Jaká je nejlepší rada při nákupu zmrzliny? Čtěte, co se píše na jejich obalu. Jen tam se dozvíte, jestli se v ní nachází mléko, smetana nebo jen kokosový tuk a voda. Na obchodní názvy ani na cenovku nespoléhejte. Zmrzlinu však vyrobíte i doma, stačí trocha odhodlání a funkční mrazák.
Označení typů zmrzlin není úplně jednotné. Záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny či sladkých mražených výrobků stanovuje vlastní kriteria.
- Například v USA musí výrobek označený jako Ice Cream obsahovat mléčnou složku, resp. minimálně 10 % mléčného tuku.
- V Británii stačí 5% podíl mléčného tuku.
- V Česku nemáme termín zmrzlina ve vyhlášce vůbec definován. Hovoří se pouze o mražených krémech.
Česká legislativa složení zmrzliny (tedy přesněji mražených krémů) zásadně neřeší. Pro hygienika není rozdíl mezi zmrzlinou vyrobenou z prášku a z čerstvých surovin. Vyhláškou jsou stanoveny minimální podíly ovocné složky, sušiny nebo tuku, které musejí jednotlivé typy zmrzliny splňovat.
Legislativa se také zaobírá pravidly při výrobě, distribuci a přechovávání zmrzliny. Ale z čeho ji však výrobce dělá, je jen na něm. Jakou zmrzlinu si koupíme, je zase na nás. My se složení prodávaných zmrzlin dočteme z etikety.
Česká vyhláška č. 397/2016 Sb. říká, „mraženým krémem je výrobek získaný v závislosti na skupině mraženého krému zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, pevné nebo pastovité konzistence, který je uváděn na trh a určen ke konečné spotřebě ve zmrazeném stavu“.
Mražený krém může být v Česku i sorbet
Podle vyhlášky se pak mražené krémy odlišují v závislosti na složení.
- Pokud je výrobek označen jako mléčný a smetanový, nesmí obsahovat přidaný (rostlinný) tuk.
- U průmyslově vyráběných zmrzlin se často používá tuk kokosový, který má z technologického hlediska vynikající vlastnosti i cenu. Taková zmrzlina či nanuk, se ale nesmějí honosit přízviskem smetanový.
- Mražený krém ovocný musí mít minimálně 15% podíl ovoce a nesmí obsahovat žádný tuk (ani mléčný, ani rostlinný).
- Mražený krém ovocný sorbet musí obsahovat alespoň 25% podíl ovocné složky.
- Legislativa zná ještě tzv. mražený krém vodový, který nemá předepsané ovoce, ale musí stejně jako dva předchozí splnit podmínku aspoň 12% podílu celkové sušiny.
Výkonné zmrzlinářské stroje dokážou našlehat zmrzlinovou směs, takže několikanásobně zvětší svůj objem. Více vzduchu znamená, že zmrzlinu vnímáme jako hladší a krémovější. Schválně zkuste někdy nechat rozpustit laciný nanukový dort – budete překvapeni, co z něj zbyde.
Domácí zmrzlina – a to i ta umíchaná za pomoci zmrzlinového přístroje – bude vždy o něco hutnější, ale také plnější v chuti a výraznější.
Zdroj informací: ZakonyProLidi, Apetit