Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Proč jíst více ryb?

Je to s podivem, ale spotřeba ryb v zemi, která je proslulá svými rybníky a kde má chov sladkovodních ryb staletou tradici, nedosahuje za rok ani 5 kilogramů na osobu. Což je škoda, protože ryby jsou nejen zdravé, ale také chutné. Důvodů, proč si na nich pochutnat, je mnohem víc.
28. 11. 2019 | Autor: Komerční prezentace

Začneme trochou statistiky. Celosvětově se ročně spotřebuje na osobu 16 kilogramů ryb, Evropané snědí v průměru za rok 11 kilogramů ryb, Češi pouhých 4,2 kilogramu. Přitom odborníci na výživu doporučují, abychom konzumovali alespoň 17 kilogramů ryb ročně. Rybí maso je totiž lehké, snadno stravitelné a obsahuje prospěšné látky, které si naše tělo samo neumí vyrobit – například nenasycené mastné kyseliny, jež přispívají ke zdraví srdce, očí a mozku. Právě rybí maso je jejich významným zdrojem, a to nejen maso ryb mořských, nýbrž i domácích sladkovodních. A přesto právě v jejich konzumaci Češi pokulhávají ještě více naž ve spotřebě ryb mořských – těch si ročně dopřejí 2,9 kilogramu, zatímco sladkovodních jen 1,3 kilogramu. S nadsázkou by se dalo říct, že si kupujeme jen jednou za rok kapra na Vánoce.

Proč si dát sladkovodní rybu

Přitom konzumace domácích ryb má spoustu výhod. Ryba z Česka se prodává většinou chlazená, a je tak zpravidla čersvější než její mořský protějšek.  Navíc na náš stůl neputuje týdny a neurazí přitom stovky kilometrů. Dlouhá cesta mořských ryb na náš trh ale není jediným důvodem, proč obrátit svou pozornost k rybám tuzemským. Chov ryb v Česku přispívá k nejen k malebnosti naší země, kterou bychom si nedovedli představit bez modrých ok rybníků, ale má také příznivý vliv na udržení vody v krajině a místní mikroklima. Naše ryby jsou nad to chovány v režimu, který je pro ně přirozený, a to se odráží i na jejich kvalitě. Což se bohužel nedá vždy říct o produkci z dovozu. Některé mořské ryby totiž nepocházejí z volného lovu, ale z klecových chovů podél pobřeží, kde jsou ve stísněných podmínkách živeny průmyslovými krmivy a vystaveny působení antibiotik a pesticidů. „Konzumenti si většinou mylně myslí, že zakoupené mořské ryby pocházejí výlučně z volných průzračných mořských vod. Tyto ryby na trhu jsou. Ale většinou výrazně cenově dražší a tato cena bude dále narůstat s tím, jak ryby intenzivním lovem ubývají a lodě musí plout větší vzdálenosti od pobřeží,“ podotýká k tomu Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky. A tak ten, kdo touží po kvalitě, může směle sáhnout po domácí rybě.

Nejen kapr

I když je kapr bezkonkurenčně nejčastěji chovanou i nejprodávanější rybou na našem trhu (ročně se ho u nás vyloví a zpracuje 18,4 tisíce tun, z nichž polovina se prodá v tuzemsku), na oblibě získávají i další ryby. Popolární je pstruh i siven, kteří se řadí mezi lososovité. Následuje je sumec a oblíbené jsou i další dravé ryby jako štika a candát. Ať už zvolíte jakoukoli domácí rybu, platí, že nejlépe chutná čerstvá v lehké úpravě, která nechá vyniknout chuť jemného rybího masa.

Více informací na www.zrozeno.eu

Vyzkoušejte třeba pstruha s hráškovo-dýňovým pyré

Pstruh s hráškovo-dýňovým pyré

Pro 3 osoby

Ingredience

  • 3 filety ze pstruha
  • olej nebo přepuštěné máslo na opékání
  • 400 g očištěné dýně (ideálně Hokaido)
  • 100 g hrášku (může být čerstvý nebo zmražený)
  • 50 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej k podávání

 

Postup

1. Pstruha osolíme a opepříme. Rybu není třeba více kořenit, sama o sobě má dokonalou chuť. V pánvi rozpálíme menší množství tuku a rybu na něm opečeme (filety vkládáme do pánve kůží dolů, podle potřeby je před dokončením otočíme a opečeme i z druhé strany). Dýni nakrájíme na menší kousky a uvaříme do změknutí. Trvá to přibližně 10–15 minut. Jakmile je dýně měkká, přidáme k ní hrášek (čerstvý stačí minutu povařit, zmražený necháme rozmrznout). Následně vodu slijeme.

2. Do hrnce s dýní a hráškem přidáme změklé máslo a vyšleháme pomocí mixéru na pyré. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

3. Pstruha podáváme s teplým zeleninovým pyré. Můžeme zakápnout pár kapkami kvalitního olivového oleje.

 

 

 

 

REKLAMA

Přidat komentář