0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak a čím správně špikovat maso? Vyzkoušejte i něco jiného než slaninu a špek!

Špikovaná jelení kýta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špikování dodává masu šťavnatost, křehkost a zásadně ovlivní také výslednou chuť. Věděli jste, že špikovat nemusíte pouze kvalitním špekem? Chuť masa dokáže výrazně ovlivnit také zelenina. Jak tuto techniku s přehledem zvládnout a co vše budete ke špikování potřebovat?

V případě delší úpravy sušších částí masa se může stát, že se pečínka vysuší. Tomu se však dá předejít. Maso připravované vcelku získá více šťavnatosti a chuti prošpikováním. S našimi tipy pro vás bude tato technika hračkou a jak sami zjistíte, na chuti i konzistenci masa budou použité špikovací suroviny příjemně znát.

Co budete ke špikování potřebovat?

  • Špikování bez výraznějšího porušení masa nejlépe provedete tzv. špikovací jehlou. Do jehly se vloží špikovací surovina (tipy, čím špikovat na vás čekají níže), kterou za pomoci ostrého hrotu jehly vpravíte do masa. Jak si ale poradit, když špikovací jehlu doma nemáte?
  • Ke špikování poslouží i úzký nůž s ostrou špičkou. Po směru vláken jej opatrně vpíchněte do masa a pootočte jím, aby vznikl otvor pro špikovací surovinu. Tu nakrájejte do tvarů hranolků zakončené špičkou, aby se dobře vkládala do masa.

Špek, zelenina nebo obojí? 

Záleží na tom, co od špikování očekáváte. Zda potřebujete zvýraznit chuť nebo podpořit křehkost masa. Obecně platí, že špikujeme spíše tužší a sušší masa, abychom u nich dosáhli křehkosti a šťavnatosti. Prošpikovat ale můžete i kuřecí nebo krůtí prsa.

  • Typicky se špekem či slaninou špikuje například hovězí, krůta, zvěřina, králík, jehněčí kolínko, vepřová kýta.
  • Pokud nemáte špikovací jehlu a budete maso špikovat špekem či slaninou s pomocí nože, vložte slaninu nejprve do mrazničky. Bude se s ní lépe manipulovat, snáz ji do masa zapíchnete.
  • Vedle špeku a slaniny se na špikování skvěle hodí mrkev, petržel, celer, česnek a pevnější bylinky jako je rozmarýn nebo citronová tráva.

Dokonalá špikovaná pečínka

Také už se nemůžete dočkat, až se pustíte do příprav sváteční pečínky? Vyzkoušejte naše osvědčené tipy na špikovaná masa.

Daůší tipy na prošpikovaná masa najdete v našich receptech pod tímto článkem.

Související články

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit