Jak a čím správně špikovat maso? Vyzkoušejte i něco jiného než slaninu a špek!

Špikovaná jelení kýta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špikování dodává masu šťavnatost, křehkost a zásadně ovlivní také výslednou chuť. Věděli jste, že špikovat nemusíte pouze kvalitním špekem? Chuť masa dokáže výrazně ovlivnit také zelenina. Jak tuto techniku s přehledem zvládnout a co vše budete ke špikování potřebovat?

V případě delší úpravy sušších částí masa se může stát, že se pečínka vysuší. Tomu se však dá předejít. Maso připravované vcelku získá více šťavnatosti a chuti prošpikováním. S našimi tipy pro vás bude tato technika hračkou a jak sami zjistíte, na chuti i konzistenci masa budou použité špikovací suroviny příjemně znát.

Hovězí pečeně 3x jinak

Hovězí pečeně 3x jinak

Více

Co budete ke špikování potřebovat?

  • Špikování bez výraznějšího porušení masa nejlépe provedete tzv. špikovací jehlou. Do jehly se vloží špikovací surovina (tipy, čím špikovat na vás čekají níže), kterou za pomoci ostrého hrotu jehly vpravíte do masa. Jak si ale poradit, když špikovací jehlu doma nemáte?
  • Ke špikování poslouží i úzký nůž s ostrou špičkou. Po směru vláken jej opatrně vpíchněte do masa a pootočte jím, aby vznikl otvor pro špikovací surovinu. Tu nakrájejte do tvarů hranolků zakončené špičkou, aby se dobře vkládala do masa.

Nože, které by ve vaší kuchyni neměly chybět

Nože, které by ve vaší kuchyni neměly chybět

Více

Špek, zelenina nebo obojí? 

Záleží na tom, co od špikování očekáváte. Zda potřebujete zvýraznit chuť nebo podpořit křehkost masa. Obecně platí, že špikujeme spíše tužší a sušší masa, abychom u nich dosáhli křehkosti a šťavnatosti. Prošpikovat ale můžete i kuřecí nebo krůtí prsa.

  • Typicky se špekem či slaninou špikuje například hovězí, krůta, zvěřina, králík, jehněčí kolínko, vepřová kýta.
  • Pokud nemáte špikovací jehlu a budete maso špikovat špekem či slaninou s pomocí nože, vložte slaninu nejprve do mrazničky. Bude se s ní lépe manipulovat, snáz ji do masa zapíchnete.
  • Vedle špeku a slaniny se na špikování skvěle hodí mrkev, petržel, celer, česnek a pevnější bylinky jako je rozmarýn nebo citronová tráva.

Dokonalá špikovaná pečínka

Také už se nemůžete dočkat, až se pustíte do příprav sváteční pečínky? Vyzkoušejte naše osvědčené tipy na špikovaná masa.

Jelení kýta na smetaně

Jelení kýta na smetaně

Více

Daůší tipy na prošpikovaná masa najdete v našich receptech pod tímto článkem.

Související články

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit