Pokud si chcete vychutnat svatomartinskou husu, máte dvě možnosti. První je návštěva restaurace, což v současné době není zrovna jednoduché. Husu si však můžete předem objednat, restaurace mají možnost rozvozu a rádi vám ji dovezou. Druhou možností je pečení u vás doma. Základem je samozřejmě výběr husy, který tvoří takový první krok ke skvělému výsledku.
Chov hus s ČR
Pro chovatele je listopad stěžejní dobou obchodu. Drůbeží maso je u nás velice populární, což je vidět na žebříčcích. Standartně se drží na druhé pozici hned za vepřovým s hodnotou 28,7 kg na osobu za rok, ale jen 200 g z toho je husí maso. Chovem hus se v ČR zabývá celkem 50 hospodářství, které na jaře hlásili přibližně 170 tisíc vylíhlých vajec. To je o trochu méně než minulý rok, ale na druhou stranu je velmi pozitivní, že housata nejsou primárně určena k exportu. Část housat si nechají hospodáři, ale většina je vykrmována u malochovatelů a tradičních menších výkrmů hus.
Nejlepší je pro husy volný výběh s vodní plochou. Takové prostředí najdou právě u malochovatelů, kteří mají většinou menší hejna. Nejčastěji takové najdeme v prodejích ze dvora, farmářských trzích a obchodech. České spokojené husy jsou velmi žádané a rychle se vyprodají, vyplatí se tedy rezervace. Někteří chovatelé přijímají objednávky už na jaře, aby věděli, kolik housat nakoupit. Sehnání takové husy dá tedy trochu práce, ale určitě se vyplatí. Vyzkoušejte farmy Holubí Zboř – Velká Bíteš, Svatomartinská husa z Kokořínska – Zakšín, Rybářství Hodonín, Farmu rodiny Opatrných v Tovačově nebo husy od Radka Matěje z Kateřinic.
Jak poznat kvalitní maso
Barva kvalitního masa je tmavší načervenalá. Kůže by neměla mít žádné vady jako potrhání nebo vetší zbytky peří a zároveň příliš tučná. Právě kůže ochrání maso při dlouhém pečení před vysušením. Husa by neměla mít žádné podlitiny, takže je důležité ji pozorně prohlédnout. Odradit by vás měl také zápach. Svou roli hrají droby. Husa krmená směsí má daleko menší žaludek než ta, která se pase na loukách. Obecně platí, že poctivá husa je vykrmována až pět měsíců pestrou stravou.
Cena se bude pohybovat od 200 Kč za kilogram u prodeje ze dvora, ale na farmářských trzích a v prodejnách se cena klidně zdvojnásobí. Správně krmená husa je jemná, šťavnatá a na chuti bohatá. Menší kousky okolo tří kilogramů váhy mají sice měkčí maso, ale nemají skoro žádná prsa. Správně by tedy i ta měla být pořádně masitá. Výborná, ač pracnější je husí galantina s kaštanovou nádivkou, klasickým receptem však zůstává pečená martinská. Ze zbytků si můžete připravit pomazánku z husího masa nebo pořádně silný vývar s bylinkovým kapáním.
Buďte opatrní na záměnu s husokachnou. Ta je také moc dobrá, ale s husou nemá nic společného. Jedná se o křížence dvou kachen – pižmové a pekingské.
Raději si husu objednejte z farmy a vyhněte se té mražené
Mražení husímu masu příliš neprospívá. Stejně jako u ostatní drůbeže hrozí, že maso bude tuhé, jinak zbarvené a chuť mdlá. U těchto kousků musíte nejdříve maso rozmrazit, což při nejlepším způsobu rozmrazovanými v lednici, může trvat i několik dní. Daleko déle se pečou, aby maso dostatečně změklo – a to minimálně 14 hodin.
Mražená husa vám zabere více času při své přípravě, místo v mrazáku, a ačkoli je levnější, není jisté, že se vaše úsilí promění ve voňavou a chutnou pečínku. Chuti pečené husy z farmy se rozhodně nevyrovná. Její koupí podpoříte lokální malé chovatele a také šťastnější život, který farmáři husám dopřávají.
Foto v textu: Sanjoy Saha (Unsplash)
Přidat komentář