Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vepřové maso – 7 oblíbených kusů, které koupíte u řezníka

Rozporcujte spolu s námi pašíka na jednotlivé kusy vepřového masa a vyberte si jídla, ve kterých si je vychutnáte nejvíc. Slibujeme, že budete nadšení.
19. 4. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

1 Vepřová kýta

Libový kousek vepřového masa, který obsahuje minimum tuku. Při tepelné úpravě může vysychat, když ale zvolíte ten správný postup, odmění se vám lahodným výsledkem. Kýta nakrájená přes vlákno chutná skvěle v řízcích, vhodná je i pro ražniči či k dušení, hodí se také pro přípravu po asijsku na pánvi wok.

Kýta se používá k přípravě šunky, zkusit ji můžete i doma. K výrobě potřebujete pouze šunkovar (nabízí např. Tescoma).

Záhorácký závitek

Vepřové, uzené a zelí – zaručená trojkombinace, na které si vždy pochutnáte...

2 Vepřový bůček

Prostě česká klasika. Bůček je pořádně tučný kus vepřového masa, který vás nestojí majlant. Hodí se na pečení, grilování i pomalé dušení. Velkou oblibu si v něm našla asijská, a také francouzská kuchyně. Je božský ve výpečcích i v segedínském guláši. 

Prasečinka aneb bůček v hlavní roli

Místo vepřový bok říkáme láskyplně bůček – ta zdrobnělina krásně značí vztah Čechů k onomu levnějšímu kousku masa...

3 Vepřová plec

Není ani tučná ani suchá. Díky vyváženému poměru tuku a libového masa se hodí všude tam, kde by byl bůček už moc tučný a kýta zase suchá. Obsahuje hodně kolagenu a krátké svaloviny, což ji předurčuje ke krájení na kostky a dušení či pečení. Tenhle geniální kousek vepřového masa se zkrátka nikdy nevysuší. Navíc jde o relativně levné maso, ze kterého hravě připravíte jídlo pro celou tlupu hladových strávníků.

Segedínský guláš

Den uleželý je nejlepší!

4 Vepřová pečeně

Dobrý kousek vepřového masa pro začínající kuchaře. Spolu s panenkou je vhodná na minutkovou úpravu, ale chybu neuděláte ani v případě, že ji budete péct v celku. Obvykle se prodává s kostí a tukovým krytím, určitě je neodstraňujte, výslednému jídlu dodávají chuť a šťavnatost. Naopak vykostěný kousek je báječný jako voňavý řízek.

Křehká vepřová pečeně v mléce

Díky pomalému pečení v mléce bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Navíc získáte tak úžasnou omáčku, že si budete...

5 Krkovice

Skvělý kus vepřového masa ke grilování. Krkovice je jemně a pravidelně prorostlá tukem, při tepelné úpravě nevysychá. Tuk se sice vypeče, ale maso zůstane měkké a šťavnaté. Šťávu v mase podpoříte také tím, že ho po tepelné úpravě necháte krátce odpočinout.

6 Vepřová panenka

Nejluxusnější kousek vepřového masa, ekvivalent hovězí svíčkové. Maso je jemné, libové, a když ho správně připravíte, bude také šťavnaté. Tento kousek masa je vhodný i pro začátečníky – stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a výsledkem své hosty oslníte. Připravíte z ní medailonky na způsob bifteku (osolte, okořeňte, zprudka opečte) nebo ji můžete grilovat vcelku. 

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

Chuť estragonu je sice trochu neobvyklá, ale snadno jí podlehnete...

7 Vepřová žebra

Nechybí v nabídce žádné lepší hospody. Potěší všechny, kteří se nezdráhají a jedí rádi rukama. Vepřová žebra se pyšní skvělou chutí, šťavnatostí a příznivou cenou. Při nákupu nebudete mít problém, patří k běžně dostupným kusům vepřového masa. Na porci počítejte s přibližně 500 gramy.

Žebra připravíte na spoustu způsobů. Skvělá jsou pečená i uvařená doměkka, v létě je hoďte na gril. 

Žebra s BBQ omáčkou

BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.

Tímto výčtem samozřejmě možnosti vepřového masa nekončí. Vybrali jsme pro vás pouhých sedm oblíbených kousků, dopřát si ale můžete také játra, sádlo a z něj božsky křupavé škvarky nebo pečený vepřový ocásek či dokonalé vepřové koleno, které patří k hitům dobrých pivnic. Inspirujte se následujícími recepty, které najdete pod článkem. Nezapřou českou chuť ani tradici.

Související

Játra na cibulce

Taky už jste na tuhle klasiku zapomněli? Ze znovuobjevení budete mít radost!

Játra na roštu

Podle Vaška Friče jsou játra na roštu nejlepší s vařenými bramborami (ve slupce nebo bez ní), někdo ale nedá dopustit...

Sádlo se škvarky

Nejlepší škvarky jsou čerstvé, posolené a ještě teplé! A k nim dobrý měkký chleba.

Škvarková pomazánka

Mleté a ochucené škvarky jsou zcela bezkonkurenční.

Sulc

Sulc je skvělý i samotný jen s nakládanou zeleninou, ale my ho máme nejraději pěkně opepřený s cibulí a octem.

Pečená kolena

Dávají si je turisté na Staroměstském náměstí i štamgasti ve stylové hospodě. Ostatně stačí se podívat na fotku, a...

Pomalu pečený ocásek na černém pivu

Dozlatova vypečené maso báječně voní a chutná tak, že ho budete připravovat zas a znovu…...

Pečený ocásek na česneku se strapačkami

Původně řeznický odřezek má mezi kuchaři spoustu příznivců. Za výbornou cenu totiž nabízí dobré maso vhodné především k...

Hovězí maso - jaké části na co použít?

Hovězí maso je dalším oblíbeným druhem masa v české kuchyni. Věděli jste, že je skvělým zdrojem bílkovin a minerálů?...

Přidat komentář