Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Vaříme s Marks & Spencer: Vánoce po italsku

Hovězí dušené na červeném víně je lahodný pokrm typický pro oblast Piemontu. Díky vznešené a bohaté chuti se z tohoto receptu stala jedna ze stálic italské vánoční tabule. Zpravidla se totiž podává na Boží hod k obědu.
12. 11. 2020 | Autor: Komerční prezentace

V tomto receptu je nejdůležitější proces marinování a poté pozvolného vaření se správnými surovinami a vínem. Je opravdu příjemné, jak se při pomalém vaření uvolňují všechny vůně koření a vína. Doporučuji si na tento recept udělat čas třeba mezi svátky a jsem si zcela jistý, že hosté budou překvapeni nejenom chutí a vůní omáčky a měkkostí masa, ale i výborným červeným vínem Valpolicella Ripasso. Pro tento slavnostní recept jsem se rozhodl použít jedno z typických vín z regionu Benátska, a sice Valpolicella Ripasso, které je často označováno za ,mladší sestru‘ vína Amarone. Říká se mu tak proto, že se vyrábí metodou nazývanou právě ,Ripasso‘. Ta spočívá ve dvojité fermentaci vína Valpolicella (které je samo o sobě vyrobeno ze tří různých odrůd – Corvina, Rondinella a Corvinone) s přídavkem výlisků z právě stočeného Amarone.

Valpolicella RipassoItalská vyváženost vína a pokrmu

VALPOLICELLA RIPASSO, CANTINA VALPANTENA, DOC, 2017

Víno má oslnivou rubínově červenou barvu, jež místy přechází do granátové. Ve vůni je to nezaměnitelně Valpolicella Ripasso – lze v něm zaznamenat vůni dřeva, pražené tóny a typické tmavé ovoce, zejména švestky a višně. Po prvním ochutnání je pocit hřejivý, s plným tělem, bohatý na třísloviny a dobře vyvážený díky zbytkovému cukru. Jedná se o velmi intenzivní a komplexní víno. Valpolicella Ripasso je dokonale vyvážená, podle mých zkušeností je oblíbená u žen, ale jsem si jistý, že kápne do noty i pánům. Pokud se rozhodnete připravit si náš dnešní recept, doporučujeme vám pořídit si rovnou dvě lahve. Jednu využijete k přípravě masa a druhou si můžete vychutnat k němu nebo jen tak mezi svátky.

MILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní. Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.

Hovězí brasato s bramborovou kaší a třemi druhy kapusty

WINE PAIRING: VALPOLICELLA RIPASSO, CANTINA VALPANTENA, DOC, 2017

  • PŘÍPRAVA 30 MINUT + MARINOVÁNÍ
  • VAŘENÍ 3–6 HODIN
  • PRO 5 OSOB
  • SNADNÉ

Ingredience

NA BRASATO

  • cca 1 kg hovězího masa (British Beef Roasting Joint M&S)
  • 2 velké mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
  • 3 šalotky, nakrájené nahrubo
  • pár bobkových listů
  • několik sušených jalovčinek
  • 1 lahev vína Valpolicella Ripasso M&S
  • 30 g másla + na zjemnění
  • 300 ml zeleninového vývaru + na případné další podlití
  • sůl
     

NA PŘÍLOHU

  • 1,5 kg brambor (varný typ C)
  • 40 g másla + na kapustu
  • 230 ml plnotučného mléka, vlažného
  • 50 g sýra Parmigiano Reggiano
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 200 g černé kapusty (cavolo nero)
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 150 g kadeřávku
  • rostlinný olej podle potřeby
     

Příprava jídla

1 K přípravě jsme použili kvalitní maso z M&S, jež koupíte už svázané, což mu pomáhá zachovat si tvar a zaručí rovnoměrné vaření. Lze ho však nahradit loupanou plecí, hovězím krkem či falešnou svíčkovou.

2 Do mísy dáme maso, mrkev, řapíkatý celer, šalotku a koření. Zalijeme lahví vína a necháme 12 hodin odpočívat v chladu.

3 Po 12 hodinách maso vyjmeme a necháme okapat. V hluboké pánvi rozpustíme máslo a maso na něm osmahneme ze všech stran. Pak maso z pánve vyjmeme a odložíme. Nyní do pánve vlijeme marinádu a deglazujeme ji. Pak vše nalijeme do velkého hrnce a přidáme maso a vývar. Hrnec by měl být litinový/kameninový, ale lze použít i slow cooker – tam nastavíme funkci ,slow‘ na 6 hodin či ,high‘ na 4 hodiny. Klasický hrnec přiklopíme a necháme vařit na velmi mírném ohni 3 hodiny doměkka. Občas zkontrolujeme a polijeme maso šťávou. Zhruba v půli pečení maso osolíme, případně přilijeme trochu vývaru.

4 Mezitím připravíme přílohu. Brambory uvaříme doměkka, scedíme a rozmačkáme. Přidáme máslo, mléko, nastrouhaný sýr a muškátový oříšek a vše vyšleháme dohladka na kaši. Černou kapustu a růžičkovou kapustu spaříme ve vroucí osolené vodě (cca 3 minuty), pak zchladíme v ledové vodě, osušíme a po chvilce orestujeme v pánvi na troše másla. Nakonec opláchneme a osušíme kadeřávek, rozprostřeme jej na plech s trochou oleje a špetkou soli a pečeme v troubě při 120 °C, dokud nebude křupavý, ale musí zůstat zelený!

5 Hotové maso (bez obtíží do něj vjede vidlička) vyjmeme z hrnce a zbavíme provázku. Šťávu a zeleninu, která zbyla v hrnci, rozmixujeme tyčovým mixérem, svaříme do zhoustnutí, podle potřeby dochutíme a zjemníme máslem. Omáčka by měla být hustá a krásně tmavá. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s kaší, třemi druhy kapusty a silnou omáčkou z vína.

Související

Vaříme s Marks & Spencer: Nedělní pečínka

Všichni to známe – slíbili jsme, že uvaříme nedělní oběd, celá rodina se sejde u jednoho stolu a na nás je nasytit...

Vaříme s Marks & Spencer: Křenová omáčka

Když se řekne křenová omáčka, většina z nás si vybaví nasládlou, bílou, po křenu vonící omáčku ze školní jídelny, která...

Vaříme s Marks & Spencer: Křupavá kachna

Kachna je oblíbeným opeřencem kuchařů nejen ve Střední Evropě – asijskou kuchyní inspirovaný recept představuje pro...

Přidat komentář