Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z nejoblíbenějších jídel ve Velké Británii. Najdete je v nabídce pouličních stánků i luxusních restaurací. Věděli jste, že si je oblíbili i hudební hvězdy John Lennon, Paul McCartney (než se stal vegetariánem) a Michael Jackson? Pojďme si o fish & chips prozradit pár zajímavostí.
15. 3. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

1 Kdo připravil první fish & chips?

Tak jako spousta jiných světoznámých jídel, má i fish & chips nejednoznačný původ. Ryba smažená v těstíčku je v Británii známá již od počátku 19. století. Údajně ji sem přivezli židovští přistěhovalci ze Španělska a Portugalska, kde se ryba upravovala právě tímto způsobem.

První záznam o smažených bramborových hranolcích přichází o něco později, datuje se přibližně do roku 1860. Později si jejich prodejem začali přivydělávat belgičtí přistěhovalci. Ale kdo poprvé podával rybu v těstíčku společně se zlatavými hranolky? To nikdo netuší. Jisté je, že zastánci různých teorií jsou ochotni se o ně přít až do krve. 

Fish & chips s tzatziki

Luxusní variace na britskou klasiku... Zkuste zkombinovat kulinární poklady Británie a Řecka!

2 S čím se fish & chips jedí?

O tom, jaké dochucovadla, omáčky a přílohy by se měly k této britské klasice podávat, se vedou – podobně jako o jejich původu – nekonečné debaty. Co si dáte na rybu a hranolky a co s nimi budete jíst, se v Británii liší region od regionu. Původně se však podávaly pouze lehce posypané mořskou solí.

Dnes máte na výběr z mnoha možností. K dispozici jsou vám:

  • ocet a sůl
  • „chippie sauce“ (slaná hnědá omáčka)
  • mátová omáčka
  • curry omáčka
  • mačkaný hrášek
  • nakládané okurky, cibule a vejce
  • majonéza
     

A malé bulvární okénko: John Lennon prý k hranolkům miloval kečup, zatímco Michael Jackson si fish & chips oblíbil s mačkaným hráškem.

Fish & chips

Letní variace na britskou fastfoodovou klasiku

3 Proč v Británii jedí v pátek ryby a hranolky?

Ve Velké Británii patří k dlouholetým tradicím, že ryby se na stole objevují v pátek. Původ tohoto zvyku najdeme v římskokatolické víře, která doporučuje nejíst v pátek maso (rybu jako maso nevnímá). Tato tradice je stále velmi živá. Mnoho školních jídelen připravuje ryby právě v pátek a pro spoustu Britů je pátek dnem, kdy se bude jíst ryba s hranolky

4 Víte, že až do 80. let 20. století se fish & chips podávaly v novinovém papíru?

Tento způsob servírování snižoval cenu pokrmu. Fish & chips tak udržovaly pověst levného pouličního jídla. V 80. letech 20. století však přišel zákaz používání novinového papíru, aby se vyloučil kontakt inkoustu s jídlem. Do klasických novin vám dnes tuto rybí dobrotu nikdo nezabalí, ale tradice alespoň navenek zůstává zachována. Prodejci používají speciálně upravený papír, který vypadá jako noviny, ale pravý inkoust na něm nenajdete.

Fish & chips

Křupou a voní!

5 Kdy otevřela první fish & chips restaurace?

Jak už jsme zmiňovali, ryba s hranolky vznikla jako britská verze rychlého občerstvení. Původně se jedla doma nebo jen tak z novinového kornoutu na ulici. Ale v roce 1896 se Samuel Isaacs rozhodl fish & chips povýšit a nabízet je v klasické restauraci jako součást luxusního stolování. První podnik společnosti Isaacs otevřel v Londýně a podával rybu s hranolky na porcelánových talířích za cenu, která byla dostupná i běžným dělníkům. Nápad se ujal, získal oblibu a ta zajistila rychlé rozšíření řetězce.

Chcete ochutnat ještě více britských jídel? Inspiraci najdete v následujících receptech.

Související

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

O to, kdo dělá ty nejlepší a správné kapří škvarky nebo hranolky, se mezi jejich výrobci i vyznavači vedou letité spory...

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

Dokonale připravený steak si žádá dokonalou přílohu – křupavé hranolky, luxusní kaši anebo na másle...

Krémová rybí směs zapečená s kaší

Fish pie, typicky britská lahůdka, si našel místo v našich srdcích. Doporučujeme!

Pastýřský koláč po indicku

Oblíbený britský recept s indickým twistem.

Žába v díře

Tradiční britský recept. Klobásky zapečené s cibulí v pikantním těstíčku ocení nejen muži.

Bublání a pískání

Bubble & Squeak neboli bublání a pískání je starý britský recept se spoustou variací. Název má prý vyjadřovat zvuky...

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří...

Anglická hovězí pečeně čili roastbeef

Pokud chcete hosty okouzlit, naservírujte jim k obědu perfektně připravenou voňavou pečeni!

Anglická snídaně: Odkud se vzala proslulá Full English Breakfast?

Kalorická bomba. Tak by se dala popsat pravá anglická snídaně, na níž nedají v Británii dopustit. Jak vlastně tahle...

Jahodový pohár po anglicku

Užijte si jahody v klasickém receptu s pudinkovým krémem.

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

Drobné sendviče, koláčky s džemem a smetanou a spousta silného čaje – to je odpolední hostina podle Britů, kterou...

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie...

Inspirativní britští kuchaři a kuchařky pod lupou

Co se vám vybaví, když se řekne britská kuchyně? Nám spousta skvělých kuchařů a kuchařek, od kterých se necháváme rádi...

English Breakfast vs. Earl Grey: souboj nejznámějších černých čajů

Typická anglická snídaně se neobejde bez černého čaje, který si Britové rádi dopřávají s mlékem a cukrem. Mezi...

Čím se britská kuchyně obohatila díky koloniím? Kořením z Indie

Britské impérium v době největšího rozkvětu zabíralo čtvrtinu celosvětové souše. Ovládlo vzdálená místa, a tak došlo k...

Sunday roast aneb nedělní pečínka po anglicku

Co dobrého si dopřát při nedělním obědě? Zapomeňte pro jednou na české knedlíky s omáčkou a vyšlete své chuťové pohárky...

Kouzlo a tradice britských masových koláčů

Koláčky plněné hovězím, vepřovým nebo skopovým masem namísto ovoce nejsou pro Brity nic zvláštního. Naopak jsou ve...

Přidat komentář