Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu hořká čokoláda je superpotravina, která nesmí chybět ve vašem jídleníčku. Je tomu opravdu tak? Jaké zdraví prospěsné látky v ní najdeme a jaké jsou ty „dobré” čokolády?
24. 11. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Co znamená procentuální podíl na etiketě čokolády?

Hned ze začátku je důležité vědět, co vlastně znamená procentuální podíl na obalu. Valná většina konzumentů čokolády si myslí, že tabulka se znakem 70 % na obalu obsahuje 70 % kakaa. Vždyť to zní naprosto logicky. Zavádějící jsou také popisky „s vysokým obsahem kakaa”. Je tomu ale trochu jinak. Toto % totiž uvádí podíl kakaové sušiny v celkovém složení čokolády. Kakaová sušina se skládá z kakaového prášku a kakaového másla. Obě složky pocházejí z kakaových bobů jen se od sebe při lisování oddělují. Klasické hnědé zbarvení má čokoláda právě díky kakaovému prášku. Kakaové máslo je oddělený tuk z kakaových bobů a má nažloutlou barvu. Právě kakaové máslo bývá často nahrazováno vyšším podílem kakaa nebo palmovým tukem, sníží se tak výsledné náklady a spotřebitel na první pohled nic nepozná. Zaměňování za levnější alternativy snižuje kvalitu i účinky čokolády. 

21 překvapivých faktů o čokoládě

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že...

Ty nejkvalitnější tabulky se dělají přímo z kakaových bodů a k žádnému lisovaní i oddělování při jejich výrobě nedochází. Boby se melou ve speciálních mlýnech, než vznikne takzvaná kakaová hmota. K té se přidává sladidlo (nejčastěji cukr) a tím vznikne kvalitní čokoláda. Kakaové boby přirozeně obsahují 50 % tuku, takže opravdu kvalitní čokoláda mívá stejný poměr kakaového másla a kakaa.

Jak tedy čokolády působí na náš organismus? 

Na trhu najdeme zdravější a poctivé hořké čokolády s méně sladidly a bez náhražek. Díky kvalitním surovinám obsahují antioxidanty, které prospívají našemu organismu. Zpomalují projevy stárnutí a pomáhají z těla odstraňovat škodlivé látky. Najdeme v nich vlákninu a minerální látky – mangan, měď, železo i hořčík. Jsou považovány za afrodiziakum a obsahují látky zlepšující náladu. I pár čtverečků čokolády pomůže k soustředění i při velké fyzické zátěži.  

Bohužel těchto zdravích čokolád je v celkovém měřítku dostupných výrobků poměrně málo. Je tedy důležité koukat na složení, nikoli na uvedené procento na obalu. Podstatný je obsah kakaové hmoty. U kvalitních čokolád najdeme ve složení místo hmoty spíše kakaové boby, tím výrobce dává jasně najevo, že nijak neodděluje složky. Naopak někdy se pro zjemnění chuti kakaové máslo přidává. 

U čokolády se tedy vyplatí prozkoumat také její původ. Pokud najdete specializovanou prodejnu v okolí, zajisté vám rádi poradí. Nabízí velmi často nespočet různých druhů. Navíc prodejci přesně vědí, která se hodí na krémovou horkou čokoládu a která na čokoládový dort. Nebojte si pár čtverečků čokolády dopřát, když na ni máte chuť nebo potřebujete dodat energii. Výčitky nechte těm, kteří si místo čokolády kupují levné napodobeniny.

Související

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a...

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky...

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj...

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském...

10x hříšná čokoláda

Čokoláda a dezerty z ní připravené jsou kapku hříšné, trochu svůdné, lehce dekadentní a hlavně neskonale lahodné...

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Čokoládě odolá jen málokdo. Sladká, kakaová, jemná chuť dokáže mnohdy spravit špatnou náladu. S kostkou čokolády nebo...

21 překvapivých faktů o čokoládě

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že...

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

Jak na čokoládové suflé?

Tradiční francouzský recept na čokoládové suflé si zamilovali kuchaři po celém světě. Není divu, vždyť nadýchaný...

Rychlé čokoládové dezerty, které připravíte do 40 minut

Říkal někdo, že čokoládový dezert se podává pouze při výjimečných událostech? My se domníváme, že každý den je...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Celý týden jsme vám vyprávěli příběh čokolády. Jedno jsme ale doposud neodtajnili. A to, jak si doma připravit skvělé a...

Přidat komentář