbokki je populární korejské jídlo připravené z rýžových válečků doplněných o vařená vejce, jarní cibulku a ochucených pastou guchujang. Pasta je také základní přísadou pro tzv. ssamjang, což je oblíbená korejská omáčka používaná ke grilování.
I tato pasta se může pyšnit svým vlastním festivalem. Sunchang Fermented Food Festival se koná každý rok na podzim v korejské provincii Sunchang.
Tip na závěr: Kde se dají pasty koupit? Pokud si netroufnete na domácí výrobu, pasty seženete na internetu nebo ve specializovaných asijských obchodech.
Přidat komentář