Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Tradiční české zákusky, které zvládne připravit každý

S láskou vzpomínáte na cukrárny, jejichž nabídka obsahovala poctivé kremrole, obrovský větrník, vysokou špičku nebo věneček se žloutkovým krémem? Pokud patříte k milovníkům tradičních českých zákusků, pak nezoufejte. Vždyť klasické zákusky můžete připravit i v domácích podmínkách, navíc s vědomím toho, že používáte kvalitní suroviny.
12. 10. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Najít cukrárnu, ve které prodávají klasické české zákusky, se v posledních letech jeví jako nadpřirozený úkol. Přitom tradiční zákusky rozhodně nepatří do starého železa. Nejenže vynikají svým nevšedním tvarem, ale především se rozplývají na jazyku a s každým soustem hladí chuťové pohárky. Pokud se vám už delší dobu sbíhají sliny na obrovský větrník nebo křupavou rakvičku, pak není nic jednoduššího, než obléknout zástěru a pustit se do pečení. Uvidíte, že připravit české zákusky není žádná věda.

Věnečky

Kdo by nemiloval nadýchané věnečky se žloutkovým krémem? Pokud také patříte k fanouškům této nestárnoucí klasiky, pak si skvělé věnečky připravte i doma. Základem receptu je odpalované těsto, které vytvoříte z vody, másla, mouky, vajec a špetky soli. V první řadě si do hrnce dejte tuk, který zalijte vodou. Pamatujte si, že čím více tuku použijete, tím nadýchanější korpus vznikne. Následně do vroucí tekutiny přisypte hladkou mouku, kterou v ideálním případě vsypte najednou. Na mírném plameni zahřívejte hmotu tak dlouho, dokud na dnu neuvidíte bílý povlak. Jakmile se tak stane, nechte těsto zchladnout a přidejte vejce. Dejte si pozor, abyste po každém vejci těsto důkladně vymíchali. Poslední důležitý úkol je, abyste zdobičkou vytvořili dokonalý tvar věnečků. Pak už stačí vložit věnečky do trouby a péct. Posledním varováním je otvírání trouby, kterému se snažte zcela vyvarovat. Jinak by se mohlo stát, že korpusy spadnou.

Jak na odpalované těsto

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí...

Sladkou tečkou je žloutkový krém, na který potřebujete krupicový cukr, žloutky, hladkou mouku, mléko, vanilkový lusk a smetanu ke šlehání. Žloutky nejprve vyklepněte do hrnce, přidejte cukr, promíchejte a přisypte mouku. Ve druhém hrnci přiveďte mléko k varu a vložte do něj obsah z jednoho vanilkového lusku. Mlékem s vanilkou přelijte vaječnou směs, dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Uvidíte, že krém krásně zhoustne. Žloutkový krém nechte zcela zchladnout. Smetanu ušlehejte dotuha, a pak ji přimíchejte ke krému. Následně už stačí krém vložit do cukrářského sáčku a naplnit spodní díl věnečku. Pokud máte hotovo, přiklopte vrchní díl a věneček pocukrujte. 

Žloutkové věnečky s jahodami

Žloutkové věnečky prostě musíte umět. Zapomeňte ale na ty malé z cukrárny plněné krémem z pudinku. Naučte se pravé...

Větrník

Zvládli jste připravit věnečky? Pokud ano, pak větrníky upečete levou zadní. Základem je opět odpalované těsto, které je naprosto stejné jako u věnečků. Jediný rozdíl najdete v krému, neboť větrníky se plní vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou.

Vanilkový krém připravíte tak, že do rendlíku nalijete mléko, přidáte cukr a vanilkový lusk. Následně z vroucího mléka vyjměte vanilku, ze které stáhněte semínka. Pak přilijte pudink rozpuštěný v trošce mléka a minutu povařte. Vanilkový krém odstavte z plotýnky a nechte úplně zchladnout. Mezitím pomocí ručního šlehače vyrobte šlehačku. Až bude vanilkový krém úplně studený, spojte ho s ušlehanou smetanou, uložte do lednice a pusťte se do výroby karamelové šlehačky.

Potřebovat budete rendlík vhodný na rozpouštění cukru, horkou tekutou smetanu a ušlehanou šlehačku. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Poté karamelovou hmotu vložte do lednice, a to ideálně na čtyřiadvacet hodin. Druhý den ji spojte s ušlehanou smetanou. 

Upečené a vychladlé korpusy podélně rozkrojte ostrým nožem. Cukrářský sáček ­naplňte vanilkovým krémem a nastříkejte ho na spodní polovinu korpusu. Pak vyměňte obsah sáčku za karamelovou šlehačku a vykružte na krém druhou vrstvu náplně. V posledním kroku roztavte v hrnci s vodou fondán, do kterého namáčejte vršky korpusů. Voilà, domácí větrník je na světě!

Pečete? Podívejte se, co by vám nemělo chybět v kuchyni!

Rádi občas upečete buchty pro celou rodinu nebo vás pečení tak baví, že ve své kuchyni trávíte několik hodin týdně...

Kremrole

Na první pohled by se mohlo zdát, že příprava kremrolí je náročná. Opak je však pravdou. Z hladké mouky, másla, smetany ke šlehání a žloutku vypracujete těsto, které necháte zhruba hodinu odpočinout v chladu. Dále uvaříte pudink, do kterého po zchladnutí vešleháte máslo, moučkový a vanilkový cukr a jeden žloutek. Následně se vrátíte opět k těstu, které nakrájíte na proužky a  namotáte na kovové trubičky. Nezapomeňte těsto potřít vajíčkem, aby výsledná kremrole byla krásně zlatavá. Pak už stačí kremrole upéct a naplnit krémem. Pokud chcete, můžete kremrole servírovat pocukrované.

Rakvičky

Milujete křupavé rakvičky? Pak si pořiďte kovové formičky, díky kterým si skvělou rakvičku připravíte i doma. Na těsto budete potřebovat pouze vejce, žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Tyto ingredience vyšlehejte do husté bílé pěny, kterou naplňte formičky zhruba do dvou třetin. Naplněné formičky vložte do předem vyhřáté trouby na 180–190 °C, kterou ztlumte v momentě, kdy rakvičky vyběhnou. Následně je zhruba 30 minut dopékejte na 150 °C. Po vyjmutí z trouby nechte rakvičky zchladnout, a teprve poté je ozdobte vyšlehanou šlehačkou.   

Retro dezerty

Stejně jako v módě i ve světě cukrařiny se střídají různé trendy a módní vlny. Z Ameriky k nám před časem pronikla...

Koňaková špička

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Řeč je o koňakových špičkách, tradičním zákusku, který dodnes najdeme v mnoha cukrárnách. Pokud patříte do prvního tábora, pak si výbornou koňakovou špičku připravte doma. V první řadě si udělejte pařížský krém, a to tak, že k varu přivedete smetanu a tuk. Do směsi přisypte kakao s cukrem, a zhruba minutu provařte. Vše pořádně promíchejte, nechte den odpočinout, poté přidejte zbytek smetany a vyšlehejte.

Na piškoty vyšlehejte zvlášť bílek do sněhu a zvlášť žloutek. Do žloutku přidejte vodu i pudink. Smíchejte se sněhem, cukrem a přidejte mouku. Směs nastříkejte na plech do tvaru koleček a pečte na plechu cca 8 minut dorůžova. Po vychladnutí nastříkejte na piškoty pařížský krém sáčkem s tzv. dvojitou trubičkou na špičky. Střed naplňte vaječným likérem zahuštěným podle potřeby sušenou smetanou nebo mlékem. Vršek zastříkněte pařížským krémem a nechte dvě hodiny ztuhnout v mrazáku. 

Související

Bezé roláda

Plzeňská cukrárna Crystal, ve které jsme si na bezé roládě ujeli, vám připomene staré mléčné bary. Retro...

Dort míša

Míša řezy jsou evegreenem mnoha domácností, dají se ale připravit i jako elegantní dort. Recept jsme získali...

Kremrole

Ty nejlepší kremrole v Praze jsme ochutnali v rodinné restauraci Story. Když jsme si řekli o recept, zjistili jsme...

Jemné žloutkové řezy

Trojkombinace neutrálního těsta, jemného máslového krému a cukrové polevy je osvědčená a příprava dětsky snadná.

Dort Harlekýn

Malý harlekýn se zdobí jen na povrchu, my doporučujeme plněný i uvnitř.

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné...

Oblíbené polevy a jak na ně

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém vlastně tolik nezáleží,...

Sladký život i bez cukru

Cukr moučka, krystal nebo kostkový. Ať už doma skladujete cukr v jakékoliv podobě, jistě nám dáte za pravdu, že ho...
REKLAMA

Přidat komentář