Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Znáte rozdíl mezi chilli vločkami, kajenským pepřem a pálivou paprikou?

Občas není na škodu, když si člověk utřídí pojmy. Obzvláště to platí v momentě, kdy pracujeme s ostrými chilli papričkami, se kterými je důležité nakládat opatrně a s rozmyslem. Pojďme si tedy jednou provždy vysvětlit, jaký je rozdíl mezi chilli vločkami, kajenským pepřem a pálivou paprikou.
28. 1. 2021 | Autor: Alžběta Rybářová

Patříte k milovníkům ďábelsky pálivé kuchyně? Pak jistě víte, že existuje nespočet e-shopů, které nabízí jeden chilli produkt vedle druhého. Kromě klasického chilli koření nebo sušených papriček můžete do virtuálního košíku přihodit také chilli vločky nebo chilli granule. V klasickém obchodě s potravinami zase vedle chilli koření stojí kajenský pepř či pálivá paprika. Není divu, že se člověk v těchto pojmech ztrácí, a následně neví, zda při přípravě chili con carne použít chilli granule nebo pálivou papriku. Přinášíme vám proto slovníček pojmů, díky kterému se v chilli produktech lépe vyznáte.

Chilli vločky vs. chilli granule

Pokud bychom měli vyhlásit nejproblematičtější chilli pojmy, pak na plné čáře zvítězí chilli vločky a chilli granule. Oba typy koření se prodávají v podobném balení a na první pohled mají i podobný tvar. Přesto mezi nimi existuje rozdíl, o kterém byste měli vědět. Chilli vločky vznikají drcením celých sušených chilli papriček, a tudíž jsou větší. V ideálním případě s nimi pracujte při vaření pokrmů. Naopak chilli granule jsou namleté na drobné kousky a jsou vhodné k dochucení jídla po naservírování. Jednoduše řečeno, domovem vloček je kuchyně a domovem granulí je jídelna.

Jen pro otrlé. 5 nejpálivějších jídel světa

Máte v oblibě mírně kořeněná jídla? Nebo patříte mezi drsňáky, kteří si už neumí své denní menu bez porce pálivé omáčky...

Chilli vs. kajenský pepř

Mohlo by se zdát, že rozdíl mezi chilli a kajenským pepřem je zřejmý. Nenechte se ale zmást slovem „pepř“. Kajenský pepř nemá s klasickým pepřem nic společného, a pravděpodobně jde o důsledek špatného překladu anglického slova „pepper“, které značí nejen pepř, ale také papriku. Ve skutečnosti patří kajenský pepř k jedné z pálivějších odrůd chilli papriček. Pokud tedy připravujete pokrm, od kterého vyžadujete velmi pálivou chuť, pak namísto po chilli sáhněte po kajenském pepři. Už teď vám můžeme zaručit, že výsledek bude pěkně ostrý.

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá...

Pálivá paprika vs. chilli koření

Máte ve spíži pálivou papriku i chilli koření? Pak jste možná přemýšleli nad tím, zda je mezi těmito pytlíčky s kořením nějaký rozdíl. Pravdou zůstává, že pálivá paprika je méně ostrá než chilli. Navíc se skvěle hodí při přípravě maďarského guláše nebo maďarské rybí polévky. Naopak chilli se hodí do pokrmů, jako je indické kari nebo chili con carne. Obecně ale platí, že byste to s pálivou paprikou ani chilli neměli přehánět. 

Související

Okouzlující hit: pálivý med zvaný hot honey

Co se stane, smícháme-li sladký med s pálivou chilli papričkou? Vznikne dokonalá vyvážená chuť se silou obou...

Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání chilli papriček

Možná se vám to již stalo. Nechali jste se vyhecovat do sázky o snědení chilli papričky. Zprvu nevinná frajeřina se...

Nudle s chilli con carne

Drůbeží maso má méně tuku než běžné mleté, a přitom je stejně dobré!

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální,...

Neobvyklé recepty s chilli, které si zamilujete

Jaký recept se vám vybaví, když se řekne chilli? Někdo si možná vzpomene na pekelně ostré chili con carne, jinému...

Přidat komentář