0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bohaté skládané koláče mnoha chutí a náplní: Je rozdíl mezi štědrákem a flódni?

Štědrák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svou bohatou náplní a časovou náročností přípravy se podobají spíše dortu než koláči. Odměnu za vynaložené úsilí vám poskytne dokonalé propojení chutí všech oblíbených náplní, kde se v každém soustu koláče protknou pláty lahodného těsta s tvarohem, mákem, povidly, ořechy a jablky.

Jak štědrák, tak flódni mají svůj původ v kuchyních směrem na severovýchod od ČR. Přestože důvody ke vzniku skládaných koláčů se různí, štědrák i flódni se dodnes pečou zejména v období vánočních svátků. 

  • Štědrák je koláč z kynutého těsta, jehož jednotlivé vrsty jsou pojeny kombinací tvarohu, povidel, ořechů a máku doplněnou o náplň z jablek nebo třeba marmelády. Pochází ze Slovenska a dodnes se připravuje v období Vánoc.
     
  • Flódni pochází z Maďarska a jedná se o tradiční součást židovské kuchyně. Servíruje se na židovský svátek označovaný jako Den smíření (Jom kipur). Připravuje se z křehkého těsta.
porce štedráku na talíři
ZDROJ: Štědrák, foto: Šárka Měřičková

 

Do štědráku dejte tvaroh

Cukráři doporučují štědrák před konzumací nechat alespoň jeden den odležet, aby se všechny chutě řádně propojily. Dle slovenské tradice se štědrák připravoval o vánočních svátcích.

  • Základem pro přípravu štědráku je kynuté těsto.
  • Těsto na štědrák si rozdělte na několik stejných dílů dle počtu náplní plus jedna navíc jako podklad. Například při použití třech různých náplní budete potřebovat 4 stejné kusy těsta, které rozválejte na jednoltivé pláty dle velikosti formy. Dospodu formy dejte první plát těsta a každou náplň přikryjte dalším plátem.
  • Náplň si zvolte dle vlastní chuti a aktuálních zásob. Ve štědráku zpravidla nechybí náplň z máku, ořechů a povidel, použít však můžete také džem, jablka, hrušky nebo tvaroh. Inspiraci na náplně najdete buď v našem receptu na tlačené koláče nebo v závěru tohoto článku.
  • Nejčatěji se podává ve formě klasického dortového výřezu nebo vyříznutý do krychle.


 

Flódni má přísnější pravidla

Flódni je kolega slovenského štědráku. Jeho pravou podobu můžete ochutnat v kavárnách napříč celým Maďarskem a připravit si jej můžete samozřejmě i doma.

  • Základem maďarského flódni je křehké těsto.
  • Některé zdroje dokonce uvádějí, že se do těsta na flódni přidává bílé víno. Neodolatelnou chuť mu dodává vanilka a citronová kůra.
  • Při skládní dortu postupujte stejně jako u štědráku.
  • Oproti štědráku má však flódni dohledatelný původní recept, podle kterého by první vrstva měla být z máku, druhá z jablek, třetí z ořechů a čtvrtá z povidel.
  • Pod názvem fächertorte ho můžete ochutnat i ve vídeňské kavárně Demel, kde se začal připravovat už před druhou světovou válkou.
  • Jeho ideální podobou je úhledná krychle nebo kvádr.
Flódni
ZDROJ: Flódni, foto: Christian Michelides/Wikipedia

 

Jak na jednotlivé náplně?

Koláčovým náplním se věnujeme v jednotlivých receptech, ale vhodnými poměry surovin a tipy na ty nejlahodnější náplně nejen do štědráku a flódni se můžete inspirovat rovnou:

  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů vyteče. Pomocí cukrářského sáčku plňte koláče. Nakonec je ozdobte rozinkou.
     
  • POVIDLOVÁ NÁPLŇ: 400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu tuzemáku a na špičku nože mletého badyánu. Příliš řídká povidla zahustěte strouhaným perníkem nebo pudinkem.
     
  • OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských). Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit (pozor, aby vám cukr příliš nezkaramelizoval a nezhořkl!). Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnut. Nakonec vmíchejte 3 žloutky z malých vajec. Zdobte drobenkou a případně půlkou jádra ořechu.
     
  • MAKOVÁ NÁPLŇ: V kastrůlku smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, až mák změkne, trvá to asi 10 minut. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku. Pokud by byla náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly. 
     
  • JABLEČNÁ NÁPLŇ: 1/2 kg jablek zbavte slupky a jádřinců a nastrouhejte je nahrubo. K nastrouhaným jablkům přidejte hrst rozinek, lžíci rumu, pár kapek citronové šťávy, cukr dle chuti a sladkosti jablek (můžete přidat i vanilkový cukr) a zasypte lžičkou skořice.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč