0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bohaté skládané koláče mnoha chutí a náplní: Je rozdíl mezi štědrákem a flódni?

Štědrák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svou bohatou náplní a časovou náročností přípravy se podobají spíše dortu než koláči. Odměnu za vynaložené úsilí vám poskytne dokonalé propojení chutí všech oblíbených náplní, kde se v každém soustu koláče protknou pláty lahodného těsta s tvarohem, mákem, povidly, ořechy a jablky.

Jak štědrák, tak flódni mají svůj původ v kuchyních směrem na severovýchod od ČR. Přestože důvody ke vzniku skládaných koláčů se různí, štědrák i flódni se dodnes pečou zejména v období vánočních svátků. 

  • Štědrák je koláč z kynutého těsta, jehož jednotlivé vrsty jsou pojeny kombinací tvarohu, povidel, ořechů a máku doplněnou o náplň z jablek nebo třeba marmelády. Pochází ze Slovenska a dodnes se připravuje v období Vánoc.
     
  • Flódni pochází z Maďarska a jedná se o tradiční součást židovské kuchyně. Servíruje se na židovský svátek označovaný jako Den smíření (Jom kipur). Připravuje se z křehkého těsta.
porce štedráku na talíři
ZDROJ: Štědrák, foto: Šárka Měřičková

 

Do štědráku dejte tvaroh

Cukráři doporučují štědrák před konzumací nechat alespoň jeden den odležet, aby se všechny chutě řádně propojily. Dle slovenské tradice se štědrák připravoval o vánočních svátcích.

  • Základem pro přípravu štědráku je kynuté těsto.
  • Těsto na štědrák si rozdělte na několik stejných dílů dle počtu náplní plus jedna navíc jako podklad. Například při použití třech různých náplní budete potřebovat 4 stejné kusy těsta, které rozválejte na jednoltivé pláty dle velikosti formy. Dospodu formy dejte první plát těsta a každou náplň přikryjte dalším plátem.
  • Náplň si zvolte dle vlastní chuti a aktuálních zásob. Ve štědráku zpravidla nechybí náplň z máku, ořechů a povidel, použít však můžete také džem, jablka, hrušky nebo tvaroh. Inspiraci na náplně najdete buď v našem receptu na tlačené koláče nebo v závěru tohoto článku.
  • Nejčatěji se podává ve formě klasického dortového výřezu nebo vyříznutý do krychle.


 

Flódni má přísnější pravidla

Flódni je kolega slovenského štědráku. Jeho pravou podobu můžete ochutnat v kavárnách napříč celým Maďarskem a připravit si jej můžete samozřejmě i doma.

  • Základem maďarského flódni je křehké těsto.
  • Některé zdroje dokonce uvádějí, že se do těsta na flódni přidává bílé víno. Neodolatelnou chuť mu dodává vanilka a citronová kůra.
  • Při skládní dortu postupujte stejně jako u štědráku.
  • Oproti štědráku má však flódni dohledatelný původní recept, podle kterého by první vrstva měla být z máku, druhá z jablek, třetí z ořechů a čtvrtá z povidel.
  • Pod názvem fächertorte ho můžete ochutnat i ve vídeňské kavárně Demel, kde se začal připravovat už před druhou světovou válkou.
  • Jeho ideální podobou je úhledná krychle nebo kvádr.
Flódni
ZDROJ: Flódni, foto: Christian Michelides/Wikipedia

 

Jak na jednotlivé náplně?

Koláčovým náplním se věnujeme v jednotlivých receptech, ale vhodnými poměry surovin a tipy na ty nejlahodnější náplně nejen do štědráku a flódni se můžete inspirovat rovnou:

  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů vyteče. Pomocí cukrářského sáčku plňte koláče. Nakonec je ozdobte rozinkou.
     
  • POVIDLOVÁ NÁPLŇ: 400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu tuzemáku a na špičku nože mletého badyánu. Příliš řídká povidla zahustěte strouhaným perníkem nebo pudinkem.
     
  • OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských). Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit (pozor, aby vám cukr příliš nezkaramelizoval a nezhořkl!). Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnut. Nakonec vmíchejte 3 žloutky z malých vajec. Zdobte drobenkou a případně půlkou jádra ořechu.
     
  • MAKOVÁ NÁPLŇ: V kastrůlku smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, až mák změkne, trvá to asi 10 minut. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku. Pokud by byla náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly. 
     
  • JABLEČNÁ NÁPLŇ: 1/2 kg jablek zbavte slupky a jádřinců a nastrouhejte je nahrubo. K nastrouhaným jablkům přidejte hrst rozinek, lžíci rumu, pár kapek citronové šťávy, cukr dle chuti a sladkosti jablek (můžete přidat i vanilkový cukr) a zasypte lžičkou skořice.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit