Když jsme se s autorkou bezlepkových kuchařek Zdeňkou Mazúrovou domlouvali na rozhovoru o bezlepkovém pečení, tajně jsme doufali, že se s námi podělí i o recept na své jedinečné linecké cukroví. Neváhala ani chviličku. „Mám velkou radost, že si na něj pamatujete a chutnalo Vám! Moje rodina linecké také miluje a je úplně jedno jestli jsou Vánoce nebo léto. Peču ho pořád a ráda se o recept podělím,“ napsala nám. „Bezlepkové linecké je výborné hned po slepení, vůbec není nutné ho nechat proležet,“ dodává. A my už připisujeme na nákupní seznam bezlepkovou mouku. Protože kromě klasického lineckého si letos upečeme i tahle srdíčka. Vánoc se ovšem nejspíš nedočkají... Stejný osud nejspíš čeká i její neméně skvělé marokánky. „Marokánky dělám ze smetany, k tomu směs sušeného ovoce... Jsou výborné,“ zasní se Zdeňka a nám už se zase sbíhají sliny.
Linecká srdíčka
Ingredience
- 400 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá + navíc na podsypání
- 210 g změklého másla
- 140 g cukru moučka
- 1 středně velké farmářské vejce
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
- vanilkový moučkový cukr na obalování
Příprava jídla
1 Předehřeji troubu na 160 °C. Připravím si asi 3 velké plechy, které vyložím pečicím papírem.
2 Na vál proseji mouku. V mouce udělám důlek, kam přidám máslo, cukr a vejce. Ostrým tenkým nožem rozkrojím vanilkový lusk a opatrně nožem setřu vanilková semínka, která přidám k ingrediencím. Nejprve krouživými pohyby příborovým nožem promíchávám vejce s máslem, poté postupně přidávám mouku. Ve chvíli, kdy se těsto tak nelepí, nůž odložím a rukama vše zpracuji do hladkého těsta. Je samozřejmě možné použít také kuchyňský robot. Na pomoučený vál dám díl těsta, který i na povrchu popráším moukou, a opatrně válečkem vyvaluji asi na 2–3 mm vysoký plát. Vykrajuji formičkou srdíčka, které přenáším na plech vyložený pečicím papírem. Peču do světle hnědé barvy. Srdíčka nechám na plechu vychladnout.
3 Studená srdíčka slepuji marmeládou, kterou nešetřím. Obaluji v domácím vanilkovém cukru, který mám stále k dispozici v dóze. Přidané vanilkové lusky cukr provoní.
Marokánky
Ingredience
- 250 ml smetany ke šlehání
- 160 g pokrájeného sušeného ovoce (používám nesířené meruňky, ananas, mango a papáju, ale lze použít i rozinky, brusinky a další druhy)
- 160 g posekaných ořechů (směs – vlašské, pekanové, lískové, para ořechy, mandle)
- 160 g cukru moučka
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 20 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
NA DOKONČENÍ
- asi 200 g čokolády nebo čokoládové polevy
Příprava jídla
1 Dva velké plechy vyložím pečicím papírem. Předehřeji troubu na 120 ˚C.
2 Ve smetaně rozmíchám dohladka mouku a uvařím za stálého míchání hustou kaši. Do kaše vmíchám oba cukry, ořechy a ovoce. Malou lžičkou naberu hmotu a pomocí další lžičky shrnu na plech. Tvořím tedy hromádky. Peču nejsou růžové, může to nějakou dobu trvat.
3 Upečené nechám vychladnout. Do misky nalámu čokoládu nebo polevu a v mikrovlnné troubě po krátkých intervalech (30 sekund) rozehřeji. Marokánky do čokolády namáčím spodní stranou. Nechám oschnout, naskládám do krabice a uložím v chladnu.
Přidat komentář