Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Poradíme vám, na co se zaměřit při nákupu mikulášské nadílky

Mikuláš už pomalu klepe na dveře, je tedy nejvyšší čas připravit pro vaše dítka sladké nadílky. Při nakupování je třeba pozorně sledovat etikety, abyste místo čokoládového čerta nepořídili nezdravou náhražku či sušené ovoce zbavené všech vitaminů.
1. 12. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Označení mléčná pochoutka se vyhněte

Před koupí čokoládové figurky čerta, anděla či Mikuláše, se ujistěte na zadní či spodní straně obalu, s kým máte tu čest. Označení mléčná pochoutka či cukrovinka znamená, že výrobek nesmí být prodávána jako čokoláda z důvodu nízkého procenta kakaového prášku v obsahu. Ve složení často najdete veliké množství cukrů, chybějící kakaové máslo, které je nahrazeno levnějšími tuky, například palmovým. Taková figurka bývá velice levná a ačkoli má možná sympatický úsměv, raději ji nechte v regálu. Odradit by vás ve složení měly také názvy kakaová poleva, kakaová hmota či kakaová pochoutka. Nejedná se o skutečnou čokoládu, ale pouze její napodobeninu. Skutečná čokoládová figurka musí ve své etiketě informovat kolik procent kakaové sušiny obsahuje. Výjimkou je bílá čokoláda, který kakaovou sušinu neobsahuje, nicméně by ji mělo z minimálně 20 % tvořit kakaové máslo, dále pak mléko s nejméně 14 % mléčné sušiny a cukr. Mléčná čokoláda obsahuje minimálně 25 % kakaové sušiny. Hořká by měla obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, extra hořká převyšuje 42 %.

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

Dalším nežádoucím prvkem ve falešných čokoládových figurkách je emulgátor E476, vyráběný z živočišných tuků a sloužící k lepší roztíratelnosti hmoty. V některých státech je toto „éčko“ zakázané kvůli řadě alergických a trávicích reakcí, které strávníkům vyvolal. Často jej najdeme v ledových kaštanech, banáncích v čokoládě, ale také ve figurkách.

Jaké čokoládové pochutiny dětem tedy dopřát?

Vyhněte se levným čokoládám, které naznačují náhražky všeho, co od čokolády očekáváme. Pozorně si přečtěte složení, kde se musí objevit kakaová sušina, kakaové máslo a cukr či přírodní sladidlo. V názvu výrobku tedy musí být uvedeno slovo čokoláda. Nejlepší kvalitu čokolády získáte z výrobků označených fair trade či raw, které obsahují zdravější sladidla namísto bílého cukru, a mléko nahradili jinou rostlinou alternativou. Nebojte se popustit korunu, zdraví vašich dětí za to stojí. Pokud jste žádnou poctivou figurku nesehnali, zkuste si ji vyrobit doma. Budete přesně vědět, kolik cukru (a zda vůbec) jste do hořké čokolády přidali a zároveň se vyhnete zbytečným éčkům. S formou na čokoládu či tvořítky na led vykouzlíte nápadité čokoládové pralinky s příchutí, které vy i vaše děti milují.

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Čokoládě odolá jen málokdo. Sladká, kakaová, jemná chuť dokáže mnohdy spravit špatnou náladu. S kostkou čokolády nebo...

Na co si dát pozor u sušeného ovoce

Chcete dětem dopřát něco sladkého, ale bílý cukr a sladidla vám nepřipadají tím pravým ořechovým? Sušené ovoce je sladké díky fruktóze, a navíc je plné dalších prospěšných látek. Pokud se rozhodnete usušit ovoce doma, znáte tak původ i kvalitu ovoce. Není to nic těžkého, skvěle vám poslouží elektrická sušička, pokud ji nevlastníte, vystačíte si s troubou. Aby veškeré vitaminy a minerály v ovoci zůstaly i po usušení, je třeba proces provádět při nižší teplotě, která kýžené vitaminy nezahubí. Vhodné je téměř každé ovoce. Důkladně jej omyjte, zbavte slupky a případných nečistot, pecek i jadérek. Ovoce nakrájejte na půl až centimetrové proužky, menší bobulovité ovoce nechte vcelku. Vše vyskládejte na plech pokrytý pečícím papírem či na sušící rošt. Při sušení v troubě je důležité zajištění odvodu vlhkosti z ovoce a zachování nižší teploty. Sušit tedy začneme na pouhých 20 stupních Celsia, dvířka trouby nezavírejte, ale nechte po celou dobu pootevřené. Až ovoce shledáte polosuché, můžete teplotu navýšit na 30°C a postupně se dostat až na 70°C. 70 stupňů byste neměli překročit kvůli uchování zdraví prospěšných látek v ovoci. Proces sušení je dobré ukončit opět postupným snížením na nízkou teplotu. Usušené ovoce skladujte na suchém místě v nádobách s víkem.

Kupované sušené ovoce

Pokud jste letos neměli přebytky ovoce na vaší zahrádce či zkrátka nemáte možnost si jej usušit vlastním přičiněním, specializované obchody i supermarkety nabízí celou řadu usušených druhů ovoce. Opět platí pravidlo jako u čokoládových figurek, tedy pozorně čtěte složení. Odradit by vás mělo doslazované ovoce, a především síření. Aby ovoce zůstalo barevné a méně se scvrkávalo, používají výrobci síru. Ta vám však může způsobit bolesti hlavy, žaludku, nevolnost i astmatické záchvaty. Každý má jinou citlivost, nicméně je dobré se síření vyhnout. Dále někteří výrobci využívají barviva, která jsou také zbytečná a nežádoucí. Pozorně prohlédněte také obal výrobku, do kterého se mohou dostat roztoči, červy či moli, kteří se touto sladkou pochoutkou také živí. Kontrolou ještě v obchodě předejdete zdlouhavému čistění domácnosti od těchto škůdců. I zde je dobré si připlatit za kvalitu. Před použitím sušeného ovoce je dobré jej opláchnout, zbavíte se nevzhledného slizkého povlaku u hodně cukernatých druhů, a můžete také smýt případný siřičitan.

Plněné švestky v čokoládě

Tohle cukroví je z kategorie supersnadné a v rumové úpravě pro dospělé také z kategorie ‚nepřestanu-je-jíst-dokud...

Krkolomné slovo označující sušení mrazem

Možná jste se v obchodech již setkali s názvem lyofilizované ovoce. Procesem lyofilizace se ovoce nejprve zamrazí při teplotě mínus 80 stupňů Celsia, po zmrazení putuje do sušičky, kde se zbaví vody, která se díky nižšímu tlaku přemění na páru. První sušení probíhá ve vakuu, ve kterém se odstraní 95 % vody, druhé sušení probíhá postupným navyšováním teploty a zároveň snižováním vakua. Díky složitějšímu procesu se ovoce nemění ani tvarem, ani chutí. Jeho nutriční hodnoty jsou téměř stejné jako u čerstvého ovoce. Lyofilizované ovoce tak vypadá čerstvě, drží si tvar i strukturu, má svou přirozenou barvu, aroma i chuť. Vláknina, minerály i vitaminy v něm zůstanou. Nenajdeme v něm žádný přidaný cukr, nicméně je třeba si hlídat množství. Oproti čerstvému ovoci sníží svou hmotnost, nicméně obsah cukru zůstane. Je tedy dobré si hlídat konzumované množství. Před konzumací či použitím v receptu je dobré jej namočit do vody.

Další tipy na domácí přípravu mikulášské nadílky najdete v receptech pod článkem. 

Související

Domácí želé: Jak si připravit gumovou pochoutku vlastními silami?

Slaďoučké chuti želé bonbonů neodolají malí ani velcí mlsouni. Ale pozor: pod pestrými barvami průmyslově vyráběných...

Pestrá domácí mikulášská nadílka

Mlsejte bez výčitek a připravte svým dětem domácí mikulášskou nadílku. Těšit se můžete na zdravé domácí čertíky, opojné...

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

Čokoládové bonbony

Sametové čokoládové bonbony vás dovedou až do sladkého ráje. Hravá, voňavá a plná příjemného očekávání je i jejich...

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Celý týden jsme vám vyprávěli příběh čokolády. Jedno jsme ale doposud neodtajnili. A to, jak si doma připravit skvělé a...

8 adventních kalendářů, které snadno vyrobíte doma

Je to tady! Těšení na Vánoce všem zpříjemní adventní kalendář se sladkým překvapením. Hravě ho za pár korun vyrobíte i...

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili...

Jak využít přebytky z mikulášské nadílky?

Mikulášská nadílka se kvapem blíží. Klasická trojice v podobě Mikuláše, čerta a anděla za chvíli zaklepe na dveře, aby...

Trend raw dortů a dezertů

Svět gastronomie se neustále posouvá kupředu. Ať už se jedná o nové technologie, přístupy či stravovací alternativy,...

Zavařenina z rozinek

Inspirace přišla z britské kuchyně. Podobnou náplň (mincemeat), ještě spojenou tukem, tam používají do vánočních...

Švestky ve slanině

Švestky v kabátku ze slaniny se rychle stanou žhavými favority vašich oslav!

Jak číst etikety

Abyste se líp vyznali v tom, co ta podivná slova, zkratky a značky vlastně znamenají, připravili jsme pro vás...

Přidat komentář