Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Průvodce smetanami: Co byste o nich měli vědět?

Smetana má v naší kuchyni své nenahraditelné místo. Ať už chcete své blízké překvapit krémovou polévkou nebo nadýchaným zákuskem po vydatném obědě, dodá vašim dobrotám tu správnou chuť. Víte, čím se od sebe různé druhy smetany liší? Poradíme vám, jak se v obchodě rychle zorientovat, aby vaše kulinářská pověst zůstala bez poskvrny.
4. 10. 2020 | Autor: Petr Šúth

Podle čeho vybírat smetanu?

Smetana je nejtučnější část mléka, která se vysráží na povrchu. Na pultech obchodních řetězců můžete narazit na celou řadu výrobku s tímto názvem. Ze všeho nejdůležitější je ujasnit si, k čemu přesně výrobek potřebujete.

Chcete si připravit kuře na smetaně? Nebo dáváte přednost něčemu sladkému – třeba smetanovému koláči? Od toho se bude odvíjet konečný výběr produktu.

Vyhláška z roku 2016 rozlišuje tři základní druhy tekuté smetany:

  1.  smetana s obsahem min. 10 % tuku,
  2. smetanu ke šlehání s obsahem min. 30 % tuku,
  3. vysokotučnou smetanu s obsahem min. 35 % tuku.

Limetková smetana

Smetana vůbec nemusí být hutná a těžká - limetky ji dodají svěží šmrnc. Podávejte s lososovou terinou a k rybám.

1. Zakysaná smetana

Obvykle musí obsahovat nejméně 10 % tuku a mléčné bakterie. Oproti tučnějším variantám mívají horší tepelnou stabilitu. Do jídla se proto přidávají až na konci přípravy, kdy nádobu sundáme z plotny. Jinak by se mohla velice rychle srazit a úplně pokazit požitek z hotového pokrmu.

Smetana s nižším procentem tuku (většinou mají 12 % nebo více) je ideální pro studenou kuchyni: skvěle se hodí třeba do okurkového salátu. Ale výborně poslouží také při vaření pravé domácí kulajdy.  

Na trhu jsou k dostání ale i varianty s větším množstvím tuku. Pomyslnou královnou je v tomto případě francouzská crème fraîche s více než 30 % tuku, která má oproti běžně dostupným zakysankám jemnější chuť.

Na obalech se rovněž můžete setkat s názvy smetana na vaření nebo smetana do kávy. Zpravidla mají 10% tučnost, ale žádné speciální vlastnosti od nich nečekejte. Nedáte-li dopustit na kávu s kapkou smetany, můžete použít jakoukoli uvedenou variantu.

2. Smetana ke šlehání

Díky vyššímu vyššímu podílu tuku se využívá na přípravu dezertů nebo k nazdobení dortů. Čím je smetana tučnější, tím lépe se bude šlehat.

Navíc lépe odolává vyšším teptotám, tudíž se hodí pro přípravu tepelně upravovaných nebo zapékaných pokrmů. A pokud máte oblibě těstoviny z italské kuchyně, rozhodně se ve vaší lednici neztratí.

Gurmáni a milovníci sladkého zase nedají dopustit na laskoviny s pařížskou šlehačkou. Stačí přivést smetanu k varu a opatrně zalít kousky čokolády, které přetím naláme do misky. Směs necháme vychladnout,  na 4 hodiny schováte do lednice a máte hotovo. Vyzkoušejte třeba jeden z našich sladkých receptů.

Krémovou polévku byste bez smetany ke šlehání jen těžko udělali, pozor tedy za logičtější záměnu se smetanou na vaření.

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Po vzoru Francouzů a jejich vánočního polínka jsme se rozhodli sváteční stůl korunovat roládou plnou...

3. Vysokotučná smetana

Smetany s nejvyšším podílem tuku. Mají plnou chuť a bývají doslova kalorickou bombou. Není divu, že se jim vyhýbají zejména osoby v dietě.

Mezi oblíbené lahůdky této kategorie patří smetany s názvem de luxe, které mohou obsahovat až 48 % tuku (někdy dokonce více). Proto se pro ně vžilo také označení double cream. A kde ji můžete pouřít? Třeba při přípravě oblíbeného cheescaku.

Bonusový tip: Jak smetanu správně ušlehat?

Abyste si kuchtění zbytečně nezkomplikovali, máme pro vás pár tipů, jak si připravit skvělou šlehačku i svépomocí.

  • Obsah tuku ve smetaně by měl být min. 33 %.
  • Šlehačku připravujte z vychlazené smetany, kterou vytáhnete z lednice těsně před přípravou.
  • Nešlehejte smetanu v horkém vzduchu.
  • Ať už používáte kuchyňského robota nebo obyčejnou metlu, začínejte šlehat pomalu. Postupně přidávejte a na konci zase zpomalte.
  • Do smetany můžete přidat pár kapek citronu (na ztuhnutí).

Jestliže vám už z povídání o všech těch dobrotách kručí v žaludku, nabízíme špetku inspirace. Pod článkem najdete pár osvědčených receptů, po kterých se budete ještě dlouho oblizovat.

A když už přišla řeč na kulajdu, malé překvapení závěrem. Připravili jsme pro vás polévkovou kuchařku plnou návodů z domácí i zahraniční kuchyně. Malou ochutnávku najdete na odkaze níže.

Polévka je grunt

Čerstvá novinka z edice Apetit plná těch nejlepších receptů na polévky vychází 24. 9. 2020.

Související

Vdolečky se smetanou

Ovládněte se a krém nebo mascarpone nepřislazujte. Se sladkým těstem totiž čistá smetanová chuť tvoří dokonalou...

Smetanový krém

Britové tuhle specialitu jménem clotted cream vyrábějí mnohahodinovým napařováním nad vodní lázní, vy si jeho obdobu...

Kuře na smetaně

Omáčka s příchutí estragonu a hořčice dodává pokrmu francouzský nádech. Ideální večeře k vínu.
REKLAMA

Přidat komentář