Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vánoce bez lepku: Upečte si bezlepková linecká srdíčka a marokánky Zdeňky Mazúrové

Dodnes v redakci vzpomínáme na den, kdy nám Zdeňka Mazúrová donesla krabičku plnou lineckých srdíček. Až jsme litovali, že není bezedná. Cukroví z ní zmizelo tak rychle, že se po něm jen zaprášilo. Doslova. Obláček moučkového cukru a pár drobečků bylo to jediné, co prozrazovalo, že se nám to celé jenom nezdálo. Linecké se doslova rozplývalo na jazyku! Autorka kuchařek je na tento recept právem hrdá. „Všichni ho milují. Pečou ho i kamarádky, které lepek vynechávat nemusí. A děti mi ho doslova ujídají pod rukama,“ směje se. Nedalo nám to a vyprosili jsme od ní nejen na linecké, ale také na její dokonalé marokánky.
17. 12. 2020 | Autor: Martina Zajícová

Když jsme se s autorkou bezlepkových kuchařek Zdeňkou Mazúrovou domlouvali na rozhovoru o bezlepkovém pečení, tajně jsme doufali, že se s námi podělí i o recept na své jedinečné linecké cukroví. Neváhala ani chviličku. „Mám velkou radost, že si na něj pamatujete a chutnalo Vám! Moje rodina linecké také miluje a je úplně jedno jestli jsou Vánoce nebo léto. Peču ho pořád a ráda se o recept podělím,“ napsala nám. „Bezlepkové linecké je výborné hned po slepení, vůbec není nutné ho nechat proležet,“ dodává. A my už připisujeme na nákupní seznam bezlepkovou mouku. Protože kromě klasického lineckého si letos upečeme i tahle srdíčka. Vánoc se ovšem nejspíš nedočkají... Stejný osud nejspíš čeká i její neméně skvělé marokánky. „Marokánky dělám ze smetany, k tomu směs sušeného ovoce... Jsou výborné,“ zasní se Zdeňka a nám už se zase sbíhají sliny.

Linecká srdíčky Zdeňky MazúrovéLinecká srdíčka

Ingredience

  • 400 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá + navíc na podsypání
  • 210 g změklého másla
  • 140 g cukru moučka
  • 1 středně velké farmářské vejce
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
  • vanilkový moučkový cukr na obalování
     

Příprava jídla

1 Předehřeji troubu na 160 °C. Připravím si asi 3 velké plechy, které vyložím pečicím papírem.

2 Na vál proseji mouku. V mouce udělám důlek, kam přidám máslo, cukr a vejce. Ostrým tenkým nožem rozkrojím vanilkový lusk a opatrně nožem setřu vanilková semínka, která přidám k ingrediencím. Nejprve krouživými pohyby příborovým nožem promíchávám vejce s máslem, poté postupně přidávám mouku. Ve chvíli, kdy se těsto tak nelepí, nůž odložím a rukama vše zpracuji do hladkého těsta. Je samozřejmě možné použít také kuchyňský robot. Na pomoučený vál dám díl těsta, který i na povrchu popráším moukou, a opatrně válečkem vyvaluji asi na 2–3 mm vysoký plát. Vykrajuji formičkou srdíčka, které přenáším na plech vyložený pečicím papírem. Peču do světle hnědé barvy. Srdíčka nechám na plechu vychladnout.

3 Studená srdíčka slepuji marmeládou, kterou nešetřím. Obaluji v domácím vanilkovém cukru, který mám stále k dispozici v dóze. Přidané vanilkové lusky cukr provoní.

Se Zdeňkou Mazúrovou o Vánocích bez lepku: Bezlepkové cukroví může být stejně dobré jako klasické

Se Zdeňkou Mazúrovou, autorkou úspěšných bezlepkových kuchařek a maminkou dcerky, která stejně jako Zdeňčin manžel trpí...

Marokánky Zdeňky MazúrovéMarokánky

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 160 g pokrájeného sušeného ovoce (používám nesířené meruňky, ananas, mango a papáju, ale lze použít i rozinky, brusinky a další druhy)
  • 160 g posekaných ořechů (směs – vlašské, pekanové, lískové, para ořechy, mandle)
  • 160 g cukru moučka
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 20 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
     

NA DOKONČENÍ

  • asi 200 g čokolády nebo čokoládové polevy
     

Příprava jídla

1 Dva velké plechy vyložím pečicím papírem. Předehřeji troubu na 120 ˚C.

2 Ve smetaně rozmíchám dohladka mouku a uvařím za stálého míchání hustou kaši. Do kaše vmíchám oba cukry, ořechy a ovoce. Malou lžičkou naberu hmotu a pomocí další lžičky shrnu na plech. Tvořím tedy hromádky. Peču nejsou růžové, může to nějakou dobu trvat.

Upečené nechám vychladnout. Do misky nalámu čokoládu nebo polevu a v mikrovlnné troubě po krátkých intervalech (30 sekund) rozehřeji. Marokánky do čokolády namáčím spodní stranou. Nechám oschnout, naskládám do krabice a uložím v chladnu.

Chcete se dozvědět víc o bezlepkovém pečení? Přečtěte si náš článek.

Související

Bezlepkové cukroví

Bez cukroví by Vánoce prostě nebyly ono. Poradíme vám, jak ho upéct, aby si pochutnali i ti, kteří drží bezlepkovou...

Bezlepkové pečení

Téměř 1 % populace trpí celiakií, tedy autoimunitním onemocněním přecitlivělosti na lepek. Intolerance lepku však není...

Rostlinná mléka

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Sladký život i bez cukru

Cukr moučka, krystal nebo kostkový. Ať už doma skladujete cukr v jakékoliv podobě, jistě nám dáte za pravdu, že ho...

Domácí kondenzované mléko připravíte snadno, vynechat můžete velké množství cukru i laktózu

Chystáte se na výrobu vaječného likéru, ale nemáte doma koupené kondenzované mléko? Poradíme vám, jak si jej vyrobit...

Přidat komentář