0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10+ zeleninou nadupaných receptů, když vás salát začne nudit

Letní veganské závitky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Saláty jsou lehké, křupavé a plné zeleniny a dají se jíst každý den. Možná jste ale právě zatoužili po změně. Máme pro vás nápady na snadná jídla, ve kterých je zelenina hlavní hvězdou. Budou vás bavit.

Ať už hledáte zdravou a sytou variantu jídla k obědu nebo prostě potřebujete menší změnu v každodenní rutině, následující recepty představují nápaditou alternativu, když potřebujete vyměnit svůj obvyklý salát za něco sytějšího. Sendviče, polévky, wrapy i pestré misky představují způsob, jak si snadno dopřát kdykoliv během dne jídlo doslova nadupané zeleninou.

1. Bageta plná křupavé zeleniny

Ukryjte salát do pečiva, získá nový rozměr. Svěží a sytou bagetu můžete pokaždé připravit jinak. Krémový dresink je díky ančovičkám a bylinkám plný výrazných chutí, zelenina jídlu dodá příjemnou křupavost.

  • Úplně stejně můžete připravit i klasický sendvič.
  • Pro obměnu můžete k zelenině mezi plátky pečiva přidat i malé řízečky nebo oblíbený sýr.

2. Lilkový sendvič z izraelského fastfoodu

Plochý chléb plněný grilovanými lilky, vařenými vejci, zeleninou a tahini patří k pilířům izraelského fastfoodu. Jeho ingredience vycházejí z tradiční rychlé snídaně iráckých Židů a v Izraeli ho připravují s laffou – plochým chlebem, kterému se přezdívá irácká pita. Oproti ní je však silnější a má žvýkavější strukturu. Vy ale klidně použijte pitu, výsledek bude stejně skvělý

3. Obložené chlebíčky

Tyto chlebíčky připomínají dánský smørrebrød – otevřený sendvič z plátku hutného žitného chleba s rozmanitou oblohou z čerstvé i nakládané zeleniny. My pro vás máme rovnou tři nápady, jak si chlebíček ke svačině vychutnat. Zvolit ale můžete i dánskou klasiku čerstvý sýr–marinovaný losos nebo rostbíf s nakládanou zeleninou.

4. Svěží závitky

Pestré jídlo kombinuje zeleninu s bylinkami a ovocem a pro zdravé tuky přidává avokádo. Pokud netrváte na veganské verzi, klidně náplň obohaťte o kuřecí maso nebo vaječnou omeletu.

5. Rýžové nudle do misky

Tato varianta rýžových závitků bez rolování šetří čas (a někomu i nervy). Pokud ale máte chuť, klidně náplň zabalte do rýžových plátů jako v předchozím receptu.

  • Jídlo plné zeleniny můžete jíst teplé i studené, hodí se tedy vzít kamkoliv s sebou v krabičce.
  • Zálivku však dejte do skleničky stranou a jídlo zalijte až těsně před podáváním.

6. Wrap plný zeleniny

Jídlo, které můžete obměňovat donekonečna podle toho, jaký salát, zeleninu, sýry a maso máte zrovna po ruce. Příprava wrapu je tak jednoduchá, že jej snadno sestaví i děti.

  • Tortillová placka udrží opravdu bohaté množství náplně. Kromě naší barevné verze do ní můžete zabalit třeba i naprostou klasiku tuňák–majonéza–zelenina–cibule nebo zeleninu doplnit sýrem a hummusem a wrapy podávat s krémovým dresinkem k namáčení.

7. Miska hojnosti

Nic zelenějšího už pro vás nemáme.

8. Vietnamská bageta

Slavný vietnamský sendvič se inspiroval francouzskou kuchyní. Základ tvoří maso a masová paštika, které doplňuje hojné množství křupavé nakládané zeleniny, kterou je vietnamská kuchyně proslulá.

9. Quesadilla se sýrem a kadeřávkem

Tortilly zapečené se sýrem jsou lahodné samy o sobě, se zeleným listy kadeřávku dostanou další chuťový rozměr.

  • Pokud nemáte po ruce kadeřávek, stejnou službu vám udělá i špenát.
  • Kromě čedaru se k zapékání hodí i gouda a další tučnější sýry.

10. Těstoviny s pečenou zeleninou

Jídlo se samými plus: bezmasé, bezpracné a hravě do něj ukryjete přebytky ze zahrady nebo zeleninu, kterou už potřebujete rychle zpracovat, od rajčat až po cukety.

11. Italská polévka minestrone

Sytou polévku plnou vitaminů vaří každá italská kuchařka podle svého. Základ z kořenové zeleniny mívá spoustu obměn – v zimě v minestrone najdete kadeřávek nebo kapustu, v letních dnech rajčata a cuketu.

  • Variantu plnou bílkovin zajistí přidané fazole, čočka nebo cizrna.

12. Pizza z polenty

Bezlepkový korpus z kukuřičné polenty jsme obložili pečenými paprikami, brokolicí a rajčátky. Vy si na ni dejte, co máte zrovna po ruce: báječné jsou i houby se špenátem a cibulí.

13. Sladce pálivé sendviče s dýní a halloumi

Pokud hledáte nějaký nový recept, jak si na podzim vychutnat dýni, právě jste ho našli. Nadýchaný plochý chleba skrývá neobvyklou náplň z pečenou dýně a sýra halloumi, skvěle s nimi ladí sladký chilli džem z červené řepy.

Zdroj informací: Eatingwell, Yotam Ottolenghi: Plenty, Edice Apetit: Bez masa

Související články

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit