Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Topinambur – židovská brambora prospívající zdraví střev

Znáte topinambury? Pokud ne, my vás s nimi seznámíme. Rozhodně je o co stát, protože tahle potravina má zajímavou historii, ještě zajímavější chuť a je nabitá spoustou prospěšných látek, které vám pomůžou s různými neduhy.
8. 3. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Co je to topinambur?

Topinambur, jinak také židovská brambora nebo jeruzalémský artyčok, je hlíza rostliny zvané slunečnice topinambur. Jak název napovídá, rostlina se velmi podobá známé slunečnici a stejně jako ona se otáčí za sluncem. Má sice menší, ale krásné, jasně žluté květy. Roste do výšky 1-5 metrů a nejčastěji ji můžete vidět vysázenou kolem plotů nebo volně rostoucí v blízkosti vod, a to nejen v Severní Americe, odkud pochází, ale také po celé Evropě. Na náš kontinent se rozšířil již v 17. století díky námořníkům, kteří ho z Ameriky přivezli do Francie.

Hlíza zachránila nejeden hladový krk

Hlíza rostliny je jedlá a konzistencí se podobá bramboře, chutná však trochu jinak. Je nasládlá a jemně oříšková. To, že se hlíza této rostliny dá jíst, zjistili až kanadští usedlíci v roce 1612, když nastalo sucho a nebylo co jíst. Hlízy topinamburu usedlíky zachránily. A nejen je. Během třicetileté války hlízy uchránily od hladu i naše české obyvatele. Tenkrát se k nám tato rostlina rozšířila z Německa. Topinambur přežívá i v extrémních podmínkách, je to velmi odolná rostlina, a tudíž také přináší mnohem větší úrodu v porovnání s ostatními rostlinami. V kombinaci s jemnou chutí hlízy a jejími léčivými účinky se tak stala oblíbenou plodinou po celé Evropě.

Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů

Růžičková kapusta se už několikátou sezonu hřeje na kulinárním výsluní. Zaslouženě! V kombinaci s topinambury a...

Léčivé účinky topinamburu

Hlavní předností topinamburu je, že zásobní látkou jeho hlíz není škrob, jako v případě brambor, ale inulin (přírodní polysacharid), který je jednak vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru, a také podporuje zdravá střeva a růst prospěšných bakterií.

Kromě inulinu obsahuje hlíza topinamburu také vitaminy skupiny B a C, minerální látky jako je železo, vápník, hořčík či draslík, a je bohatý na vlákninu, organické kyseliny i aminokyseliny. Díky všem těmto látkám vám konzumace topinamburu může pomoci s prevencí vysokého cholesterolu, obezity, revmatu či artritidě, je vhodná při detoxikaci organismu, rovněž reguluje krevní tlak, chrání játra i ledviny a působí antistresově.

Jak s topinamburem naložit v kuchyni?

Není škoda, že tuto zdravím nabitou potravinu v naší kuchyni příliš nenajdeme? Podle nás tedy je a veliká! Proto jsme pro vás připravili pár inspirativních receptů, jak topinambur zařadit do jídelníčku. Topinambury se konzumují jak syrové tak vařené, bez slupky i se slupkou. Pokud však topinambury zbavíte slupky, přijdete také o železo a křemík. Očištěné topinambury je vhodné nejprve namočit do mírně okyselené vody, aby při přípravě nezčernaly. Při vaření jim stačí chvilka, brzy změknou.

Topinamburový krém

I prezentace na talíři je důležitá: zelenina, čerstvý tymián a rozpuštěné máslo dodají polévce na exkluzivitě.

Recepty s topinambury

Topinambury jsou všestranně využitelné a lze s nimi nakládat stejně jako s brambory. Jediný rozdíl je v tom, že narozdíl od brambor se mohou použít i syrové, a to třeba nakrájené na plátky nebo nastrouhané jako přísada do salátů, skvěle chutnají například v našem salátu s jablky a ředkvičkami. Dále je můžete také vařit a připravit z nich třeba lahodnou krémovou polévku. Stejně jako z brambor můžete z hlízy připravit přílohu v podobě salátů, pyré nebo šťouchaných topinamburů. Hlíze nevadí ani pečení. Připravte si třeba gratinované topinambury nebo zdravé brambůrky. Stačí topinambury nakrájet na tenké plátky, posypat česnekem, pokapat olejem a upéct.

Související

Brambory v hlavní roli

Brambory v hlavní roli

Pusťte je na jeviště, a budou se dít věci! I když tu vystupují už pět set let, nezevšedněly a stále dovedou příjemně...

Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli, prozradíme vám jeho další účinky

Nápadně žlutá rostlinka z dálky připomínající pampelišku je mnohem všestrannější bylinkou, než by se mohlo zdát. Kdy a...

Sedmikrásky nepatří jen na zahradu, ale i do talíře

Když se řekne sedmikráska, všichni si asi vybavíme hezkou malou rostlinku se žlutým středem a bílo-růžovými okvětními...

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou...

Grilované batáty

Megachipsy! Můžete je podávat jako přílohu i teplý salát nebo jenom tak či k pivu a vínu. Dají se tak grilovat...

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

5 bylinek pro dobré trávení

Přicházející jarní dny přímo vybízejí k očistné kúře na podporu metabolismu. Změna stravovacích návyků může však někdy...

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu...

Přidat komentář