Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Tajemství worcestrové omáčky z Worcestershiru

Sytě černá omáčka, kterou v kuchyni používáme přes 180 let, a přesto neznáme její přesné složení. Ovšem můžeme vám prozradit historii této anglické omáčky, k čemu se hodí nejlépe a jak si ji vyrobit doma.
19. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Omáčka z Worcestershiru

V Čechách ji nazýváme worcestrová, ve skutečnosti se však poprvé uvařila v anglickém hrabství Worcestershire. Jejími výrobci byli chemici Jogn Wheeley Lea a William Henry Perrins, kteří založili společnost Lea & Perrins vyrábějící tuto, i jiné omáčky, dodnes. Omáčka má mít podle výrobců kořeny až v daleké Indii. Lord Sandys přišel za oběma muži s prosbou, aby se pokusili vytvořit omáčku, jež si oblíbil při svém několikaletém pobytu v Bengálsku, kde působil jako guvernér.

Výrobě fermentované omáčky pomohla především náhoda. Chemici do sudu naložili směs zeleniny, koření a ryb, brzy na to se však celým obchodem linul nepříjemný zápach, a tak sud uložili do sklepa. Po čase na něj zapomněli. Až během úklidu o dva roky později na něj náhodou narazili. Díky dlouhému uložení omáčka změnila aroma i chuť, odvážili se tedy sud otevřít a ochutnat. Omáčka je překvapila svou zajímavou chutí, a tak ji začali prodávat. Zákazníci si ji rychle oblíbili, a tak pánové Lea a Perrins nestačili plnit malé lahvičky černou tekutinou.

Fermentované omáčky nebyly žádnou novinkou, v mnoha kulturách najdeme podobný styl výroby, například u omáčky garum vyráběné ve Starém Římě, zapomenout nesmíme ani na rybí či sójovou omáčku hojně používanou v asijské kuchyni.

Kuřecí prsa Diana

Pokud kuřecí prsa nevyužijete na rizoto, připravte si tenhle luxusní steak s vychytanou chutí a vůní, v nichž se snoubí...

Dosud utajované složení

Netrvalo dlouho a worcestrová omáčka se stala základem několika pokrmů po celé Británii. Její věhlas brzy překonal břehy ostrova, a tak první várka skleněných lahviček zabalených v papíru doplula v roce 1839 do New Yorku.

Kompletní recept nebyl doposud odhalen, nicméně podle složení víme, že omáčku tvoří ječný sladový ocet, bílý ocet, cukr, sůl, melasa, ančovičky, extrakt z tamarindu, česnek, cibule a další koření spolu s tajnými ingrediencemi. Doba zrání je 18 měsíců.

Domácí worcestrová omáčka

Pravou omáčku z Worcestershiru doma sice nepřipravíte, přesto si můžete vytvořit podobnou omáčku podle vašich chutí. Potřebovat budete 2 lžíce olivového oleje, půl šálku tamarindové pasty, 1 šálek melasy, 3 šálky octa, 1 šálek tmavého piva, půl šálku pomerančového džusu, 2 šálky vody, 2 nahrubo nakrájené cibule, 2 lžičky drceného česneku, 2 lžičky mletého zázvoru, čtvrt šálku rajčatové pasty, čtvrt šálku nasekaných ančoviček, 1 lžíci černého pepře, 3 lžičky třtinového cukru, hrstičku hřebíčků, jeden citron a limetku nakrájené na tenké plátky.

Zahřejte na pánvi olivový olej a přidejte cibulku, nechte zesklovatět. Poté přidejte tamarindovou pastu, zázvor, česnek a chilli. Nechte 5 minut provařit. Přidejte zbývající suroviny, promíchejte, aby se spojili v kompaktní směs a nechte 5 hodin dusit. Poté sceďte a naplňte menší skleničky. Hotovou omáčku skladujeme v ledničce, kde vydrží několik týdnů.

Žebírka na bourbonu

Vepřová žebírka grilovaná ve výrazné omáčce z bourbonu, worcesteru a hořčice.

K čemu se omáčka hodí

V Británii se krátce po svém objevení stala nedílnou součástí omáček na steaky. Obecně lze říct, že worcestrová omáčka dodá jídlu sladkou, slanou i kyselou chuť, to z ní činí univerzální a nezaměnitelné dochucovadlo. Omáčka se tak skvěle doplňuje s masem, a to včetně ryb, jako ochucení polévek, salátů či dipů. Svou úlohu plní také v oblíbeném nápoji Bloody Mary.

Omáčka z Worcestershiru si našla své místo téměř ve všech koutech světa, kde ji tamní obyvatelé používají v tradičních jídlech. V Čechách je dostání česká verze od Vitany, doporučujeme však vyzkoušet britský originál, který je svou chutí zkrátka nezaměnitelný.

Související

Krůtí kuličky

Kuličky z krůtího masa provoněné bylinkami a polité pikantní švestkovou omáčkou.

Kuře v buffalo omáčce s klínkovým salátem

Tohle grilované kuře si rychle získá všechny milovníky pikantních chutí!

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte...

Rozpadavá žebírka glazovaná bourbonem

Pečená žebírka jsou vždycky dobrý nápad. Ovšem ta glazovaná bourbonem jsou přímo geniální!

Jak na to: domácí BBQ omáčka

Hustá, lehce pikantní, s typickou kouřovou vůní, která ideálně doplní grilované maso i zeleninu. Připravte si domácí...

Lepkavá BBQ křídla

Pozor, tahle křidýlka jsou vysoce návyková!

4x omáčka do pánve wok

Skvěle dochutí základní přísady a zeleninu. Během okamžiku tak získáte skvělou večeři, která má mnoho obměn.

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Tyhle sušenky jsou redakční večírkový hit! Vždy zmizí jako první.

Steakburgery v houbové omáčce

Masové plátky v houbové omáčce jsou stálicí všech kuchařek, jen se dělají příliš dlouho, a tak nejdou...

Bloody mary

Snídaně barmanů

Přidat komentář