Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vítězné saláty Vitana Majonéza Cup 2018

kuchařská soutěž
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V sobotu 1. prosince proběhl v Mratíně dvanáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018 za účasti 18 kuchařských týmů. Zvítězila inovace, nebo klasika? A jak saláty chutnaly redaktorce Apetitu Stáně Moravcové?

 

Ve středočeském Mratíně se opět sešli kuchařští mistři, aby si zasoutěžili o nejlepší bramborový salát v České republice. Přípravu tradičního vánočního pokrmu a jeho výsledek hodnotila šestičlenná porota pod vedením spisovatele Michala Viewegha. Ten ke své účasti v porotě uvedl: „Bramborový salát je pro mě takový český humr. Mám ho jenom jednou ročně, ale o to víc ho miluju.“

V porotě zasedla i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová: „Líbí se mi, že jde o milou, sousedskou akci. Přihlásit se může kdokoli: sjíždějí se sem lidé z celé republiky, své zástupce má v soutěži tradičně i Mratín. V juniorské kategorii soutěží často týmy z odborných učilišť, jimž jejich učitelé zapáleně fandí. Na soutěž se přijde podívat celá obec. Všechny týmy připraví dvě kila salátu, který po odebrání vzorků pro porotu rozdají v podobě degustačních porcí divákům. Veřejnost i porota může kuchaře sledovat i při práci.“

A jaké saláty zaujaly naši ženu v porotě nejvíc? „Pozoruhodný byl salát z fialové odrůdy brambor, která si uchovala inkoustovou barvu i po uvaření,“ říká Stáňa, „nejoriginálnější byl určitě thajský, který si i navzdory nečekaným ingrediencím dovedu dobře představit na štědrovečerním stole. Kromě nespočtu variací na klasický bramborový salát jsme ochutnali i saláty obohacené  kyselými houbami, ananasovým kompotem nebo nakládanými rybami. A s potěšením mohu prohlásit, že i neobvyklé kombinace byly chutné.“

vitězové kuchařské soutěže

Bodovaly exotika i klasika

Kromě chuti se u salátů hodnotil také vzhled, vůně, originalita a celkový dojem. Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích. Mezi seniory nakonec zvítězily Majolenky z Mratína s opulentní variací na klasický salát. Nejlepšími juniory se stali Mariňáci ze SOU v pražské Písnici s variantou inspirovanou asijskou kuchyní.

Mratínský bramborový klasik

bramborový salát

Kategorie: senioři
Tým: Majolenky (Eva Pilařová, Hedvika Molitorová a Eva Přibylová)

Suroviny

  • 1500 g brambor
  • 2 větší mrkve
  • 1,5 petržele
  • 7 vajíček
  • 150 g rozmrazeného čerstvého hrášku
  • 3/4 větší cibule
  • 6 větších kusů nakládaných okurek
  • 1 jablko
  • 150 g salámu junior
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 4 lžíce nálevu z okurek
  • 430 g majonézy Vitana
  • sůl
  • pepř

Postup

Brambory, kořenovou zeleninu a vajíčka uvaříme den předem. Do mísy na malinké kostičky nakrájíme zeleninu, přidáme hrášek a salám, poté přidáme nadrobno nakrájená vajíčka, brambory, nakrájené na kostičky, a nastrouhané jablko se slupkou. Přidáme okurkový nálev, citron, hořčici a majonézu. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Thajský bramborový salát pikantní

porce bramborového salátu

Kategorie: junioři
Tým: Mariňáci (David Sodomka, Lukáš Pavlačík a Maxmilián Švára)

Suroviny

  • 700 g brambor
  • 350 g mrkve
  • 280 g manga
  • 70 g cibule šalotky
  • 35 g jarní cibulky
  • 210 g salátových okurek
  • 210 g tygřích krevet
  • 315 g majonézy Vitana
  • 7 g čerstvého koriandru
  • 0,21 g sušeného chilli
  • 28 g limetkové šťávy
  • 14 g rybí omáčky
  • 35 g drcených arašídů
  • sůl dle chuti

Na ozdobu

  • 210 g tygřích krevet
  • čerstvá chilli paprička.

Postup

Vařené oloupané brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Oloupané a nakrájené mango dáme do mísy, přidáme rozpůlené salátové okurky bez semínek. Na stejné plátky jako brambory nakrájíme oloupanou šalotku. Jarní cibulku nakrájíme najemno. Doplníme čerstvým nasekaným koriandrem, drcenými arašídy a ochutíme sušeným chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme.

Na ozdobu použijeme tygří krevetu (oloupaná, očištěná a orestovaná) a čerstvou chilli papričku.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč