1 Kdo připravil první fish & chips?
Tak jako spousta jiných světoznámých jídel, má i fish & chips nejednoznačný původ. Ryba smažená v těstíčku je v Británii známá již od počátku 19. století. Údajně ji sem přivezli židovští přistěhovalci ze Španělska a Portugalska, kde se ryba upravovala právě tímto způsobem.
První záznam o smažených bramborových hranolcích přichází o něco později, datuje se přibližně do roku 1860. Později si jejich prodejem začali přivydělávat belgičtí přistěhovalci. Ale kdo poprvé podával rybu v těstíčku společně se zlatavými hranolky? To nikdo netuší. Jisté je, že zastánci různých teorií jsou ochotni se o ně přít až do krve.
2 S čím se fish & chips jedí?
O tom, jaké dochucovadla, omáčky a přílohy by se měly k této britské klasice podávat, se vedou – podobně jako o jejich původu – nekonečné debaty. Co si dáte na rybu a hranolky a co s nimi budete jíst, se v Británii liší region od regionu. Původně se však podávaly pouze lehce posypané mořskou solí.
Dnes máte na výběr z mnoha možností. K dispozici jsou vám:
- ocet a sůl
- „chippie sauce“ (slaná hnědá omáčka)
- mátová omáčka
- curry omáčka
- mačkaný hrášek
- nakládané okurky, cibule a vejce
- majonéza
A malé bulvární okénko: John Lennon prý k hranolkům miloval kečup, zatímco Michael Jackson si fish & chips oblíbil s mačkaným hráškem.
3 Proč v Británii jedí v pátek ryby a hranolky?
Ve Velké Británii patří k dlouholetým tradicím, že ryby se na stole objevují v pátek. Původ tohoto zvyku najdeme v římskokatolické víře, která doporučuje nejíst v pátek maso (rybu jako maso nevnímá). Tato tradice je stále velmi živá. Mnoho školních jídelen připravuje ryby právě v pátek a pro spoustu Britů je pátek dnem, kdy se bude jíst ryba s hranolky.
4 Víte, že až do 80. let 20. století se fish & chips podávaly v novinovém papíru?
Tento způsob servírování snižoval cenu pokrmu. Fish & chips tak udržovaly pověst levného pouličního jídla. V 80. letech 20. století však přišel zákaz používání novinového papíru, aby se vyloučil kontakt inkoustu s jídlem. Do klasických novin vám dnes tuto rybí dobrotu nikdo nezabalí, ale tradice alespoň navenek zůstává zachována. Prodejci používají speciálně upravený papír, který vypadá jako noviny, ale pravý inkoust na něm nenajdete.
5 Kdy otevřela první fish & chips restaurace?
Jak už jsme zmiňovali, ryba s hranolky vznikla jako britská verze rychlého občerstvení. Původně se jedla doma nebo jen tak z novinového kornoutu na ulici. Ale v roce 1896 se Samuel Isaacs rozhodl fish & chips povýšit a nabízet je v klasické restauraci jako součást luxusního stolování. První podnik společnosti Isaacs otevřel v Londýně a podával rybu s hranolky na porcelánových talířích za cenu, která byla dostupná i běžným dělníkům. Nápad se ujal, získal oblibu a ta zajistila rychlé rozšíření řetězce.
Chcete ochutnat ještě více britských jídel? Inspiraci najdete v následujících receptech.
Přidat komentář