Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Překvapivá historie štrúdlu

Je nedílnou součástí české kuchyně, ale nárokují si ho Rakušané. K jeho přípravě je důležité listové těsto, ačkoli mnoho kuchařů nedá dopustit na těsto kynuté. Tradiční náplň tvoří jablka, avšak ochutnat ho můžeme i s tvarohem, mákem nebo špenátem. Řeč je o štrúdlu, dědictví rakousko-uherské kuchyně, na které nedáme dopustit ani ve 21. století.
16. 9. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Štrúdl, apfelstrudel nebo jablečný závin. Ať už této pochoutce říkáte jakkoliv, pravděpodobně se shodneme na tom, že se jedná o klasiku české kuchyně. Jen sotva bychom našli cukrárnu nebo restauraci, ve které by neservírovali čerstvý jablečný závin s jemnou vrstvičkou moučkového cukru a šlehačky. Možná proto se mnoho Čechů domnívá, že štrúdl je ryze naším dezertem.

Češi ale nejsou jediným národem nárokujícím si štrúdl. Naši jižní sousedé tvrdí, že jablečný závin vznikl právě v Rakousku, lépe řečeno v Rakousku-Uhersku, a dokazují to prvním receptem na štrúdl, který byl sepsán v roce 1697, dnes ho nalezneme ve vídeňské Wienbibliothek im Rathaus. Jak už to u slavných receptů bývá, skutečnost je mnohem složitější. Štrúdl je totiž "putovní" recept, který se pravděpodobně vyvinul z dezertu baklava, sladké pýchy Osmanské říše. Vypadá to tedy, že první podobu vtiskli štrúdlu Turci, následně Maďaři, a teprve poté Rakušané. Pravdou zůstává, že teprve v Rakousku získal jablečný závin vzhled, pod kterým ho známe dodnes. 

Kynuté vs. listové těsto

Jsou hospodyňky, které jablečný závin připravují zásadně z kynutého těsta, a pak jsou také kuchaři a kuchařky, jejichž recept obsahuje výhradně těsto listové. Nutno podotknout, že ani jeden tábor nedělá chybu. Ačkoliv tradiční recepty hovoří především o listovém těstu, mnoho rakouských rodin používá právě to kynuté. Pokud sami tápete nad výběrem, rozhodně se vyplatí, pokud zvolíte těsto, se kterým se vám dobře pracuje a jehož vlastnosti znáte do puntíku. Nejjednodušší cestou ke štúdlu je předpřipravené těsto zakoupené v supermarketu. I když tento krok rozhodně ušetří váš čas, není nad domácí listové těsto, které bude krásně křehké a provoněné kvalitními surovinami. 

Těsto na štrúdl 5x jinak

Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i jiné zajímavé...

Bez náplně není štrúdlu

Božský štrúdl musí bezpodmínečně obsahovat chuťově výbornou jablečnou náplň. Jak ji připravíme? Na pánvičce si rozpusťte máslo, nasypte do něj strouhanku, a za stálého míchání ji nechte smažit dokud nezezlátne, což povětšinou trvá tři minuty. Následně oloupejte a rozkrájejte jablka, která v misce smíchejte se skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Pak už stačí na rozválené těsto rozprostřít usmaženou strouhanku a pokrýt ji jablečnou směsí. Voilà! Jablečný štrúdl jako z vídeňské kavárny je na světě!

Související

Zakousněte se do jablka

Zakousněte se do jablka

Představujeme vám nejoblíbenější jablka, která najdete na pultech českých obchodů a trzích.

Štrúdl s jablky, banány a třešněmi

S banánem a kandovanými třešněmi!
5 nej jablečných dezertů z trouby

5 nej jablečných dezertů z trouby

Závin, koláč, kynuté buchty… tady je náš výběr nejlepších dezertů s jablky, které se dokonale hodí pro pošmourné...
Jak snadno oloupat jablka

Jak snadno oloupat jablka

Potřebujete oloupaná jablka? Použijte stejný trik jako na rajčata.
Pětkrát pečená jablka

Pětkrát pečená jablka

Zapečte si podzimní jablíčka. Tepelnou úpravou příjemně změknou a zvýrazní se jejich sladkost. Doplňte je o voňavé...
REKLAMA

Přidat komentář