Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tipy na víkend: Dětský gastrofestival, Sektival, Gastrofest v Kutné hoře

Kam o víkendu za dobrým jídlem a pitím? Tentokrát se zabaví i naši nejmenší!
18. 5. 2018 | Autor: redakce Apetitu

Dětský gastrofestival

25.–27. 5. 2018, Bludov

Do Francie, Itálie, Japonska, Mexika i Indie se vydají na zkušenou malí kuchtíci na třetím Dětském gastrofestivalu v Bludově. Kulinární hravá show se letos uskuteční od pátku 25. do neděle 27. května. Tentokrát čeká návštěvníky putování napříč kontinenty a jak jinak než s vařečkou v ruce. Také letos se mohou návštěvníci těšit na letní kino s pohádkou pro celou rodinu. Pořadatelé chystají i překvapení navíc pro malé i velké gurmány.

„Děti při vstupu dostanou cestovní pas, tak začne velká gastronomická hra. Během putování po jednotlivých státech, které budou označeny vlajkami, je čeká poznávání koření, ochutnávky specialit a také se dozví něco nového o těchto zemích,“ uvedla Tereza Nikodýmová Schreiberová z Pradědova dětského muzea v Bludově.

Do mezinárodní kuchyně se budou moci zapojit i malí kuchtíci, na které budou připraveny tradiční dílničky. A protože i Honza, co se vydal do světa, ví, že všude dobře, doma nejlépe, jedna z dílniček se zaměří na tradiční pokrmy kraje pod Pradědem. Chybět tak nebudou regionální jídla a jejich ochutnávky.

Ani dospělí nepřijdou zkrátka – hostinec U krále Richarda, kavárna U Turka, řezník Krkovička či Pradědovi statkáři nabídnou řadu dobrot i pro velké návštěvníky. Letos se chystá i pečínka na opravdovém rožni.

Vstupné: Dítě do 90 cm 60 Kč, dítě nad 90 cm 190 Kč, dítě nad 15 let a dospělá osoba 40 Kč

Sektival

18. 5. – 3. 6. 2018, celá ČR

Již třetí ročník festivalu ušlechtilých sektů a špičkové gastronomie začal 18. května 2018 ve více než pěti desítkách restaurací po celé České republice. Sektival svým návštěvníkům nabídne různorodá šumivá vína v kombinaci s vybranými pokrmy dle doporučení Davida Krále, dvojnásobného mistra České republiky v sommeliérství.

Restaurace zapojené do gastrofestivalu Sektival vyladili svá unikátní menu, která nabídnou v rámci třetího ročníku populárního svátku rozlévaných sektů a skvělého jídla. Na návštěvníky čekají speciální degustační porce lahodných pokrmů, ke kterým vybral doporučené sekty dvojnásobný vítěz soutěže BOHEMIA SEKT – Trophée Sommelier ČR David Král. V rámci Sektivalu připravují některé restaurace také tapas menu.

„Posláním Sektivalu je seznámit milovníky skvělých chutí s rozmanitostí sektů a umožnit jim vyzkoušet si je ve spojení se speciálně vybranými pokrmy,“ vysvětluje David Král. „Osobně doporučuji ochutnat sekt nejprve samostatně, poté samotné jídlo a až nakonec vyzkoušet kombinaci sektu a pokrmu. Tímto způsobem nejlépe poznáte, jak vhodně zvolený sekt umocní vaše vnímání chuti jídla,“ dodává.

Na návštěvníky čeká pestrý výběr sektů, vyrobených jak klasickou metodou kvašení v lahvi, tak Charmatovou metodou v nerezových tancích. Výběr zahrnuje šumivá vína z České republiky i zahraničí, vždy ideálně spárovaná se skvělými jídly pro maximální chuťový zážitek. Návštěvníci budou moci objevovat rozmanitost sektů v kombinaci s menu nebo tapas či jen samotných bublinek.

Sektival se koná od 18. května do 3. června 2018 ve vybraných restauracích po celém Česku. Podniky budou prezentovat svá menu na stránkách sektival.cz, kde si budou moci gurmáni také sjednat rezervaci.

Gastrofestival Kutná Hora

26. 5. 2018, 10–18 hodin, Kutná Hora

Gastro festival v Kutné Hoře je jednou z nejvýznamnějších gastronomických slavností v regionu. Je to oslava dobrého jídla i nápojů – plodů naší země. Letošní ročník bude gastronomicky zaměřen na biopotraviny a kulinářské výrobky z nich. Festival proběhne stejně jako v předchozích letech na úžasném místě s jedinečnou atmosférou, v okolí chrámu sv. Barbory a přilehlých prostorách podél Jezuitské koleje.

Těšit se můžete na vybrané speciality mezinárodní kuchyně, zajímavá menu i sladkosti, místní pivo i víno od několika vinařů. Objevíte poctivé lokální potraviny a další výrobky od místních producentů. Během dne budou probíhat tematické ukázky výroby, přípravy pokrmů a přednášky, rozezní se hudba a děti budou moci vyrábět v tvořivé dílně.

Vstup: zdarma

REKLAMA

Přidat komentář