Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik chutí má halloumi a co to vlastně je? Za jeho původem stojí kyperští pastýři, dnes si vrzavý sýr grilujeme i v české kotlině

Sendviče z plochého chleba s dýní, halloumi a sladkým chilli džemem z červené řepy
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Co je halloumi? Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť získává dochucením mátovými listy. Konzistencí i barvou byste jej možná mohli zaměnit za mozzarellu či sýrem jadel. Halloumi je však jedinečný svou slanější chutí a především konzistencí, díky které vrže mezi zuby a má všestranné využití. 

Sýr halloumi poprvé připravili na Kypru místní pastevci již v byzantském období (395 – 1191 n.l.).  Pro kyperské vesničany halloumi tvořil důležitý zdroj bílkovin. Každá vesnice měla svůj recept, brzy se však věhlas sýra dostal i za kyperské břehy.

  • Velice oblíbeným se stal v celé oblasti Středomoří, díky dlouhé trvanlivosti si jej oblíbily také kočovné kmeny. Do českých luhů a hájů se dostal poměrně nedávno, avšak i zde si našel mnoho příznivců. Na Kypru je spotřeba 8 kilo za rok na osobu.
  • Tradičně se vyrábí se z ovčího a kozího mléka.
  • Od roku 2021 nese sýr halloumi evropské logo Chráněného označení původu. Toto znamená, že pouze sýr vyrobený na Kypru podle tradičních metod a z určených druhů mléka může být prodáván pod názvem "halloumi" v zemích EU.
  • Během jeho výroby se do mléka nepřidává kultura mléčného kysání, pouze syřidlo ke srážení bílkovin, nenechává se ani dlouho zrát. Sýr halloumi sám o sobě tak nemá příliš výraznou chuť. 

Jak připravit jídlo se sýrem halloumi

Halloumi sýr je slanější chuti a pevné konzistence, která umožňuje jeho široké využití

  • Halloumi můžete nakrájet na sýrové prkénko k vínu, skvěle se hodí také do salátů či jako ochucení omáček s těstovinami.
  • Sýr halloumi je ideální na grilování, opékání či smažení. Není příliš tučný – obsahuje 25 až 30 % tuku v sušině – proto jej můžete s klidem vložit na rozpálený gril či na pánev. Sýr se příliš se nerozteče. Povrch se dokonale opeče, a uvnitř vás bude čekat mírně roztavený lahodný obsah.

Že je halloumi bohatým zdrojem bílkovin věděli již pastevci, když jej hojně konzumovali. Představuje skvělou alternativu k masu. Sýr se dá koupit ve větších supermarketech či specializovaných prodejnách i pod různými názvy, pokud nepochází z Kypru a nebyl vyroben podle tradiční receptury.

Zdroje informací: časopis Apetit, USDA, EuropeanCommission, ScienceDirect

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč