Osvěžte se španělskou sangrií

spanelska_sangria
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala?

Sangrie je rudá jako krev, i proto nese název odvozený od španělského slova sangre – krev. Prvopočátky tohoto lahodného osvěžujícího nápoje sahají až do osmnáctého století. Tehdy však ještě o rozšířený nápoj nešlo, znalo ho jenom pár vyvolených, pravděpodobně z vyšších vrstev.

Skutečného "boomu" se dočkal až o dvě století později. Tehdy si začal ve Španělsku a Portugalsku vyrábět sangrii téměř každý. Každá rodina měla svůj zaručeně nejlepší recept. To ovšem platí dodnes.

  • Do sangrie se přidávají různé druhy ovoce i další ingredience a často se její chuť liší i podle regionu.
  • Některé historické prameny ale poukazují na to, že sangria možná existovala mnohem dříve, než ji poznali Španělé. Její název totiž údajně může být odvozen ze sanskrtu ze slova sakkari, což v překladu znamená sladké víno. 
  • Nápoj podobný sangrii se rovněž popíjel také v zámoří v počátcích koloniální éry. Sangaree vznikl v Karibiku a popíjel se studený i teplý.

Pravý recept znají jen Portugalci a Španělé

Sice jde o vychlazený nápoj, který se podává se spoustou ledu, ve skutečnosti ale připomíná punč. Nejenom svou barvou, ale také přípravou.

  • Základem každé sangrie je červené víno (nejlépe rioja), trocha brandy, spousta cukru a samozřejmě ovoce.
  • Nejčastěji se používá ananas, nektarinky, pomeranč či jablko.
  • Do sangrie rovněž můžete přidat různá koření, třeba špetku muškátového oříšku, hřebíčku či skořice, tím se také jednotlivé recepty odlišují.
  • Brandy není v sangrii povinná. Často se připravuje i bez tohoto alkoholu, aby byla slabší a dala se popíjet během celého dne.
  • Nezřídka se sangria ředí vodou nebo ovocným, nejčastěji pomerančovým džusem.

Tajemstvím chuti sangrie ovšem nejsou jednotlivé přísady, ale hlavně to, že se musí pár hodin, nejlépe přes noc nechat odležet. Servíruje se ve velkých, litrových džbánech plných ledu a čerstvého ovoce.

4x opojná sangria na letní party

Více

Sangrie se sice vyrábí v mnoha variantách po celém světě, ale od roku 2014 tu pravou sangrii smí vyrábět pouze ve Španělsku a Portugalsku.

Také jste teď dostali chuť na sangrii? Připravte si ji během pár minut v pohodlí domova.

Co budete potřebovat:

  • 1 lahev červeného vína (víno rioja seženete v téměř každém supermarketu)
  • 2 lžíci cukru
  • 3 lžíci vody
  • 2 broskve nebo nektarinky
  • 3 pomeranče
  • 1 citrón
  • 1 celou skořice

Jak na to:

  1. Nejprve na pánvi rozpusťte všechen cukr.
  2. Pak přelijte víno přelijte do velkého, litrového džbánu a do něj vymačkejte šťávu ze všech třech pomerančů a z citronu. Dbejte na to, aby do nápoje nespadly žádné pecky.
  3. Broskve nebo nektarinky pečlivě omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Ponořte je do vína a přidejte vychladlý cukrový rozvar.
  4. Nápoj nyní nechte alespoň dvě hodiny odstát a pak ho přelijte do dalšího džbánu alespoň z poloviny naplněného kostkami ledu.
  5. Na dochucení můžete do džbánu přidat celou skořici a ještě pár kousků čerstvé broskve nebo jiného, třeba sezónního ovoce.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Dobrý nápad: koktejly bez šejkru

Pokud milujete letní koktejly, ale výbava vašeho baru je minimalistická, máme pro vás skvělý nápad. Drinky, které vyžadují pořádně protřepat v šejkru, jednoduše smíchejte v zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem. Navrstvěte do ní...
  • Tipy a triky

Lákavé letní osvěžení čili nápoje se zmrzlinou

Letní osvěžení má mnoho podob. Někomu stačí správně vychlazený ledový meloun, jiný dává přednost sorbetům, další nedá dopustit na jednoduchost zmrzliny. Ovšem ti, kdo ochutnali milk shake, případně ledovou kávu, nebo koktejl s kávou,...
Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit