Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará kniha dnešním labužníkům?
1. 10. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Do regálů knihkupectví se tlačí další a další pestrobarevné kuchařky, my vám dnes chceme doporučit jinou, skromnější, z pera Anuše Kejřové. Majitelka proslulé kuchařské školy v Hradci Králové bývala označována za novou Rettigovou, ale na rozdíl od rozmáchlé Magdaleny Dobromily, usilovala o úspornost. Hospodyňky nabádá ke zpracování všech částí surovin, k přípravě jídla využívá i nepatrné zbytky, a vše pečlivě plánuje. 

První verzi své slavné Úsporné kuchařky s podtitulem Zlatá kniha malé domácnosti vydala již v roce 1905. Svého času tato publikace nechyběla v žádné dobré měšťanské domácnosti, i proto vycházela v dalších a dalších dotiscích. Dnes po ní můžete zapátrat v antikvariátech. 

„Vlastním Úspornou kuchařku Anuše Kejřové, které si opravdu cením. Ne proto, že by se jednalo o nějaké staré, původní vydání. Hodnota je spíše citová. Kuchařku daroval mé babičce děda, aby jí udělal radost. Babička se ale příšerně urazila. Vzala si do hlavy, že jí tím chtěl naznačit, že neumí vařit, a nenechala si to vymluvit,“ vzpomíná s úsměvem autorka textu. „Vsadím se, že podle ní v životě nevařila. Když pak kniha po babiččiné smrti doputovala ke mně, získala své čestné místo v kuchařkové knihovně.“ doplňuje.

Bílá káva a bramborové placky aneb Co za první republiky jedly dělnické rodiny

Hovězí na madeiře, telecí závitky nebo snad paštika z kachních jater? Taková jídla byste v meziválečném období na...

Tři chody na každý den 

Když si dnes pročítáme přehledy jídel, které Anuše Kejřová plánovala pro běžný pracovní týden, často mezi nimi najdeme pokrmy, které by spíše obstály jako slavnostní či víkendové. Hospodyňky před sto lety mohly vaření věnovat výrazně víc času.

Výběr jídel svědčí o dobrém rozhledu v zahraniční kuchyni i tehdejších „trendy". Kejřová se vyzná v kuchyni francouzské i britské, a také k nim často odkazuje. Jídelníček je překvapivě moderní a nadčasový. Bez obav podle něj můžeme vařit i dnes.

A jak by vám před sto lety chutnalo? K běžnému obědu v pracovním týdnu by vám Anuše Kejřová doporučila třeba následující kombinaci:

 

A slavnostní neděle může patřit jídlům, která milují všichni. Povšimněte si, že v duchu úspornosti se jedno maso objevuje ve dvou chodech: nejprve z něj vaříme polévku, poté ho podáváme s omáčkou.

Králík na paprice

Králík na paprice je důkazem toho, že s dobrým receptem zvládnete i tradiční jídlo stejně dobře jako babičky.

Než počneš vařiti

Závěrem několik dobrých rad spořivým hospodyňkám z pera Anuše Kejřové. Ačkoliv jsou její zkušenosti více než stoleté, neztratí se ani v dnešních kuchyních. 

  • Než počneš vařiti, promysli, co vařiti budeš, abys nedělala jídel, na která času dosti, a jídla, která by se měla dříve vařiti neb péci, nenechala na dobu pozdější, byl by oběd zkažený (maso tvrdé atd.).
  • Stane-li se nám již ta nehoda a něco se připálí (buď zelenina, cibule atd.), rychle to dejme na jiný kastrol sebeřme s vrchu to, co není černé, spálené, přidejme k tomu kousek nového omastku a dejme zaškvířiti; pak teprve podlijme. Podlité maso s připálenou cibulí, zeleninou, bylo by hořké a tím celá pečeně neb omáčka zkažená.
  • Při vaření nechme hrnce poklicemi přikryté, aby se zbytečně nepařilo a vše rychleji vařilo. Je-li pečeně dříve upečena, než ji máme dáti na stůl, přikryjeme ji poklicemi nebo druhým pekáčem, aby neoschla.
  • Nikdy omáčky při pečeni nedělej přespříliš mnoho, neboť pozbývá chuti, vždy jen tolik, kolik potřebujeme. Z pekáčů vždy usazenou šťávu seškrábejme, ta dodá omáčce barvy a jemné chuti. 

 

Věříme, že s takovými radami bude vašim strávníkům vždy chutnati přímo znamenitě. Spoustu dalších nápadů, jak připravit tradiční česká jídla, najdete v následujících článcích.

Související

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti? Klasika i kulinářské experimenty

Jaký pokrm miloval tatíček Masaryk, spisovatel Karel Čapek nebo třeba Jan Neruda? Měli tito velikáni české historie...

Aby v tom nebyl guláš

Pokud jste se někdy zapojili do sporu, jestli je guláš původně rakouský, maďarský nebo český, nebudete úplně vedle,...

Český chlebíček a jeho příbuzní z celé Evropy

I více než sto let od svého objevení má obložený chlebíček své nadšené vyznavače. Čerstvým chlebíčkům s bramborovým...

4x svíčková

Zeptejte se mámy, kuchařů a gurmánů, jak má chutnat správná svíčková. Pokaždé dostanete jinou odpověď...

Nedělní oběd v českém duchu

Šéfkuchař Tomáš Reisinger z vyhlášené restaurace Na Jitrách postavil tohle prázdninové menu na tom nejlepším, co naše...
Oběd podle prababičky

Oběd podle prababičky

Relaxujete při vaření? Máme pro vás menu podle našich prababiček. Jeho pozvolnou přípravu si užijete od polévky až po...

20x dokonalá bábovka

Bábovka je hit. Mísí se v ní ten správný poměr nostalgie, snadné přípravy, lahodné chuti a neodolatelné vůně. Ovšem za...

Moravské menu našich babiček

Staré tradiční pokrmy vyžadují spoustu práce a čas. Tak to prostě s poctivou kuchyní chodí. Výsledkem jsou pak ale...

16x povidla a co s nimi!

Dobrá povidla jsou k nezaplacení! Sezona švestek je momentálně v plném proudu, ale až se zima zeptá, měli byste být...

Pro pivo do kláštera

Zdá se vám spojení zlatavého moku a tichého kláštera trochu nesourodé? Tyto dvě věci spolu ovšem souvisí daleko více,...

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené...
REKLAMA

Přidat komentář