Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Vaříme s Marks & Spencer: Křupavá kachna

Kachna je oblíbeným opeřencem kuchařů nejen ve Střední Evropě – asijskou kuchyní inspirovaný recept představuje pro ctitele tradiční kuchyně zcela nový, odlehčený pohled na její využití.
15. 10. 2020 | Autor: Komerční prezentace

Kachna je oblíbená na celém světě a ani u nás nemůže chybět na oslavách a rodinných sešlostech. Každý ji zná s červeným zelím, knedlíkem a výpekem – když ji poctivě sníte, půl dne se nepohnete… Mám pro vás méně kalorický recept, kachnu si můžete pořádně užít a garantuji vám, že vám těžko nebude. Příprava je jednoduchá, jen je nutné maso důkladně marinovat, aby byla možná rychlá úprava. Pokrm vychází z čínských street food receptů, a tak v něm nechybí spousta čerstvých bylinek i nevšedních chutí a mohu ho doporučit i z hlediska vyváženosti a pestrosti.

Dokonalé snoubení vína a jídla 

CÔTES DU RHÔNE VILLAGES, M&S CLASSICS, 2019, Marks & Spencer, 189,90 Kč

Oblast Côtes du Rhône se nachází podél řeky mezi městy Vienne a Avignon. Podle tradičních odrůd se region dělí na dvě části: severní Rhôna s víny odrůdy Syrah a jižní Rhôna s víny odrůdy Grenache. Nejznámější regiony v oblasti Côtes du Rhône jsou Hermitage a Chateauneuf-du-Pape, dalšími pak Lirac, Gigondas a další. Côtes du Rhône bývá často mylně zaměňováno za celou vinařskou oblast údolí Rhôny. Není se čemu divit, tato obrovská apelace totiž zabírá drtivou většinu celé oblasti. Díky značné rozloze vinice patří apelace Côtes du Rhône a Côtes du Rhône Villages mezi ty francouzské typy vína, kde se obzvláště vyplatí rozlišovat mezi konkrétními vinaři. M&S vybral víno z řady „Classics“, která je opravdu cenově dostupná. Toto víno se svým osvěžujícím tělem skvěle pasuje ke křupavé kachně, jež má v sobě další pestré chutě, např. koriandr a sladké tóny omáčky hoisin. Víno typicky chutná po třešních a má zcela kořeněný konec, je ovocné a svěží. Skládá se z odrůd Syrah a Grenache, které jsou pro tuto oblast typické. Věřím, že vám zachutná.

MILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní. Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.

Křupavá kachna s granátovým jablkem a omáčkou hoisin

WINE PAIRING: CÔTES DU RHÔNE VILLAGES, M&S CLASSICS, 2019

  • PŘÍPRAVA 30 MINUT + MARINOVÁNÍ
  • VAŘENÍ A PEČENÍ 20 MINUT
  • PRO 2 OSOBY
  • SNADNÉ

Ingredience

  • 700 g kachních chlazených prsních řízků s kůží M&S
  • 2 srdíčka salátu Little Gem
  • 1 svazek jarní cibulky
  • hrst lístků koriandru
  • hrst nasekaného kopru
  • 50 g tenkých rýžových nudlí vermicelli
  • 1-2 lžíce sezamového oleje
  • hrst vyloupaných zrnek granátového jablka
  • omáčka hoisin podle chuti
     

NA MARINÁDU

  • 150 ml sójové omáčky
  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce medu nebo melasy
     

Příprava jídla

1 Na marinádu svaříme sójovou omáčku společně s pomerančovou šťávou, přidáme badyán, promícháme s medem či melasou a necháme vychladnout.

2 Kachní prsa lehce nařízneme na kůži, jemnými řezy vytvoříme mřížku. Jakmile je marináda zchlazená, vlijeme ji do vhodné nádoby, ponoříme do ní kachní prsa a necháme je minimálně 2 hodiny marinovat.

3 Očištěný salát rozdělíme na jednotlivé listy, jarní cibulku nakrájíme na jemné proužky a připravíme si koriandr a kopr.

4 V malém hrnci uvaříme rýžové nudle podle návodu na obalu, slijeme je a necháme okapat.

5 Troubu předehřejeme na 150 °C. Pánev vhodnou do trouby zvolna rozehřejeme na plotně. Prsa vyndáme z marinády a necháme je okapat. Jakmile je pánev dostatečně rozehřátá, vlijeme sezamový olej a začneme restovat prsa, nejprve kůží dolů cca 2–3 minuty, pak otočíme a orestujeme po druhé straně další 3 minuty. Pak pánev s prsy vložíme do předehřáté trouby, kde se maso hezky dopeče, cca 5 minut. Po vytažení z trouby necháme prsa odpočinout, aby se v nich rozležela šťáva. Po odpočinutí krájíme na tenké plátky.

6 Na celé listy salátu naservírujeme nejprve rýžové nudle a poté plátky kachny, libovolně mezi ně zasejeme nakrájenou jarní cibulku, granátová zrnka, koriandr a kopr. Nakonec zakápneme omáčkou hoisin.

7 Jakmile máme všechno na talíři, můžeme usednout ke stolu – nezapomeneme si ovšem nalít skleničku vína Côtes du Rhône Villages, která bude k takto připravené kachně tím nejlepším doprovodem.

Související

Vaříme s Marks & Spencer: Nedělní pečínka

Všichni to známe – slíbili jsme, že uvaříme nedělní oběd, celá rodina se sejde u jednoho stolu a na nás je nasytit...

Vaříme s Marks & Spencer: Nedělní pečínka

Všichni to známe – slíbili jsme, že uvaříme nedělní oběd, celá rodina se sejde u jednoho stolu a na nás je nasytit...
REKLAMA

Přidat komentář