Kakao vs. raw kakao
Kakao je prášek umletý ze semen kakaovníku (kakaových bobů), jinak nazvaném Theobroma Cacao, což v překladu znamená potrava bohů. Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek. Háček je v tom, že se klasické kakao po fermentaci a sušení praží, a právě proces pražení ničí cenné látky v něm obsažené. Na trhu dnes však můžete pořídit takzvané raw kakao, které je zpracováváno při nízkých teplotách a nepraží se, díky čemuž jsou veškeré cenné živiny zachovány a mohou tak příznivě působit na naše zdraví. Raw kakao se od klasického kakaa liší nejen zpracováním, ale také barvou i chutí. Na rozdíl od tmavě hnědého kakaa je raw kakao světle hnědé a má plnější chuť.
Raw kakao jako superpotravina
Raw kakao se řadí mezi superpotraviny, za což vděčí právě tomu, že je nepražené a zachovává si všechny cenné látky, jeho nutriční hodnota je tak velmi vysoká. Obsahuje širokou škálu vitaminů, minerálů a 2x více antioxidantů než červené víno. Raw kakao je bohaté zejména na vitaminy skupiny B, C a E, z minerálů je v něm široce zastoupen hořčík, důležitý minerál pro správnou činnost nervové soustavy, dále vápník, mangan, zinek či draslík. Vysoký obsah železa napomáhá tvorbě červených krvinek a fungování oběhové soustavy. Raw kakao je také považováno za přírodní antidepresivum. Kromě hořčíku obsahuje totiž látky jako serotonin, dopamin a tryptofan, které navozují dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti.
Jak raw kakao konzumovat?
Raw kakao můžete používat úplně stejně jako klasické kakao. Možná si budete nejprve muset zvyknout na jeho plnější, hořkou chuť, ale díky tomu budou nápoje a pokrmy z něj připravené chuťově výraznější a vy do sebe spolu s jejich konzumací dostanete spoustu živin. Navíc raw kakao obsahuje méně cukru a tuku. V obchodě si můžete koupit nepražené kakaové boby a chroupat je místo brambůrek nebo je nadrtit a přidat do smoothie, snídaňové kaše, mléčných koktejlů, jogurtu i do dezertů. Vyzkoušejte třeba naší kakaovou bábovku nebo muffiny. Z raw kakaa můžete připravit také oblíbený horký mléčný nápoj, který bude chuťově plnější a samozřejmě také zdravější. Dětem ho můžete přisladit lžičkou medu. Raw kakao je také ideální na přípravu nepečených dezertů.
Přidat komentář