Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné stříbro některých oblastí České republiky a třeba vás inspirujeme k výletům za voňavým dezertem.
13. 10. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Hrušťáky z Valašska 

Už po generace se na Valašsku pečou frgále. Místní si na nich pochutnávají u příležitosti velkých svátků – o Velikonocích, na Vánoce, při křtinách či svatbách. Velký koláč z tenké vrstvy kynutého těsta se potírá jednodruhovými náplněmi. Nejoblíbenější jsou hruškové frgále s náplní ze sušených švestek, které se namočí, namelou, uvaří a dochutí. Místo hrušek se v náplni můžete setkat například také s tvarohem, mákem, povidly i borůvkami. 

Spřízněné Zlínsko zase proslulo koláčky dvojctihodnými. Jejich příprava je hotovým obřadem, který si můžete užít, když je budete péct třeba s kamarádkami. Přesvědčíte se, že slavnostní koláčky jsou pracné, ovšem opravdu božské!

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

Kdo by je nemiloval? Kynuté koláče a buchty patří k tradiční české kuchyni stejně jako knedlíky, bramborák či kulajda...

Perníky z Podkrkonoší

V zalesněném kraji krkonošského podhůří se dodnes připravuje pečivo s dlouholetou tradicí. Když touto oblastí projíždíte, jména obcí vám napovídají své proslulé sladkosti. Dodnes se zde setkáte se slavnou trojkou: miletínskými modlitbičkami, hořickými trubičkami a lomnickými suchary.

Do pečiva v Podkrkonoší se často přidával sirob – ten si hospodyně připravovali z řízků cukrové řepy, která patřila k hlavním okopaninám místních polí. Populární a zdravé sladidlo svou konzistencí připomíná med a má sytě hnědou barvu. Kuchařky ho přidávaly do kaší, perníků a dalších krajových sladkostí, nebo jimi polévaly buchtičky a plnily řepánky.

Merhované Chodsko

Také na Chodsku se bez koláčů neobejde žádná slavnost. Pečou se především na pouť a svatbu. Proslýchá se, že každá z chodských vesnic zdobí své koláče jinak. Existují dva základní způsoby, jak koláče merhovat čili zdobit. Při tom prvním se celý koláč potře tvarohem a do něj pak přijdou povidla s mákem, rozinky a mandle. Takové jsou koláče z dolního Chodska. Druhou variantou je zdobení koláčů střídáním proužku tvarohu, máku a povidel. To jsou koláče panské z okolí Domažlic. 

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není...

Knedlíková Šumava

Nezapře své kulinářské příbuzenství s přeshraničním Rakouskem. K oblíbeným dezertům patří trhanec a tvarohové koláčky. Šumava se také může hrdě nazývat knedlíkovým královstvím. Knedlíky se zde dělají plněné, polévané i sypané, s borůvkami z lesa, kterým zde říkají černé jahody, i meruňkami ze sadů.

Praha plná cukráren

V odkazu měšťanské kuchyně a kaváren vídeňského typu bychom našli nostalgické zákusky z elegantních cukráren. Ovšem pokud chcete ochutnat něco echt pražského, doporučujeme poněkud nevzhledný pražský koláč. Dostane vás jedinečnou kombinací kynutého těsta, bohaté šlehačkové náplně a křupavé žmolenky na povrchu. Historie tohoto velkolepého dezertu je nejasná, původ lze prý hledat u francouzského tarte tropézienne.

V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará...

Moc dobře víme, že takto kratičký výlet nemůže obsáhnout všechny sladké skvosty regionů naší země, a tak ho prosím berte spíš jako ochutnávku a inspiraci než pokus o vyčerpávající výčet sladkých pokladů české kuchyně.

Spoustu dalších receptů najdete v následujících článcích.

Související

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Pořádně si osladit život, to opravdu umíme. Co je dobré, věděli už naši předkové a my v téhle lahodné tradici s radostí...

Česká kuchyně – sladká jídla

Jestli je česká kuchyně v něčem unikátní, pak jsou to sladká hlavní jídla. Ano, jíst je denně by vašemu zdraví asi...

Jak na odpalované těsto

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí...

5x bramborové těsto nasladko

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte...

5x kynuté těsto

Kynuté těsto dobrý sluha, ale zlý pán. Ale především je to živý organismus, o který se musíte trochu postarat. Když mu...

Základní kynuté těsto

Kynutý základ pro báječné pečivo k snídani či svačině. Těsto můžete připravit předem, uložit do lednice a pak se jen...

Překvapivá historie štrúdlu

Je nedílnou součástí české kuchyně, ale nárokují si ho Rakušané. K jeho přípravě je důležité listové těsto, ačkoli...

10 dokonalých receptů z kynutého těsta

Kynuté těsto je tak trochu strašák. Vyběhne kvásek? Vykyne? Bude dostatečně vláčné a nadýchané? Odhoďte obavy a s chutí...

Cukrárna u vás doma

Až budete mít pusu plnou poctivé šlehačky , s láskou si zavzpomínáte na nedělní odpoledne, kdy jste s babičkou chodili...

16x povidla a co s nimi!

Dobrá povidla jsou k nezaplacení! Sezona švestek je momentálně v plném proudu, ale až se zima zeptá, měli byste být...

Tradiční české zákusky, které zvládne připravit každý

S láskou vzpomínáte na cukrárny, jejichž nabídka obsahovala poctivé kremrole, obrovský větrník, vysokou špičku nebo...

Pečete? Podívejte se, co by vám nemělo chybět v kuchyni!

Rádi občas upečete buchty pro celou rodinu nebo vás pečení tak baví, že ve své kuchyni trávíte několik hodin týdně...

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka je doslova ozdobou každého koláče. Zlatá vrstvička vonící máslem, která krásně křupe a skvěle chuťově vyváží...

Na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty

Za ta léta, kdy pro vás píšeme Apetit, jsme nashromáždili pořádnou spoustu opravdových rodinných pokladů. Receptů na ty...

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně...
REKLAMA

Přidat komentář