Nová registrace Zapomenuté heslo

Co musí obsahovat zmrzlina? Povinné složení není, legislativa na ni nemá žádné nároky

29. 7. 2024
Zmrzlina Turecká káva
Apetit

Jaká je nejlepší rada při nákupu zmrzliny? Čtěte, co se píše na jejich obalu. Jen tam se dozvíte, jestli se v ní nachází mléko, smetana nebo jen kokosový tuk a voda. Na obchodní názvy ani na cenovku nespoléhejte. Zmrzlinu však vyrobíte i doma, stačí trocha odhodlání a funkční mrazák. 

Označení typů zmrzlin není úplně jednotné. Záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny či sladkých mražených výrobků stanovuje vlastní kriteria.

  • Například v USA musí výrobek označený jako Ice Cream obsahovat mléčnou složku, resp. minimálně 10 % mléčného tuku.
  • V Británii stačí 5% podíl mléčného tuku.
  • V Česku nemáme termín zmrzlina ve vyhlášce vůbec definován. Hovoří se pouze o mražených krémech.

Česká legislativa složení zmrzliny (tedy přesněji mražených krémů) zásadně neřeší. Pro hygienika není rozdíl mezi zmrzlinou vyrobenou z prášku a z čerstvých surovin. Vyhláškou jsou stanoveny minimální podíly ovocné složky, sušiny nebo tuku, které musejí jednotlivé typy zmrzliny splňovat.

Legislativa se také zaobírá pravidly při výrobě, distribuci a přechovávání zmrzliny. Ale z čeho ji však výrobce dělá, je jen na něm. Jakou zmrzlinu si koupíme, je zase na nás. My se složení prodávaných zmrzlin dočteme z etikety.

Česká vyhláška č. 397/2016 Sb. říká, „mraženým krémem je výrobek získaný v závislosti na skupině mraženého krému zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, pevné nebo pastovité konzistence, který je uváděn na trh a určen ke konečné spotřebě ve zmrazeném stavu“.

Mražený krém může být v Česku i sorbet

Podle vyhlášky se pak mražené krémy odlišují v závislosti na složení.

  • Pokud je výrobek označen jako mléčný a smetanový, nesmí obsahovat přidaný (rostlinný) tuk.
  • U průmyslově vyráběných zmrzlin se často používá tuk kokosový, který má z technologického hlediska vynikající vlastnosti i cenu. Taková zmrzlina či nanuk, se ale nesmějí honosit přízviskem smetanový.
  • Mražený krém ovocný musí mít minimálně 15% podíl ovoce a nesmí obsahovat žádný tuk (ani mléčný, ani rostlinný). 
  • Mražený krém ovocný sorbet musí obsahovat alespoň 25% podíl ovocné složky.
  • Legislativa zná ještě tzv. mražený krém vodový, který nemá předepsané ovoce, ale musí stejně jako dva předchozí splnit podmínku aspoň 12% podílu celkové sušiny.

Výkonné zmrzlinářské stroje dokážou našlehat zmrzlinovou směs, takže několikanásobně zvětší svůj objem. Více vzduchu znamená, že zmrzlinu vnímáme jako hladší a krémovější. Schválně zkuste někdy nechat rozpustit laciný nanukový dort – budete překvapeni, co z něj zbyde.

Domácí zmrzlina – a to i ta umíchaná za pomoci zmrzlinového přístroje – bude vždy o něco hutnější, ale také plnější v chuti a výraznější.

Zdroj informací: ZakonyProLidi, Apetit

Sdílet článek

Zmrzlina Dezerty Mražené dezerty Italské dezerty Pro děti

Související články