Kakaový prášek pravděpodobně nechybí v kuchyni žádné domácnosti. Nejen, že děti milují horký kakaový nápoj, ale klasické holandské kakao hojně používáme také na pečení nejrůznějších cukrářských výrobků. Neobejdeme se bez něj obzvlášť při výrobě cukroví. Doba, kdy se všichni vrháme na vánoční pečení pomalu nastává. Věděli jste ale, že místo klasického kakaa můžete použít raw kakao? Co vlastně raw kakao je, v čem se liší od klasického kakaa a jaké jsou jeho výhody se dozvíte na následujících řádcích.
Kakao vs. raw kakao
Kakao je prášek umletý ze semen kakaovníku (kakaových bobů), jinak nazvaném Theobroma Cacao, což v překladu znamená potrava bohů. Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek. Háček je v tom, že se klasické kakao po fermentaci a sušení praží, a právě proces pražení ničí cenné látky v něm obsažené.
- Na trhu dnes však můžete pořídit takzvané raw kakao, které je zpracováváno při nízkých teplotách a nepraží se, díky čemuž jsou veškeré cenné živiny zachovány a mohou tak příznivě působit na naše zdraví.
- Raw kakao se od klasického kakaa liší nejen zpracováním, ale také barvou i chutí. Na rozdíl od tmavě hnědého kakaa je raw kakao světle hnědé a má plnější chuť.
Raw kakao jako superpotravina
Raw kakao se řadí mezi superpotraviny, za což vděčí právě tomu, že je nepražené a zachovává si všechny cenné látky, jeho nutriční hodnota je tak velmi vysoká. Obsahuje širokou škálu vitaminů, minerálů a 2x více antioxidantů než červené víno. Raw kakao je bohaté zejména na vitaminy skupiny B, C a E, z minerálů je v něm široce zastoupen hořčík, důležitý minerál pro správnou činnost nervové soustavy, dále vápník, mangan, zinek či draslík.
Vysoký obsah železa napomáhá tvorbě červených krvinek a fungování oběhové soustavy. Raw kakao je také považováno za přírodní antidepresivum. Kromě hořčíku obsahuje totiž látky jako serotonin, dopamin a tryptofan, které navozují dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti.
Jak raw kakao jíst, vnímat a vychutnat?
Raw kakao můžete používat úplně stejně jako klasické kakao. Možná si budete nejprve muset zvyknout na jeho plnější, hořkou chuť, ale díky tomu budou nápoje a pokrmy z něj připravené chuťově výraznější a vy do sebe spolu s jejich konzumací dostanete spoustu živin.
- V obchodě si můžete koupit nepražené kakaové boby a chroupat je místo brambůrek nebo je nadrtit a přidat do smoothie, snídaňové kaše, mléčných koktejlů, jogurtu i do dezertů.
- Vyzkoušejte třeba naší kakaovou bábovku nebo muffiny.
- Z raw kakaa můžete připravit také oblíbený horký mléčný nápoj, který bude chuťově plnější a samozřejmě také zdravější.
- Dětem ho můžete přisladit lžičkou medu. Raw kakao je také ideální na přípravu nepečených dezertů.