Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť získává také dochucením mátovými listy. Konzistencí i barvou byste jej mohli zaměnit za mozzarellu či sýrem jadel, nicméně halloumi je jedinečný svou slanější chutí a především konzistencí, díky které má všestranné využití.
22. 1. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Byzantská historie

Sýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se nedílnou součástí jídelníčku. Každá vesnice měla svůj vylepšený recept, brzy se však věhlas tohoto sýru dostal i za kyperské břehy. Velice oblíbeným se stal v celé oblasti Středomoří, díky dlouhé trvanlivosti si jej oblíbily také kočovné kmeny. Do českých luhů a hájů se dostal poměrně nedávno, avšak i zde si našel mnoho příznivců.

Halloumi pečený ve vinných listech

Na letní setkání s přáteli připravte řeckou pochoutku a zapečte slaný sýr ve vinných listech.

Využití v kuchyni

Halloumi sýr je slanější chuti, díky jeho zmiňované konzistenci má široké využití. Nakrájet ho můžete na sýrové prkénko k dobrému vínu, skvěle se hodí také do salátů či jako ochucení omáček s těstovinami. Sýr halloumi je ideální na grilování, opékání či smažení. Díky pevné kůrce totiž nevyteče jako třeba měkký hermelín, můžete jej tedy s klidem vložit na rozpálený gril či si jej hodit na pánev. Povrch sýru se dokonale propeče, a uvnitř vás bude čekat roztavený lahodný obsah. Během jeho výroby se nepřidává kultura mléčného kysání, sýr halloumi je tak velice trvanlivý a také se taví při vyšší teplotě.

Kořeněné špízy s halloumi a melounem

Na přípravě těchhle špízů je nejsložitější rozpálit gril, protože všechno ostatní už zvládne i úplný...

Zdraví prospěšné účinky

Že je halloumi bohatým zdrojem bílkovin věděli již byzantští pastevci, když jej hojně konzumovali. Díky použití čerstvého ovčího a kozího mléka jej můžeme řadit ke zdravějším sýrům. Dále v něm najdeme porci vápníku a minimum tuku. Do těla nám doplní potřebné proteiny. Pro vegetariány představuje skvělou alternativu k masu, jen je třeba hlídat syřidlo, které občas bývá živočišného původu. Průmyslová produkce často používá v receptu nepůvodní kravské mléko, je dobré si tedy detailněji číst složení na obalu. Sýr se dá koupit ve větších supermarketech či specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v obalu najdete také přírodní šťávy, ve kterých je halloumi ponořeno. Na Kypru se konzumuje ve velkém, spotřeba je 8 kilo za rok na jednu osobu.

Související

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni

Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, který u nás v posledních letech...

Hermelín v kuchyni: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte

Hermelín má v české kuchyni své nezastupitelné místo – vždyť do ní patří už bezmála sto let. Milovníkům českých sýrů se...

Český sýr: delikatesa světové chuti

Když se řekne sýr, mnoho lidí si představí sýrové velmoci jako je Itálie, Francie nebo třeba Holandsko. Málokdo však ví...

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně...

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Kvalitní parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy po ruce. I z obyčejných nudlí udělá...

Čedar, národní poklad Anglie

Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k...

Gouda: žluté zlato z Nizozemska

Říká se mu gouda, ale nezrodil se ve městě Gouda. Někdy vyniká oříškovou chutí, jindy z něho cítíme ovoce. Je pro něj...

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé...

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech, které, jak název napovídá, jsou vyráběny s pomocí...

Sýry, které zkrátka musíte ochutnat

Chcete večer návštěvě či sami sobě servírovat sýr, ale nevíte, jaký vybrat? Připravili jsme pro vás přehled s chutnými...

Přidat komentář