Saláty jsou lehké, křupavé a plné zeleniny a dají se jíst každý den. Možná jste ale právě zatoužili po změně. Máme pro vás nápady na snadná jídla, ve kterých je zelenina hlavní hvězdou. Budou vás bavit.
Ať už hledáte zdravou a sytou variantu jídla k obědu nebo prostě potřebujete menší změnu v každodenní rutině, následující recepty představují nápaditou alternativu, když potřebujete vyměnit svůj obvyklý salát za něco sytějšího. Sendviče, polévky, wrapy i pestré misky představují způsob, jak si snadno dopřát kdykoliv během dne jídlo doslova nadupané zeleninou.
1. Bageta plná křupavé zeleniny
Ukryjte salát do pečiva, získá nový rozměr. Svěží a sytou bagetu můžete pokaždé připravit jinak. Krémový dresink je díky ančovičkám a bylinkám plný výrazných chutí, zelenina jídlu dodá příjemnou křupavost.
- Úplně stejně můžete připravit i klasický sendvič.
- Pro obměnu můžete k zelenině mezi plátky pečiva přidat i malé řízečky nebo oblíbený sýr.
2. Lilkový sendvič z izraelského fastfoodu
Plochý chléb plněný grilovanými lilky, vařenými vejci, zeleninou a tahini patří k pilířům izraelského fastfoodu. Jeho ingredience vycházejí z tradiční rychlé snídaně iráckých Židů a v Izraeli ho připravují s laffou – plochým chlebem, kterému se přezdívá irácká pita. Oproti ní je však silnější a má žvýkavější strukturu. Vy ale klidně použijte pitu, výsledek bude stejně skvělý
3. Obložené chlebíčky
Tyto chlebíčky připomínají dánský smørrebrød – otevřený sendvič z plátku hutného žitného chleba s rozmanitou oblohou z čerstvé i nakládané zeleniny. My pro vás máme rovnou tři nápady, jak si chlebíček ke svačině vychutnat. Zvolit ale můžete i dánskou klasiku čerstvý sýr–marinovaný losos nebo rostbíf s nakládanou zeleninou.
4. Svěží závitky
Pestré jídlo kombinuje zeleninu s bylinkami a ovocem a pro zdravé tuky přidává avokádo. Pokud netrváte na veganské verzi, klidně náplň obohaťte o kuřecí maso nebo vaječnou omeletu.
5. Rýžové nudle do misky
Tato varianta rýžových závitků bez rolování šetří čas (a někomu i nervy). Pokud ale máte chuť, klidně náplň zabalte do rýžových plátů jako v předchozím receptu.
- Jídlo plné zeleniny můžete jíst teplé i studené, hodí se tedy vzít kamkoliv s sebou v krabičce.
- Zálivku však dejte do skleničky stranou a jídlo zalijte až těsně před podáváním.
6. Wrap plný zeleniny
Jídlo, které můžete obměňovat donekonečna podle toho, jaký salát, zeleninu, sýry a maso máte zrovna po ruce. Příprava wrapu je tak jednoduchá, že jej snadno sestaví i děti.
- Tortillová placka udrží opravdu bohaté množství náplně. Kromě naší barevné verze do ní můžete zabalit třeba i naprostou klasiku tuňák–majonéza–zelenina–cibule nebo zeleninu doplnit sýrem a hummusem a wrapy podávat s krémovým dresinkem k namáčení.
7. Miska hojnosti
Nic zelenějšího už pro vás nemáme.
- Trend buddha bowl zaujal instagram i milovníky salátů. Svěží a lehké jídlo je totiž neuvěřitelně snadné na přípravu a zároveň fotogenické.
- Kromě naší celozelené verze stojí za vyzkoušení i miska s humusem a falafelem nebo miska se středomořskou zeleninou.
8. Vietnamská bageta
Slavný vietnamský sendvič se inspiroval francouzskou kuchyní. Základ tvoří maso a masová paštika, které doplňuje hojné množství křupavé nakládané zeleniny, kterou je vietnamská kuchyně proslulá.
9. Quesadilla se sýrem a kadeřávkem
Tortilly zapečené se sýrem jsou lahodné samy o sobě, se zeleným listy kadeřávku dostanou další chuťový rozměr.
- Pokud nemáte po ruce kadeřávek, stejnou službu vám udělá i špenát.
- Kromě čedaru se k zapékání hodí i gouda a další tučnější sýry.
10. Těstoviny s pečenou zeleninou
Jídlo se samými plus: bezmasé, bezpracné a hravě do něj ukryjete přebytky ze zahrady nebo zeleninu, kterou už potřebujete rychle zpracovat, od rajčat až po cukety.
11. Italská polévka minestrone
Sytou polévku plnou vitaminů vaří každá italská kuchařka podle svého. Základ z kořenové zeleniny mívá spoustu obměn – v zimě v minestrone najdete kadeřávek nebo kapustu, v letních dnech rajčata a cuketu.
- Variantu plnou bílkovin zajistí přidané fazole, čočka nebo cizrna.
12. Pizza z polenty
Bezlepkový korpus z kukuřičné polenty jsme obložili pečenými paprikami, brokolicí a rajčátky. Vy si na ni dejte, co máte zrovna po ruce: báječné jsou i houby se špenátem a cibulí.
13. Sladce pálivé sendviče s dýní a halloumi
Pokud hledáte nějaký nový recept, jak si na podzim vychutnat dýni, právě jste ho našli. Nadýchaný plochý chleba skrývá neobvyklou náplň z pečenou dýně a sýra halloumi, skvěle s nimi ladí sladký chilli džem z červené řepy.
Zdroj informací: Eatingwell, Yotam Ottolenghi: Plenty, Edice Apetit: Bez masa