Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Seznamte se s kaki, ovocem bohů

Sytá oranžová barva, šťavnatá dužina a příjemná sladká chuť. Také už se vám při těch slovech sbíhají sliny? Řeč je o kaki, ovoci, které u nás ještě před pár lety skoro nikdo neznal, ale dnes už ho seženete v každém supermarketu. Právě teď je jeho sezóna, tak pokud jste tohle ovoce ještě nevyzkoušeli, je ten nejvyšší čas to napravit
5.11.2020 | Autor: Sabina Jarošová

Co kaki je a odkud pochází

Kaki je exotické ovoce. Lesklé oranžové plody rostou na stromu s názvem tomel japonský neboli Diospyros kaki. Tento botanický název v překladu znamená pokrm bohů. Kořeny tomelu mají původ v Korei, dnes se strom pěstuje v subtropických oblastech celého světa. Díky tomu také nese několik názvů: kaki, Diospyros, persimmon, tomel či medové jablko. Svou velikostí připomíná broskev, chutí se podobá kombinaci jablka, broskve a meruňky. Do České republiky se kaki dováží ze Španělska nebo Izraele. Sezóna tohoto ovoce je krátká, v obchodech ho seženete zhruba od října do února.

Kaki můžete sklízet už i u vás na zahradě. Podívejte se, jak na to, v článku našeho sesterského magazínu Naše krásná zahrada.

Jak kaki konzumovat?

Když jste si kaki poprvé koupili, určitě jste také přemýšleli, jak ho jíst. Loupat či neloupat, kousat jako jablko nebo nakrájet? Všechno je v podstatě správně. Nejprve je však důležité vybrat si v obchodě zralý plod. Kaki by mělo být sytě oranžové až načervenalé, lesklé, bez otlaků a zelených míst. Teď už ke konzumaci. Kaki se jí různými způsoby. Jako jablko, tedy pořádně omyté a se slupkou. Chybu neuděláte ani když plod oloupete a nakrájíte na kolečka. Poslední možností je nechat kaki ještě pár týdnů dozrát doma při pokojové teplotě. Dužina získá až marmeládovou konzistenci a vy můžete ovoce překrojit na půl a dužinu vydlabávat lžičkou jako kiwi.

Zapečené kaki na víně se zakysanou smetanou

Hutná šťavnatá dužina se dá ze zralého ovoce jednoduše vyjíst lžičkou. Ale kombinace se zkaramelizovaným cukrem,...

Kaki a jeho vliv na lidské zdraví

Stejně jako většina ovocných plodů, i kaki má spoustu zdraví prospěšných látek, mezi něž patří vitaminy A a Cminerály jako draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník či železo, je také bohatým zdrojem aminokyselin a antioxidantů, mezi něž patří například lykopen, který zpomaluje proces stárnutí. A na co dalšího má konzumace kaki účinky? Posiluje imunitní systém, pozitivně působí na nervový systém, pomáhá se stresem a únavou, zlepšuje funkci trávicího systému, podporuje vyprazdňování, příznivě působí také na srdce, kosti, kvalitu pleti i vlasů a v neposlední řadě je důležité zmínit blahodárné účinky kaki na embryonální vývoj dítěte. Tak co myslíte, ne nadarmo se tomuto ovoci říká pokrm bohů, že?

Jak s kaki naložit v kuchyni

Kromě toho, že je kaki chutné samo o sobě, můžete z něj vykouzlit skvělé pokrmy. Vyrobte si do zásoby kaki zavařeninu, ze které pak můžete uvařit zajímavou omáčku k vepřovým kotletám. Kaki se hodí také k zapékání. Spolu s vínem, zakysanou smetanou a skořicí vytvoří skvělý dezert. Máte rádi kakaovou bábovku? Nahraďte kakao za kaki a upečte kakiovou bábovku. Ne, není to překlep. Tahle netradiční receptura vám u hostů zaručí úspěch, a to nejen díky své šťavnatosti, ale také úžasně rumové vůni.

Další skvělé recepty s kaki najdete na stránkách našeho sesterského magazínu Svět ženy.

Související

Grilovaný salát

Hutná, dýni připomínající dužina kaki se dá opékat i grilovat. Medová chuť báječně vynikne ve spojení s ostřejší...

Dezerty s exotickým ovocem aneb Sladká vůně dálek

Snazší než odletět na exotickou dovolenou je zaběhnout do obchodu pro tropické ovoce. A s dezerty z kiwi, citrusů...

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzim je obdobím dýní. Nejen že jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich...

Přidat komentář