Zelený ječmen je multifunkčním pomocníkem při očistě organismu? Obsahuje cenné přírodní složky podporující fungování metabolismu, čímž ale jeho blahodárný vliv zdaleka nekončí. Podívejte se s námi na původ, zpracování a účinky mladého ječmene.
Co je zelený ječmen?
Zelený ječmen patří mezi superpotraviny s multifunkčním vlivem na naše zdraví. Jde o nedozrálé klasy ječmene setého, kterým se také přezdívá mladý ječmen. Ve fázi rozpuku před finálním dozráním obsahuje ječmen nejvíce tělu prospěšných látek, které se pojí s urychlením očisty organismu.
Prvním krokem při zpracování mladého ječmene je sklizeň nezralých klasů, které v této fázi připomínají spíše travnaté listy. Lístky se následně očistí, vylisují a vysuší, čímž vzniká známý zelený prášek, který v této podobě můžeme zakoupit v prodejnách zdravé výživy, lékárně nebo jej nabízí mnoho specializovaných e-shopů.
Mladý ječmen: zázračný detox organismu
- Jemný zelený prášek dokáže pomoct s různými typy problémů. Je dobrým pomocníkem s nadváhou, obsahuje totiž vitamin B1, který podporuje trávení sacharidů a reguluje trávení glukózy a vitamin B6 zodpovědný za trávení bílkovin a stabilizaci ženských hormonů.
- Vitamin B3 obsažení v mladém ječmenu řídí hladinu krevního cukru, podporuje zdraví mozku a nervových buněk, zmírňuje deprese a nespavost. Podporu zdraví mozku zajišťuje i cholin.
- Díky vitaminu C budete krásnější i zdravější. Jde o silný antioxidant, který podporuje zdraví kůže, vlasů, očí i svalů.
- Bohatý je také na minerální látky (měď, železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík).
- Mimo jiné obsahuje též vlákninu, chlorofyl a zdravé tuky.
- Užívání zeleného ječmene také zlepšuje funkci metabolismu a podporuje správné fungování nervové soustavy a pomáhá srovnávat hladinu cholesterolu.
Jak užívat zelený ječmen?
Nejsnazší možností užívání je rozpuštění uvedeného množství ve vodě. Výsledkem je zelený nápoj určený k přímé konzumaci. Existují však různé způsoby, jak tuto superpotravinu zařadit do denního jídelníčku. Začněte den snídaní s mladým ječmenem a přidejte lžičku zeleného prášku do oblíbené granoly nebo snídaňové kaše. Přidat jej můžete také do salátů nebo jiných oblíbených studených pokrmů. Zelený ječmen však nikdy nepřidávejte do teplých jídel s teplotou nad 45 stupňů. Překročením zmíněné teploty dochází k zániku některých uvedených blahodárných účinků tohoto daru přírody.
Zdroje: Zdraví online, Healthline, Health