Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vše, co potřebujete vědět o potravinové alergii

Vyskytla se u vás nebo vašich blízkých potravinová alergie a máte obavy, že tato situace značně naruší váš běžný jídelníček? Nezoufejte. Dnešní doba nabízí široké spektrum různých alternativ, které vám život s potravinovou alergií usnadní. V dnešním článku jsme se zaměřili na alergeny vyskytující se v jídle, projevy potravinové alergie a nechybí ani tipy, jak se snáze vyhnout potravinám způsobujícím nepříjemné alergické reakce.
9. 4. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Statistiky tvrdí, že více než 30 % Čechů trpí alergiemi, z nichž většinu tvoří právě alergie na potraviny. S neustále narůstajícím počtem osob s potravinovou alergií vyvstávají otázky, čím je nesnášenlivost různých druhů potravin způsobena a jak ji řešit. Odborníci se shodují, že mnohdy je alergie dána genetickými předpoklady a zároveň může být způsobena umělým tlakem na imunitní systém v podobě očkování či užívání antibiotik. Bližší informace o odborném pohledu na potravinové alergie naleznete například na webu Ministerstva zdravotnictví.

Život bez lepku: vaříme pro celiaky

Zajímá vás, co způsobuje lepek v našem těle a jak reaguje organismus, který tuto zdánlivě neškodnou součást stravy...

Spouštěč alergické reakce a nejčastější projevy 

Najít příčinu vzniku alergické reakce bývá často běh na dlouhou trať, jelikož projevy nejsou vždy jasně zřejmé a čitelné. U někoho se alergie projeví prudkou alergickou reakcí po konzumaci neobvyklé potraviny a v takovém případě hned víme, co ji způsobilo. Často se však setkáváme s mírnými a postupnými příznaky, najít tedy původ potraviny, kterou naše tělo nepřijímá není zdaleka tak snadné.

Mezi nejčastější projevy potravinové alergie pak patří vyrážka či ekzém, zvracení, průjem, bolesti břicha, otoky v ústní dutině, rýma, zarudnutí v očích a dýchací obtíže. Intenzita reakce je pak dána individuální reakcí imunitního systému.

Jak předcházet výskytu alergie u dětí?

Pokud již víme, čemu se vyhýbat, máme z části vyhráno. Potravinové alergii se dá snadno předcházet racionálním přístupem ke stravování u malých dětí. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje kojení jako nejlepší prevenci potravinových intolerancí u nejmenších dětí. Zároveň by také děti do tří let věku měly mít možnost veškeré známé potravinové alergeny ochutnat. Jejich tělo má v tomto období jedinečnou možnost se s intolerancí a alergií samo vypořádat. Výskyt alergie však může být dán i mnoha jinými důvody a toto patří pouze k jednomu z několika možných přístupů v prevenci potravinových alergií.

Rostlinná mléka a jak na ně – semínková

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Alergeny a vhodné alternativy

Od konce roku 2014 mají gastronomická zařízení povinnost uvádět potravinové alergeny, z nichž nejčastější jsou lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši. Nejen kvůli alergii se mnohým z těchto potravin lidé vyhýbají. Omezení konzumace mléka a lepku často stojí za životním stylem mnohých z nás. Na trhu tak nyní existuje široké spektrum alternativ pro všechny, kteří se dané potravině musejí či chtějí vyhnout. Nejčastěji se setkáme s bezlaktózovými a rostlinnými mléky, mnoha druhy bezlepkové mouky nebo různými potravinami nahrazujícími maso a vejce, jako je například tofu.

Tipy pro běžný život s potravinovou alergii

Pokud jste se v současné době dozvěděli o potravinové alergii sebe nebo svých blízkých a trápí vás související omezení, věřte, že postupem času si na nový jídelníček s vyřazením alergenu zvyknete. Pro začátek se zaměřte na kompletní výskyt dané suroviny, tedy kde všude ji můžete najít. Tyto potraviny se pro vás stávají škodlivé, a proto je nezbytné najít vhodnou alternativu. Zatímco ryby, měkkýši a korýši se z jídelníčku vyřazují snadněji, u mléka, lepku či vajec je to mnohem složitější. A čím tedy můžete tyto nejčastější alergeny nahradit?

Mléko: bezlaktózové, sójové, rýžové, mandlové či jiné ořechové, ovesné či semínkové.

Lepek: bezlepkové mouky – rýžová, pohanková, kukuřičná, kokosová, čiroková, mandlová a jiná ořechová, hrachová, cizrnová, jáhlová, konopná apod.

Vejce: tofu a při pečení například jablečné pyré, banán nebo chia a lněná semínka

V případě alergie na ořechy se nabízí alternativa v podobě potraviny zvané šáchor neboli také tygří ořech či zemní mandle. Jedná se o jedlé podzemní hlízy, které zvládnou plně zastoupit klasické ořechy. Zakoupit je můžete stejně jako ostatní potravinové alternativy v prodejnách zdravé výživy. 

Bezlepkové pečení

Téměř 1 % populace trpí celiakií, tedy autoimunitním onemocněním přecitlivělosti na lepek. Intolerance lepku však není...

Pokud vás zajímá, jak vařit a péct bez alergenů, podívejte se na naše tipy a recepty pod tímto článkem. 

Související

Rostlinná mléka a jak na ně – obilná

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že jsou intolerantní na mléčnou laktózu. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro...

Rostlinná mléka a jak na ně – ořechová

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Bezlepkové malinovo-mandlové řezy

Příprava působí trochu náročně, ale není tomu tak. A ten výsledek opravdu stojí za to!

Bezlepkové čokokostky

Čokoládové kostky tak trochu připomínají brownies. Podle naší produkční Veroniky jsou dokonce ještě lepší, protože jsou...

Bulgurový salát s tofunézou

Snadno vás přesvědčíme, že se klasický bramborový salát dá s úspěchem nahradit velmi zdravou verzí. Bulgur je výborný i...

Tofu kari

Pikantní vegetariánské jídlo, které budete mít hotové za pár minut!

Mandlové mléko

Recept je od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz . Vyzkoušela a upravila ho Hanka Zemanová.

Bezlepkový chléb se sušenými rajčaty

Výborný chléb, který máte hotový za chvilku! Droždí nahrazuje prášek do pečiva, takže nemusíte čekat, až bochník...

Sladké krémy bez laktózy a jak na ně

Chystáte se připravit dort, cupcaky, koláč či jiný zákusek, a přitom se musíte vyhnout laktóze? Krémovým receptům se...

Kokosové produkty do vaší domácnosti

Kokosové máslo, mléko, oleje a voda se stávají stále populárnějšími. Voda hydratuje tělo i pokožku, bez mléka si...

Rostlinné jogurty jako chutná alternativa mléčných výrobků

Musíte se vyhýbat laktóze, ale přesto si chcete pochutnat na jogurtu? Na našem trhu se dají bez větších potíží sehnat...

Přidat komentář