Zatímco vegetariáni nekonzumují pouze maso, vegani šli v tomto ohledu dál a ze svého jídelníčku vyškrtli veškeré živočišné produkty jako maso, vejce, mléčné výrobky nebo ryby. I když by se mohlo zdát, že výhradně rostlinná strava je „chudá“ na minerální látky a vitamíny, opak je pravdou. Vegani jsou při tvorbě jídelníčku natolik kreativní, že rostlinnou stravu dokážou upravit tak, aby vykazovala všechny známky plnohodnotného pokrmu. Pokud už delší dobu pokukujete po veganské stravě, měli byste si osvojit právě tyto „triky“, díky kterým své tělo neochudíte o důležité látky.
Nezapomínejte na bílkoviny
Není žádným tajemstvím, že dostatečné množství bílkovin je základním pilířem vyvážené a pestré stravy. Velké zastoupení bílkovin ale najdeme v mase a rybách, tedy pokrmech, které vegani nejedí. Naštěstí i v rostlinné stravě nalezneme několik bílkovinných šampionů, které mohou bez okolků konkurovat masu. Řeč je například o fazolích, čočce, ovesných vločkách, pohance, quinoe, ořeších a semínkách. Výborným zdrojem bílkovin je také tempeh, tofu či rostlinné mléčné výrobky jako sójový jogurt nebo rostlinné mléko. Pokud se rozhodnete pro veganskou stravu, myslete na to, že doporučený denní příjem bílkovin se pohybuje mezi 0,9 – 1 gramu na kilogram tělesné hmotnosti.
Důležité minerální látky
Vegani – začátečníci mohou zapomínat také na potřebné minerální látky a vitamíny, které primárně získáváme ze živočišných produktů. V tomto ohledu je třeba zmínit vitamín B12, který je zásadní pro správný vývoj centrální nervové soustavy, krvetvorbu, syntézu DNA a proteinů. V rostlinné stravě se tento vitamín nachází v tempehu, misu, spirulině a chlorele. Mnoho veganů pro jistotu konzumuje vitamín B12 ve formě suplementu. Dalším strašákem veganské stravy je selen. V tomto ohledu ale nemusíte propadat panice, neboť jeden jediný para ořech obsahuje doporučené denní množství této minerální látky. Vegani by si také měli dát pozor na dostatek jódu, který je nezbytně nutný pro správný růst, vývoj mozku a správnou funkci nervů a svalů. Možná vás překvapí, že skvělým zdrojem jódu je vincentka. Případně mohou vegani sáhnout po mořské řase nori nebo wakame. V neposlední řadě je třeba upozornit na vitamín D, jehož nízká hladina trápí i zaryté masožrouty.
Med, avokádo a mandle – (ne)vhodné pro vegany
Na první pohled by se mohlo zdát, že med, avokádo a mandle jsou typicky veganské pochoutky. Vegani ale upozorňují, že při pěstování avokád a mandlí jsou zneužívány včely, které farmáři dovážejí do avokádových a mandloňových sadů. Obzvláště ve Spojených státech amerických dochází k tomu, že včelí úly pendlují v nákladním autě mezi jednotlivými farmami. Ostatně mnoho veganů se vyhýbá také konzumaci medu, neboť za jeho produkcí stojí včely, a tudíž ho považují za živočišný produkt. Důležitou roli v tomto ohledu hraje také etické hledisko, kdy vegani odkazují ke skutečnosti, že včely jsou drženy v zajetí a nemohou žít svobodným životem.
Přidat komentář