Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a sójové boby. Fazole a čočka mají spoustu poddruhů lišících se barvou i chutí. Zařadit luštěniny do jídelníčku se vyplatí, jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin a vitaminů. Podívejte se s námi na přehled luštěnin, způsoby jejich využití v kuchyni a na co si dát pozor před jejich konzumací.
11. 1. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Druhy luštěnin

Čočka

Čočka, zastarale čočovica, pochází z Jihozápadní Asie a konzumuje se už od pravěku. Není divu, protože ze všech rostlin má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin. Proto je také důležitou složkou stravy vegetariánů, kteří získávají bílkoviny místo z masa právě z luštěnin. Čočka má několik druhů: klasická zelená čočka (u nás nejznámější), červená čočka (nenadýmá), černá čočka Beluga (jako kaviár), mezi méně známé druhy pak patří francouzská zelená čočka Puy (nejkvalitnější), žlutá čočka (z indické kuchyně) a španělská hnědá čočka Pardina (oříšková).

Čočka je populární zejména v Indii, jejíž obyvatelé jsou z velké části vegetariáni. Máte-li rádi indickou kuchyni, vyzkoušejte typický dhál z červené čočky nebo čočkový dip. V české kuchyni uplatníte recept na čočku na kyselo a hřejivou čočkovou polévku. Pokud chcete trochu experimentovat a nebojíte se kombinovat různé chutě, máme pro vás recept na čočku s meruňkovým džemem nebo černou čočku na víně.

Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí

Přijměte pozvání na indickou hostinu! Uvařili jsme voňavý dhál, napekli čapátí a můžeme začít hodovat...

Hrách

Hrách je plně vyzrálé semeno rostliny s názvem hrách setý, která je původem ze Středomoří. Odtud se hrách postupně rozšířil do celé Evropy. V Čechách patří mezi nejstarší doložené pěstované rostliny. Na rozdíl od hrášku, tedy ještě nedozrálých bobulí, má hrách více minerálních látek a vyšší energetickou hodnotu. Vyzrálý hrách také více nadýmá.

I on je v české kuchyni oblíbenou a často připravovanou luštěninou. Používat můžeme jak klasický zelený hrách, tak hrách žlutý, který je též oblíbený v indické kuchyni. Nejčastějšími pokrmy z hrachu jsou hrachová polévka ze žlutého hrachu nebo zeleného hrachuhrachová kaše, která se podává k uzenému, nebo hrachový šoulet.

Fazole

Třetí nejznámější luštěninou jsou fazole – plod rostliny fazolu obecného. Fazolí existuje celkem jedenáct druhů. Rozšířenější z nich (např. bílá, červená, barevná) pochází ze střední Ameriky, zatímco ty méně známé drobnější druhy (např. adzuki, mungo, černá) jsou z Asie.

Fazole jsou populární zejména v mexické kuchyni. V Česku se používají na různé mexické směsi jako je například chilli con carne, do polévek nebo rychlých směsí v kombinaci s nějakou uzeninou. Naše staromládenecké fazole s čerstvým chlebem potěší celou rodinu.

Uzené fazole s vejcem

Snídaně nebo spíš brunch či oběd pro opravdové muže a ženy! S takovým poctivým jídlem v žaludku můžete...

Cizrna

Mezi méně známou luštěninu, avšak poslední dobou i u nás hojně využívanou, patří cizrna. Jedná se o plod rostliny cizrny beraní, která pochází z Indie.  Dnes už se ale pěstuje téměř po celém světě. Svou chutí připomíná hrášek (proto se jí také říká římský hrách), její chuť je ale jemnější a více oříšková.

Cizrna se nejvíce využívá v arabské a středomořské kuchyni.  Nejznámějšími jídly z cizrny, které už si můžete dát i u nás, je hummus nebo falafel. Cizrnu můžete využít také jako přílohu, uvařit cizrnové karí, přidat ji do polévkysalátu, na pizzu, udělat z ní zdravý burger, nebo ji opražte a chroupejte u televize místo brambůrek.

Sójové boby

Sójové boby jsou plody sóji luštinaté. Ze všech rostlin mají sójové boby nejvyšší obsah bílkovin, najdeme v nich až 35 %.  Proto se sóje také někdy říká rostlinné maso. Sója pochází z Východní Asie, není tak divu, že se konzumuje především na asijském kontinentě. Ze sóji se vyrábí např. tofutempehsójové omáčky či miso pasta, celé boby můžete přidat do salátu, nebo z nich vyrobit paštiku, pomazánku a také mléko, ze kterého se vyrábí například již zmíněné tofu.  

Tofu ramen se špenátem

Sytá japonská polévka zachutná nejen fanouškům tofu!

Úprava a skladování luštěnin

Než některé luštěniny začnete zpracovávat, je potřeba je namočit do vody. Doba, po kterou by měly být luštěniny pod vodou, se liší podle jejich druhu. Většinou se doba pohybuje od 5 do 12 hodin. Namáčení luštěnin je důležité. Rozpustí se tím tak rostlinné cukry, které mohou způsobovat nadýmání.

Abyste luštěniny udrželi co nejdéle v kvalitním stavu, skladujte je na suchém a tmavém místě, nejlépe v dobře uzavíratelných nádobách. Takto vydrží až dva roky.

Tip na závěr: Pokud se nespokojíte s klasickými luštěninami jako je hrách a čočka, jděte nakoupit do specializovaného obchodu, kde budete mít na výběr ze všech možných druhů. Nejlépe uděláte, když si s sebou vezmete rovnou pár sklenic a vydáte se do bezobalové prodejny, kde vám vybrané luštěniny nasypou rovnou do vaší dózy.

Více o tom, proč nakupovat bez obalu, se dozvíte v článku níže.

Kupte si to bez obalu

V Praze funguje obchod, který trochu připomíná velkou spíž. Koupíte tu kvalitní potraviny za skvělé peníze. A bez obalu!

Související

Indický dal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?

Tradiční indická kuchyně, to jsou záhadná koření, pálivé omáčky, omamné vůně… a čočka. Právě ta se v Indii řadí mezi...

Jak správně vařit luštěniny

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.

Zamilujte si luštěniny

Jsou zdravé, hřejivé, levné a lahodné. Porce luštěnin k obědu vás zasytí stejně kvalitně jako maso a nabije...

Kořeněné kedgeree s tofu

Tuhle exotickou specialitu si klidně vychutnejte také v originální verzi s rybou. Máte-li rádi opravdu ostrá jídla, je...

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

I stará dobrá čočka může znovu zazářit na talíři, když ji ochutíte jinak – třeba po indicku...

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi

Tohle jídlo připomíná marocké tažíny: je jednoduché, ale díky kombinaci hřejivého koření neodolatelné a...

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční...

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční...

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

Falafel: zlatavé kuličky z cizrny

Tento oblíbený pokrm přináší do našich jídelníčků kouzlo orientu. Malé kuličky s nejasným původem v sobě totiž skrývají...

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Po bujarých oslavách masopustu přichází tradiční půst před Velikonoci. Není o žádném hladovění, ale o změně v...

Přidat komentář