Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Kvalitní parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy po ruce. I z obyčejných nudlí udělá nepřekonatelnou lahůdku.
18. 1. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

„Bohatá, plná chuť a schopnost rozpustit se v žáru a spojit se s jinými ingrediencemi se nalézají jen v sýru, který nemá rovnocenného soupeře: v parmigianu-reggianu,“ básní Marcella Hazan ve své proslulé kuchařské knize Klasická italská kuchyně a my se musíme k jejímu chvalozpěvu připojit. Pravý parmazán umí pozvednout jídla obyčejná a jídlům vynikajícím dodat mistrovskou tečku. 

Ten jediný a pravý

Jak ho poznat? Pokud chcete ochutnat pravý parmazán, hledejte název parmigiano-regiano. Toto označení smí nést pouze sýr, který se vyrábí po stovky let nezměněným procesem z mléka krav chovaných na jasně vymezeném území v severoitalském regionu Emilia-Romagna.

Při výběru a nákupu nezapomínejte, že většinou dostanete to, za co si zaplatíte. Předem nastrouhaný parmazán v pytlíku za pár korun nikdy neudělá tolik parády jako kvalitní kousek vyzrálého parmazánu ze specializovaného obchodu. 

Dopřejte si kvalitu, ne kvantitu. Kvalitní sýr vám umožní vařit jen z několika surovin, bleskurychle, zato s lahodným výsledkem. Pravý parmazán má světlou, jantarovou barvu a v chuti se rozplývá, je lehce slaný, mírně oříškový, ale nikdy drsný nebo štiplavý. 

Zapékané těstoviny

Existuje něco lepšího? V zapečených těstovinách je ukryto cosi dokonale uklidňujícího, co vás vždy pohladí po těle i...

Správná péče

Parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy v lednici. I když není vaše spižírna dobře zásobená, kombinace másla, pravého a vyzrálého parmazánu a čerstvě mletého pepře udělá z obyčejných nudlí lahůdku. Tento tvrdý sýr obsahuje snadno stravitelné bílkoviny a tuky. Lžíce parmazánu vylepší nejen celkový chuťový zážitek z pokrmu, ale také jeho výživové vlastnosti.

Parmazán skladujte odděleně od jiných surovin, zabalený ve fólii, kterou si odnesete při jeho nákupu ve specializovaném obchodě. Jinak přejímá pachy ostatních jídel. Nikdy ho nenechte vyschnout. Čím více vysychá, tím jakoby hrubne v chuti, až získá ostrou, téměř nepříjemnou chuť. Ze stejného důvodu nedoporučujeme kupovat již zmiňovaný, nastrouhaný parmazán. Doma ho také strouhejte až těsně před vařením nebo podáváním.

A co s patičkou, která zbude nakonec? Vložte ji jako italská mamma do polévky a vařte ji spolu s ostatními přísadami. Vývar se obohatí o silnou parmazánovou chuť. A uvařenou patičku potom za odměnu slupne kuchařka.

Pasta a basta! aneb Jak na nejlepší těstoviny

Těstoviny mají zvláštní kouzlo, díky kterému jsou populární po celém světě. Stojí za ním kombinace snadné přípravy,...

Proč ho chtít

Pro rychlá a snadná jídla je parmazán famózní dochucovací tečkou. Protože se vyrábí z kravského mléka, výborně ladí s pokrmy, které jako základ obsahují máslo raději než olivový olej. To také odpovídá tradici jídel na severu Itálie. Jen málokdy se strouhá na jídla, která obsahují plody moře, protože ty se v Itálii téměř vždy připravují na olivovém oleji.

Výjimka však potvrzuje pravidlo. Jak jinak si vysvětlit jedno z nejmilovanějších dochucovadel italského původu bazalkové pesto, které kombinuje jak olivový olej, tak parmazán? 

Kam přidat hoblinky parmazánu:

  • na polévku
  • na těstoviny jako závěrečný finiš
  • do omáčky k těstovinám
  • na pizzu s rajčatovou oblohou
  • do sušenek
  • do těsta na křupavé chuťovky
  • všude tam, kde chcete vytvořit efektní krustu

 

Spoustu dalších nápadů na skvělá italská jídla najdete v následujících receptech.

Související

Abeceda italských sýrů

Jak se vyznat v italských sýrech, co si k nim dát a s čím je kombinovat? Pojďte se seznámit s nejpopulárnějšími sýry.

Gouda: žluté zlato z Nizozemska

Říká se mu gouda, ale nezrodil se ve městě Gouda. Někdy vyniká oříškovou chutí, jindy z něho cítíme ovoce. Je pro něj...

Čedar, národní poklad Anglie

Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k...

Květák s parmazánem

Recept můžete snadno proměnit ve vegetariánský, stačí vynechat uzené maso či šunku a místo pravého...

Parmazánové uzly

Ruční hnětení stojí síly a kynutí zabere čas, ale až tyhle božské domácí houstičky ochutnáte, nebudete...

Parmazánové sušenky

Jsou křupavé, vláčné a pikantní. Upečeno máte ani ne za čtvrt hodiny!

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Pomalu dušené maso se vám odmění dokonale koncentrovanou chutí a konzistencí, která se doslova rozplývá na jazyku.

Mleté bochánky s parmazánovou krustou

Sušená rajčata a rajčatové pyré udělají pikantní svěží chuť a lákavou barvu.

Bruschetta s rajčaty, parmazánem a rukolou

Pro ty, kdo dorazí k večeři hlady bez sebe, je rychlý předkrm, který se dá sníst u baru nebo přímo u kuchyňské linky,...

Česnekový chléb s parmazánem

Tyhle voňavé krajíčky jsou skvělé jen tak k svačině i jako příloha.

Kuřecí stehna plněná parmazánem a bazalkou

Díky sýru a bazalce bude jinak nevýrazné kuřecí maso velmi šťavnaté a provoněné.

Bramborová smaženka s parmazánem

Báječná večeře ve stylu "co dům dal", kterou navíc zvládnete do čtvrt hodiny...

Carbonara s brokolicí a lososem

Krémová omáčka ze žloutků se obvykle k těstovinám připravuje se slaninou. S lososem a brokolicí však stojí také za...

Zapečené lilky po italsku

Ochutnejte bleskovou variaci na italskou specialitu parmigiana di melanzane.

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť...

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody...

Přidat komentář