Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Salmonelóza z vajec aneb na co si dát pozor

Nemoc spojovaná s vejci nebo masem je strašákem pro každého, kdo si jí jednou prošel nebo o ní alespoň slyšel. S výskytem salmonely v ČR to ovšem vůbec není tak strašidelné. Správným skladováním a tepelnou úpravou surovin se dá onemocnění předejít. Prozradíme vám, jak na tom česká vajíčka jsou a jak s nimi bezpečně zacházet.
24. 3. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Co je salmonelóza a jak se přenáší?

Salmonella je v přírodě hojně rozšířená bakterie, která způsobuje onemocnění salmonelózu. Jedná se o velmi nepříjemné průjmové onemocnění. Pro zdravého člověka není ve většině případů fatální, ale ohroženi mohou být děti, nemocní nebo starší lidé. Nejčastěji se projevuje průjmem, horečkou, bolestmi břicha a zvracením. Díky těmto příznakům dochází při onemocnění v těle k rychlé dehydrataci spojené s apatií, křečemi nebo zvýšenou tepovou frekvencí. 

Bakterie se ukrývají v trávicím traktu zvířat. Postihuje nejvíce ptáky, ale někdy se může objevit i u rostlin kvůli kontaktu s výkaly například v hnojivu. Nejčastěji se můžeme nakazit ze syrových nebo nedostatečně tepelně upravených vajec či masa, především drůbežího. Druhou možností je takzvaná sekundární kontaminace, která je způsobena nedodržením hygieny. Nebezpečí se vystavujete krájením zeleniny a ovoce na prkénku po mase nebo nedostatečným oddělením rizikových potravin při skladování. 

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno,...

Jakým vejcím se vyhnout?

Vajíčka se mohou kontaminovat přímo od slepice nebo vnějšího okolí. Zde je tedy jasné, že riziko je větší u volných chovů a malochovů. Jak ovšem víme, tak vajíčka od spokojených slepic jsou chutnější, takže je často naopak vyhledáváme. Naštěstí je situace s onemocněním v ČR pod kontrolou a má dlouhodobě klesající tendenci. Nemusíme se tedy kupovaných vajec bát. Od roku 2008 je uplatňován Národní program pro tlumení výskytu salmonel v chovech kura domácího (Gallus gallus), který stanovuje pravidla chránící zdraví lidí i drůbeže. 

Pokud se dostanete k vajíčkům od souseda, babičky nebo z jiného domácího chovu pro vlastní spotřebu, tomuto programu nepodléhají. Je tedy na každém domácím chovateli, jak bude k hygieně přistupovat. Nicméně díky malému počtu slepic se většinou nejedná o žádný problém. Statistiky udávají, že jen jedno z 20 000 vajec je infikované. Pokud se podíváme na nejrůznější nemoci z potravin, tak jen 0,16 % je způsobeno bakteriemi salmonel z vajec nebo nevydařené grilovačky s přáteli. Je tedy výrazně pravděpodobnější, že se otrávíme špatnými mořskými plody, rybou nebo zaměněnou houbou. 

Velký přehled velikostí a značení vajec

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chová drůbež, jejíž vejce můžeme...

Jak na skladování a tepelnou úpravu?

Vajíčka je dobré vždy uchovávat v chladu. Nejvíce bakterií totiž najdeme na skořápce a chlazením výrazně snížíme možnost průniku do bílku a žloutku. Bakteriím vyhovuje teplota přibližně 37 °C, při které se množí raketovou rychlostí. Chladnička je tedy nejlepší prevencí. Důležité je dávat pozor na umístění a vajíčka mít vždy hezky oddělená, aby případně nekontaminovala ostatní suroviny. 

U tepelného zpracování se řiďte pravidlem 70 °C po dobu 10 minut nebo 75 °C po dobu 5 minut, což naprosto eliminuje možnost nákazy. Teploty se ovšem musí dostat do celého vajíčka, takže tato metoda se hodí pro vajíčka natvrdo, pečení nebo zapékaní. 

Pokud si chcete dopřát vajíčka naměkko, volské oko, vytvořit lahodnou žloutkovou pěnu nebo sníh do tiramisu, tak se na požadované teploty bohužel nedostanete. Při přípravě tedy raději sáhněte po těch nejčerstvějších vejcích nejlépe z kontrolovaného chovu, představující menší riziko.

Související

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Jednu chvíli se říkalo, že způsobují vysokou hladinu cholesterolu, ale toto tvrzení je dávno vyvrácené. Naopak vejce...

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným...

Fritaty s kaviárem z lososa

Lahodné pohoštění pro slavnostní chvíle. Za několik minut jsou fritaty uečené, stačí jen ozdobit.

Vajíčková pomazánka 7x jinak

Vajíčková pomazánka zazáří nejen během svátků jara. Sklenice této dobroty se hodí jako rychlé jídlo na malý hlad...
Jak vybírat slepičí vejce

Jak vybírat slepičí vejce

K Velikonocům patří zásoby slepičích vajec pro koledníky. Víte, jak vejce nakupovat?

Jak správně uvařit vejce

Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a chutný obsah.

Čajová vejce

Čajová vejce čcha-jie-tan jsou vyhlášenou čínskou pouliční pochoutkou. „Je to má oblíbená pochoutka z dob, kdy...

Skotská vejce

Variace na sekanou s vajíčkem je populární v anglosaských zemích. Hit bufetu!

Vejce z kokotky

Zapékaná vejce se smetanou a lanýžovým olejem.

Přidat komentář